Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ εξελίσσεται σε επιχειρηματικό και επενδυτικό θρίαμβο της επιχείρησης με επακόλουθη θετική αύρα και για την οικονομία της χώρας.

Ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ έως τώρα οι προσφορές για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, έναντι 1,35 δισ. που είναι ο μέγιστος στόχος που έχει θέσει η επιχείρηση. Αυτό σημαίνει ότι η έκδοση από την πρώτη ημέρα υπερκαλύφθηκε κατά περισσότερο από 2 φορές, ενώ το ποσοστό υπερκάλυψης διαμορφώνεται σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο αν ληφθεί υπόψη ότι σημαντικό τμήμα των κεφαλαίων είναι ήδη γνωστό ότι θα καλυφθεί από επενδυτές όπως η ΕΕΣΥΠ/ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να διατηρήσουν την καταστατική μειοψηφία, η CVC, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε σήμερα και θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου. Μετά το κλείσιμο και με βάση τις προσφορές που θα έχουν κατατεθεί θα γίνει η κατανομή των μετοχών στους προσφέροντες.

Υπερκαλύφθηκε μέσα σε μία ώρα η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ

Που θα επενδύσει τα χρήματα 

Επέκταση των επενδύσεων στη ΝΑ Ευρώπη κυρίως στον τομέα των ΑΠΕ αλλά και κατασκευή μονάδας παραγωγής ρεύματος με πρώτη ύλη τα απορρίμματα σχεδιάζει η ΔΕΗ με τα χρήματα που αντλεί από την θριαμβική αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου.

Ο τομέας της παραγωγής ρεύματος από απορρίμματα ήταν από τα πρώτα στοιχήματα στο σχεδιασμό της διοίκησης του κ. Γ. Στάσση ήδη από τα τέλη του 2019 και υλοποιείται τώρα με τα κονδύλια από την πρώτη αύξηση ΜΚ εδώ και 20 χρόνια.

Με τον τρόπο αυτό η ΔΕΗ θα βοηθήσει αποφασιστικά τη χώρα να μειώσει ή και να αποφύγει τελείως τα υψηλά κοινοτικά πρόστιμα που έχει υποστεί και εξακολουθεί να υφίσταται για τις ανεξέλεγκτες χωματερές.

Η μονάδα ρεύματος από απορρίμματα θα φτάσει σε δυναμικότητα τα 400 Μεγαβάτ με πρώτες ύλες RDF ή SRF που προέρχονται από τη διαλογή και την επεξεργασία σύμμεικτων απορριμμάτων. Ο χώρος εγκατάστασης της μονάδας θα είναι περιοχές με «αποσυρόμενα» εργοστάσια όπως Π.Χ. η Πτολεμαίδα ή η Μεγαλόπολη.

Υπενθυμίζουμε πως το επενδυτικό της ΔΕΗ ξεπερνά τα 5 δις. ευρώ για την περίοδο 2022 – 2024. Σε αυτό το πλάνο περιλαμβάνονται και «επενδύσεις 1,7 δις. ευρώ στη συμβατική παραγωγή, όπου και η μονάδα παραγωγής ενέργειας από απόβλητα» όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης.

«Κάνουμε ότι και οι ενεργειακές εταιρείες στις προηγμένες χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά, όπου χάρη και στην εξέλιξη της τεχνολογίας, τέτοιες μονάδες λειτουργούν με την ελάχιστη δυνατή περιβαλλοντική επιβάρυνση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως έχουν κατασκευαστεί ακόμη και στα κέντρα μεγάλων πόλεων, όπως στη Στοκχόλμη και το Οσλο αλλά εκεί η διαλογή απορριμμάτων γίνεται μέσα στα σπίτια αφού υπάρχει περιβαλλοντική συνείδηση, εδώ στην Ελλάδα μην περιμένετε τέτοια πράγματα» λέει υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΔΕΗ.

Η σταθερή προσήλωση της διοίκησης Στάσση στην παραγωγή «πράσινης» ενέργειας περιλαμβάνει και ΑΠΕ μέσω ηλεκτρικών διασυνδέσεων. Η ΔΕΗ θα επενδύσει σε εξαγορές χαρτοφυλακίων έργων ΑΠΕ, πάνω από 2 δις. ευρώ μέχρι το 2026. Όπως αναφέρει στο ενημερωτικό δελτίο εξ αυτών τα 820 εκ. ευρώ θα διατεθούν την τριετία 2022-2024 και 1,11 δις. ευρώ την περίοδο 2024-2026.

Σήμερα διαθέτει περίπου 7.200 Μεγαβάτ και μέχρι το 2024 θα εξαγοράσει πακέτα με φωτοβολταϊκά ή αιολικά γύρω στα 700 MW από τις αγορές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Το 85% της αύξησης έρχεται από ξένα funds και το 15% από εγχώριους επενδυτές. Το Δημόσιο, που θα συμμετάσχει στην αύξηση, κρατά το 34,12% διασφαλίζοντας το μάνατζμεντ και τα δικαιώματα του blocking minority, πέφτοντας για πρώτη φορά κάτω από το 51% στην 70χρονη ιστορία της ΔΕΗ.

Η τιμής μετοχής, δεν θα πάει κάτω από 9 ευρώ, ενώ οι παλαιοί μέτοχοι αν και δεν έχουν δικαίωμα προτίμησης θα έχουν ειδική σειρά συμμετοχής. Αυτό ισχύει για τις μετοχές που είχαν στην κατοχή τους μέχρι και την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου.

Ο μέτοχος θα πρέπει να κινηθεί με βάση το σενάριο των 9 ευρώ και να δεσμεύσει ισόποσο ποσό στην άντληση των 1,35 δισ ευρώ. Εφόσον υπάρξουν αδιάθετες μετοχές, τότε θα γίνει και δεύτερη κατανομή, αναλόγως της ζήτησης και της υπερκάλυψης που θα εκδηλωθεί.