«Τώρα είναι η ευκαιρία για τη ΔΕΗ αλλά και η ανάγκη για τη χώρα.  Πέραν  των αμιγώς οικονομικών δεδομένων, με τις εξαγορές στα Βαλκάνια και με τις επενδύσεις στις ΑΠΕ η εταιρεία, αλλά και η χώρα, μειώνουν την εξάρτησή τους από εισαγόμενες ανατιμήσεις και θα πάμε σε μια ριζικά διαφορετική ΔΕΗ στηριγμένη κατά κύριο λόγο στην πράσινη παραγωγή ενέργειας».

Αυτό είναι το βασικό νόημα της περιγραφής που έκανε χθες σε σχεδόν 135 ξένους και έλληνες αναλυτές, ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος  της ΔΕΗ κ.Γιώργος Στάσσης, επεξηγώντας πλήρως τα οφέλη από την αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ.

Η ΔΕΗ ξεκινά σύντομα τις παρουσιάσεις στους επενδυτές με στόχο να εμφανίσει τη νέα πορεία της, και το αναλυτικό στρατηγικό της σχέδιο για σύγχρονες επενδύσεις και υψηλή κερδοφορία που θα την οδηγήσει στο στόχο σχεδόν 9500 «πράσινων» Μεγαβάτ στα τέλη του 2026 ή το πολύ στις αρχές του 2027, δηλαδή τότε να παράγει αυτή την ισχύ από ΑΠΕ συμπεριλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών, αλλά παράλληλα να μοιράσει μέρισμα το 35% των κερδών του 2023 και  50% των κερδών το 2026 και το 2027.

Οι επενδύσεις της ΔΕΗ  μέχρι το 2026 για να πετύχει τους στόχους θα φτάσουν τα 8,5 δις ευρώ και ο στόχος για κέρδη προ φόρων-τόκων-αποσβέσεων (EBITDA) είναι το 1,7 δις   με τα «πράσινα EBITDA» στο 39% των συνολικών.

Πολύ καλά θα είναι τα αποτελέσματα της ΔΕΗ

Τα σχέδια του δημοσίου

Το Δημόσιο μέσω Υπερταμείου και ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται πως θα ασκήσει μερικώς μόνο το δικαίωμά του κατά την ΑΜΚ του Οκτωβρίου, μειώνοντας το ποσοστό του στο 34%, αλλά διατηρώντας ακέραιη την καταστατική μειοψηφία και φυσικά τη διοίκηση.

«Το νέο επιχειρηματικό σχέδιο αλλάζει τα πάντα, καθώς πλέον τα αυξημένα πράσινα EBITDA αλλάζουν όχι μόνο τη δραστηριότητα της εταιρείας αλλά και την επιχειρησιακή της αξία και την ελκυστικότητα της μετοχής της. Όσο πιο γρήγορα καταφέρει η ΔΕΗ να αυξήσει τα πράσινα EBITDA τόσο θα αυξάνει την αξία της. Στόχος της διοίκησης  με το νέο επενδυτικό πρόγραμμα είανι για το 2026 τα πράσινα  EBITDA να αντιστοιχούν στο 39% του συνόλου των EBITDA από 17% σήμερα.H Morgan Stanley διαβαθμίζει την αξια των ενεργειακών εταιρειών με βάση τα πράσινα EBITDA» όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από τους αναλυτές μετά την ενημέρωση που είχαν.

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη ο  κ.Στάσσης εξήγησε «πόσο άμεση και επιτακτική είναι η ανάγκη στροφής στις ΑΠΕ ώστε η εταιρεία να πραγματοποιήσει την ενεργειακή της μετάβαση και να απεξαρτηθεί από τις εισαγόμενες ανατιμήσεις, τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει τώρα γιατί τώρα προχωρά γρήγορα η ενεργειακή μετάβαση και στις χώρες των Βαλκανίων και παρουσιάζονται ευκαιρίες».

Οι όροι της αύξησης θα εγκριθούν στην Γενική Συνέλευση της 19ης Οκτωβρίου. Η τιμή της αύξησης εξαρτάται από τις αποφάσεις του Δημοσίου, αν δηλαδή θα ασκήσει μερικώς το δικαίωμά του για τη συμμετοχή του στην ΑΜΚ. Η εισήγηση είναι να γίνει η αύξηση χωρίς δικαίωμα προτίμησης των σημερινών μετόχων, δηλαδή των 20.000 ιδιωτών και ξένων θεσμικών, εντούτοις για όσους μπουν στην συνδυασμένη προσφορά θα έχουν θέση συμμετοχής. Για τους ξένους θεσμικούς, αυτό σημαίνει ότι θα μπορέσουν να αγοράσουν όσες μετοχές θέλουν, στην τιμή που θα κλείσει το βιβλίο προσφορών, χωρίς discount. Για τους μικρούς Έλληνες μετόχους, σημαίνει ότι επίσης θα πάρουν τις μετοχές που θα ζητήσουν, ακόμη αν η τιμή της ΑΜΚ κλείσει με ένα μικρό discount.

«Η κατά προτεραιότητα κατανομή εξετάζεται να ισχύσει τόσο για τους έλληνες μετόχους, όσο και για τις μετοχές που θα διατεθούν στο εξωτερικό μέσω της διεθνούς προσφοράς, λαμβάνοντας υπόψη την επενδυτική συμπεριφορά και την συναλλακτική δραστηριότητα» μας λέει οικονομικό στέλεχος της ΔΕΗ.

ΔΕΔΔΗΕ: Τώρα μιλάνε τα funds!

Η ΔΕΗ βγαίνει έξω από τα σύνορα της χώρας

Η αύξηση κεφαλαίου ανοίγει το δρόμο για «επιχειρηματική εκστρατεία» σε Ρουμανία και Βουλγαρία. Δύο χώρες στις οποίες το  επικαιροποιημένο αναπτυξιακό –επενδυτικό σχέδιο  της επιχείρησης κάνει ειδική αναφορά. Στην Ρουμανία, η αγορά ΑΠΕ «τρέχει» με ρυθμό ανάπτυξης 8%, με στόχο η εγκατεστημένη ισχύς να έχει φτάσει τα 6 GW ως το 2030 ενώ στη Βουλγαρία η αγορά αναπτύσσεται με 15% και ο στόχος είναι επιπλέον 3 GW ως το 2030.

Η μετοχική σύνθεση της ΔΕΗ όμως θα εμπλουτιστεί  και με πολύ ισχυρούς ξένους που θα ενισχύουν την κεφαλαιακή βάση. Αν κρίνουμε από τα πρόσφατα roadshows, η ΔΕΗ προσελκύει φρέσκο χρήμα από Pictet, Fidelity, Bluecrest, KKR, CVC Capital Partners Group, First Sentier, Waterwil, Allianz Global, Helikon, Zenon, Cleargate, Blackrock, Apollo, Twenty Four AM, Barings και άλλα πολύ μεγάλα funds.