Η άνοδος του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, μετά το ράλι στην Wall Street, χαρακτηρίστηκε πρωτίστως από τις εντολές αγορών – και τον σχετικά υψηλό όγκο συναλλαγών- στις μετοχές της ΔΕΗ και της Εθνικής τράπεζας και δευτερευόντως των υπολοίπων τραπεζών και των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης!

Όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένοι κύκλοι, το ενδιαφέρον για τις μετοχές της ΔΕΗ και της Εθνικής δεν ήταν τυχαίο, ούτε αποσπασματικό αλλά φέρεται να αποδίδεται στην διαβεβαίωση που έχουν Έλληνες και ξένοι ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές, ότι αυτά τα 2 μεγάλα stories του ελληνικού χρηματιστηρίου …ξαναμπαίνουν στο παιχνίδι!

Και αξίζει στο σημείο αυτό να επισημανθεί ότι στην εξέλιξη των δύο αυτών stories, εκ των οποίων το ένα, δηλαδή η ΔΕΗ, είναι απολύτως επιτυχημένο, και το άλλο, δηλαδή η Εθνική, αποτελεί το πιο φιλόδοξο project εμπλέκονται κοινά πρόσωπα, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συντονίζουν τεχνοκρατικές διαδικασίες και καθορίζουν καταστάσεις στο πιο υψηλό επίπεδο!

Τι αναμένεται για τις μετοχές της ΔΕΗ

Οι πληροφορίες λένε πως η ΔΕΗ, μετά τη συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα τιμών και αφού πούλησαν οι ….βιαστικοί, ρευστοποιώντας βραχυπρόθεσμα κέρδη, ετοιμάζεται για περαιτέρω ανοδική κίνηση και διαμόρφωση υψηλότερου επιπέδου τιμών.

μετοχές της ΔΕΗ

Και η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα υποστηριχθεί τόσο από τα οικονομικά μεγέθη της επιχείρησης όσο και από την επιθετική πολιτική που αναμένεται να ακολουθήσει όσον αφορά επενδύσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό αλλά και σοβαρές και αξιοσημείωτες εξαγορές!

Στην Εθνική τράπεζα από την άλλη πλευρά, οι εξελίξεις τρέχουν και τα πλάνα, όπως και οι κεντρικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης και των συντονιστών – διεθνών οίκων, γράφονται και ξαναγράφονται επί τη βάσει οικονομικό – πολιτικών και επιχειρηματικών σχέσεων, ισορροπιών και αλλεπάλληλων ανατροπών!

Υπό την οπτική γωνία αυτή, νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για σταδιακή αποκατάσταση των ισορροπιών μεταξύ των διαφόρων πλευρών που καθορίζουν τους όρους του χρηματιστηριακού παιχνιδιού και των ιδιωτικοποιήσεων, με συνέπεια το σίριαλ του placement του 20% των μετοχών της Εθνικής, από το 41% που συνολικά κατέχει το ΤΧΣ, να συνεχίζεται!

Ασφαλείς πληροφορίες εκ των έσω, επισημαίνουν ότι το placement του ΤΧΣ θα γίνει, ο σχεδιασμός δεν αλλάζει, η ιδιωτικοποίηση δεν αναιρείται!

Ωστόσο, το πότε θα γίνει το placement του ΤΧΣ θα καθοριστεί από την τιμή της μετοχής στο Χρηματιστήριο, αλλά και από το ενδεχόμενο διενέργειας πρόωρων εθνικών εκλογών τον Μάιο 2022, σκέψη που σύμφωνα με πολιτικές πηγές αποτελεί ένα σενάριο που ξαναμπαίνει στο τραπέζι!