Η ΔΕΗ επιταχύνει τις επενδύσεις της στον τομέα της αντλησιοταμίευσης, στοχεύοντας στην ανάπτυξη έργων που θα ξεπεράσουν το 1 GW σε συνολική ισχύ.

Η εταιρεία προχωρά στην αξιοποίηση ανενεργών λιγνιτικών πεδίων, μετατρέποντάς τα σε προηγμένες ενεργειακές υποδομές.

Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση το έργο αντλησιοταμίευσης στο Ορυχείο Νοτίου Πεδίου στη Δυτική Μακεδονία, με προτεινόμενη ισχύ 227 MW στην έγχυση και 221 MW στην απορρόφηση.

Το έργο θα βασίζεται σε δύο ταμιευτήρες, με τον κάτω να δημιουργείται εντός του παλιού ορυχείου, επιτρέποντας τη λειτουργία σε κύκλους άντλησης και παραγωγής.

Το νερό θα αντλείται σε περιόδους χαμηλής ζήτησης, χρησιμοποιώντας πλεονάζουσα ανανεώσιμη ενέργεια, και θα επιστρέφει μέσω υδροστροβίλων στο δίκτυο όταν η ζήτηση κορυφώνεται.

Η ΔΕΗ, πέρα από το Νοτίο Πεδίο, αναπτύσσει τρία ακόμη σημαντικά έργα: την αντλησιοταμίευση ισχύος 148 MW στην Καρδιά της Κοζάνης, έργο 183 MW στη Μεγαλόπολη, καθώς και το μεγαλύτερο εγχείρημά της, τη μονάδα 475 MW στον Υδροηλεκτρικό Σταθμό της Σφηκιάς στη Βέροια.

Η επένδυση αυτή θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στην εθνική στρατηγική αποθήκευσης ενέργειας, ενισχύοντας τη σταθερότητα του ηλεκτρικού συστήματος.

Με την ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, η ΔΕΗ επιταχύνει την ανάπτυξη αντλησιοταμιευτικών συστημάτων, δημιουργώντας υποδομές που διασφαλίζουν την αξιοπιστία και την αποδοτικότητα της ελληνικής ενεργειακής αγοράς.

Διαβάστε ακόμη: