Άνοιξε ο δρόμος για το έργο αντλησιοταμίευσης στο Ορυχείο Νοτίου Πεδίου του Λιγνιτικού Κέντρου Δ. Μακεδονίας, το οποίο προωθεί η ΔΕΗ.

Το project, για το οποίο χθες εκδόθηκε από το ΥΠΕΝ η απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ), αφορά την κατασκευή μονάδας με ισχύ έγχυσης 238 MW και απορρόφησης 231 MW και έρχεται να αντικαταστήσει το αρχικά προγραμματισμένο έργο στη Μαυροπηγή.

Ουσιαστικά έρχεται να δώσει μια «πράσινη» προοπτική αξιοποιώντας χώρους των πρώην ορυχείων για τη δημιουργία βιώσιμων ταμιευτήρων ενέργειας, μέσω αντλησιοταμίευσης, που θεωρείται η πλέον αξιόπιστη και περιβαλλοντικά ήπια τεχνολογία αποθήκευσης μακράς διαρκείας.

Ειδικότερα, προβλέπεται η δημιουργία δύο ταμιευτήρων (Άνω και Κάτω) και αντλιοστασίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και η κατασκευή έργων προσαγωγής, αντιπλημμυρικής προστασίας και σύνδεσης με το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η άντληση νερού θα πραγματοποιείται με χρήση ηλεκτρικών μηχανών επαγωγικού τύπου ως κινητήρων, και όταν απαιτείται η παραγωγή ενέργειας, οι αναστρέψιμες υδραυλικές μηχανές θα λειτουργούν ως υδροστρόβιλοι, παρέχοντας κινητική ενέργεια στις ηλεκτρομηχανές για να την μετατρέψουν σε ηλεκτρική ενέργεια και να τροφοδοτήσουν το δίκτυο.

Ο σταθμός αναμένεται να έχει δύο κύκλους λειτουργίας, της άντλησης και της παραγωγής ενέργειας. Κατά τη φάση της άντλησης, η λειτουργία θα διαρκεί 20 ώρες την ημέρα, και ο σταθμός θα απορροφά μέση ισχύ 201MW, με τη μέγιστη ισχύ άντλησης να φτάνει τα 221MW. Στη φάση της παραγωγής, θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια για 14,5 ώρες την ημέρα, με μέση ισχύ παραγωγής 206MW, μέγιστη ισχύ 227MW και ελάχιστη ισχύ 186MW.

Τι προβλέπει η ΑΕΠΟ

Σύμφωνα με την ΑΕΠΟ που εκδόθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ, το έργο, με φορέα τη ΔΕΗ Α.Ε, αφορά μονάδα αντλησιοταμίευσης με δύο ταμιευτήρες (Άνω και Κάτω Ταμιευτήρα), αγωγό προσαγωγής, σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αντλιοστάσιο αποχέτευσης και γραμμή διασύνδεσης.

Ο Άνω Ταμιευτήρας είναι ωφέλιμου όγκου περί τα 9,989 x 106 m3, και χωροθετείται στο Νότιο τμήμα του Ορυχείου Νοτίου Πεδίου, αξιοποιώντας την υφιστάμενη μορφολογία – τοπογραφία και ειδικότερα το σύνολο του δαπέδου της 1ης τομής του Ορυχείου σε έκταση 730 στρεμμάτων. Πρόκειται για τη βαθμίδα με διαμορφωμένη στάθμη από +621 m έως +637 m, συνολικού μήκους 1.275 m και με κυμαινόμενο πλάτος από 620 – 660 m με μέσο πλάτος 640 m.

Η στάθμη του πυθμένα είναι στο +619 m σε έκταση 82 στρεμμάτων και στο +637 m σε έκταση 466,5 στρ., και η Ανώτατη Στάθμη Νερού στο +652 m. Οι πλευρές του Ταμιευτήρα θα υλοποιηθούν με ανάχωμα και πατάρια που θα ξεκινούν από το υφιστάμενο ανάγλυφο, με συνολική (πρανές και πατάρια) κλίση 1:3. Ο Ταμιευτήρας θα δημιουργηθεί με τη στέψη των αναχωμάτων να διαμορφώνεται στο +652 m. Περιμετρικά του ταμιευτήρα διαμορφώνεται οδός ελάχιστου πλάτους 10 m στη στάθμη +652 m.

Ο Κάτω Ταμιευτήρας χωροθετείται στο χαμηλό κοίλωμα του ορυχείου. Η Κατώτατη Στάθμη Λειτουργίας βρίσκεται στο υψόμετρο +511 m και η Ανώτατη Στάθμη Λειτουργίας στο +530 m.

Η σύνδεση του Άνω Ταμιευτήρα με τον Κάτω Ταμιευτήρα για την τροφοδοσία του Σταθμού Παραγωγής, αλλά και την άντληση νερού από τον Κάτω Ταμιευτήρα στον Άνω, επιτυγχάνεται με χαλύβδινο αγωγό διαμέτρου 6 m.

Ο αγωγός προσαγωγής θα είναι υπογειοποιημένος σε όλο του το μήκος, για λόγους προστασίας του.

Ο Σταθμός Παραγωγής χωροθετείται στη Νότια πλευρά του Κάτω Ταμιευτήρα σε δάπεδο που θα διαμορφωθεί σε στάθμη +487 m περίπου. Πρόκειται για ημιυπαίθριο σταθμό διαστάσεων σε κάτοψη 78m x 32m και θεμελίωσης σε βάθος 44,00 m από το δάπεδο πρόσβασης +531 m, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται η απαιτούμενη βύθιση των στροβιλοαντλιών κάτω από την Κατώτατη Στάθμη Λειτουργίας του Κάτω Ταμιευτήρα στο υψόμετρο +511m.

Στη Νότια πλευρά του Άνω ταμιευτήρα χωροθετείται το Αντλιοστάσιο Αποχέτευσης, με το οποίο ο ταμιευτήρας συνδέεται με υπόγειο αγωγό μικρού μήκους. Με το αντλιοστάσιο αυτό παρέχεται η δυνατότητα παροχέτευσης των πλεοναζόντων υδάτων του Άνω Ταμιευτήρα προς την περιμετρική τάφρο αντιπλημμυρικής προστασίας και από εκεί στο ρέμα Σουλού, μέσω αγωγού συνολικού μήκους περί τα 340 m.

Η χρήση του αντλιοστασίου αποσκοπεί στην αποχέτευση τμήματος του ετήσιου όγκου υδάτων που εισέρχονται στον Κάτω Ταμιευτήρα (υπόγεια και επιφανειακή απορροή), ο οποίος πρέπει να απομακρυνθεί από το παλαιό ορυχείο προκειμένου να διατηρείται σταθερός ο μέγιστος όγκος νερού στον Κάτω Ταμιευτήρα, ίσος με το άθροισμα του νεκρού όγκου και του ωφέλιμου διακινούμενου όγκου.

Η σύνδεση με το δίκτυο

Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην ΑΕΠΟ, η διασύνδεση του Σταθμού Παραγωγής με το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ θα γίνει μέσω του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Καθώς στην περιοχή του Κάτω Ταμιευτήρα και του Μηχανοστασίου του PHS δεν είναι εφικτό να αναπτυχθεί Υποσταθμός (ΥΣ) ή Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ), Υποσταθμός (ΥΣ) ‘ανοικτού’ τύπου θα γίνει σε περιοχή πλησίον του Άνω Ταμιευτήρα (περί τα 12στρ.), σε χώρο του ορυχείου, ήδη απαλλοτριωμένο.

Η διασύνδεση του Σταθμού Παραγωγής με τον νέο ΥΣ θα γίνει με τρείς καλωδιακές (ή εναέριες) γραμμές 150kV μήκους περί τα 2.150m. Η διασύνδεση του νέου ΥΣ με τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου θα γίνει με νέα εναέρια Γραμμή Μεταφοράς 150kV διπλού κυκλώματος που θα έχει μεταφορική ικανότητα 180 MVA περίπου ανά κύκλωμα και συνολικό μήκος περί τα 5km. Το συνολικό μήκος των Γραμμών Μεταφοράς 150kV ανέρχεται περί τα 7.150m

Για τον μετριασμό των επιπτώσεων του έργου, στο επηρεαζόμενο απ’ αυτό υπόγειο υδατικό σύστημα «Κοκκώδες Νοτίου Πεδίου», προβλέπεται, ως σχετικό μέτρο, η εφαρμογή τεχνητού εμπλουτισμού μέσω επιφανειακής δεξαμενής βαθιάς διήθησης χωρητικότητας κατ’ ελάχιστον 25.000 m3 και επιφάνειας 5.000 m2 περίπου, υποβοηθούμενης από δύο φρεάτια μεγάλης διαμέτρου στο δάπεδό της.

Το εν λόγω project έρχεται να προστεθεί στα ήδη λειτουργούντα έργα αντλησιοταμίευσης της ΔΕΗ, ενώ στο στρατηγικό σχεδιασμό περιλαμβάνεται η ανάπτυξη και άλλων τέτοιων μονάδων αποθήκευσης ενέργειας.

Διαβάστε ακόμη: