Καινούργιες μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος πάνω από 1800 MW θα «χωρέσουν» στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ με το πρόγραμμα αναβαθμίσεων υποσταθμών Μέσης – Χαμηλής Τάση του Διαχειριστή που βρίσκεται σε εξέλιξη. Το χαρτοφυλάκιο αυτό αντιστοιχεί στο 40% των «πράσινων» σταθμών ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος 4.640 MW, που εκτιμάται ότι πρόκειται να συνδεθούν στο δίκτυο διανομής, στο πλαίσιο επίτευξης των στόχων για τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών στο εγχώριο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 30 εκατομμύρια από τα οποία τα 12 θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, με τη μορφή επιχορήγησης. Σε κάποιες περιπτώσεις με την προσθήκη νέων μετασχηματιστών, ή ακόμη και με την αντικατάσταση ορισμένων υποσταθμών με μεγαλύτερους, η ισχύς θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Όσον αφορά τον γεωγραφικό επιμερισμό των αναβαθμίσεων, προβλέπεται η αύξηση της ισχύος κατά 250MVA υποσταθμών σε Πελοπόννησο και Ήπειρο, ενώ κατά 100MVA στην Αττική. Στην Κεντρική Ελλάδα σχεδιάζεται αύξηση της ισχύος κατά 200 MVA, και κατά 250MVA σε Μακεδονία και Θράκη.

Μέχρι το 4ο τρίμηνο του 2023 θα κοινοποιηθεί η ανάθεση όλων των συμβάσεων. Τα έργα θα ολοκληρωθούν έως το 4ο τρίμηνο του 2025.Ηδη έχει ολοκληρωθεί η αναβάθμιση 2 υποσταθμών, από τους 33 στους οποίους προβλέπεται να αυξηθεί η ισχύς, για να αυξηθεί η δυνατότητα του δικτύου να «υποδεχθεί» νέες μονάδες «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής.

Εν τω μεταξύ, σε ένα κτίριο συγκεντρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις κεντρικές διοικητικές υπηρεσίες της Αττικής από οκτώ προηγουμένως ώστε να εξοικονομήσει χρήματα και ενέργεια.

Όπως δήλωσε στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής η διοίκηση του διαχειριστή, τα μισθώματα για τα παλαιά αυτά οκτώ κτήρια ανέρχονταν σε 120.000 ευρώ το μήνα. Παράλληλα, τα κτήρια ήταν ενεργειακής κλάσης Γ’ ή χειρότερης, άρα είχε νόημα πολλαπλά η μεταφορά των υπηρεσιών σε ένα κτήριο.

Μετά το ανοικτό διαγωνισμό που διενεργήθηκε με ανάδοχο την «SYNERGO Ανώνυμη Τεχνική-Οικοδομική και Εμπορική Εταιρεία», ο ΔΕΔΔΗΕ απέκτησε το νέο κτήριο στην οδό Λ. Κηφισού 62 στο Περιστέρι έναντι τιμήματος 1653 ευρώ/τ.μ. (21,5 εκατ. ευρώ). Πρόκειται για το κτήριο που μέχρι πρότινος στέγαζε τον ΟΠΑΠ.