Η πρώτη απόπειρα αποεπένδυσης, η πιο εύκολη και ανώδυνη, αυτή της Eurobank, φυσιολογικά θα άνοιγε το δρόμο και για τις υπόλοιπες τράπεζες, με πρώτη την Εθνική.

Πλην, όμως, οι συνεχόμενες απώλειες των μετοχών τους στο Χρηματιστήριο, σαφώς θέτουν έντονους προβληματισμούς, τόσο στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, όσο και στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στους συμβούλους, που έχουν αναλάβει μέρος της διερεύνησης, πέραν των ίδιων των τραπεζών.

Η DBRS Morningstar, σε έκθεσή της, αναμένει ότι η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες θα προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό ομαλά, λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικές βελτιώσεις στα μεγέθη των τραπεζών, την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και την ανακτημένη όρεξη των επενδυτών για τη χώρα.

Θυμίζει ταυτόχρονα ότι το Ταμείο στοχεύει να διαθέσει όλες τις μετοχές του στις ελληνικές συστημικές τράπεζες πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Στον βαθμό που το χαρτοφυλάκιο δεν έχει πλήρως πωληθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2025, ο Νόμος του ΤΧΣ προβλέπει ότι κατά την ημερομηνία λήξης τυχόν εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία και υποχρεώσεις μεταφέρονται σε διάδοχη οντότητα που θα πρέπει να συμφωνηθεί μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του ESM.

Αλλά, το πιο σημαντικό, ακόμα και από την πρόβλεψη ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η διαδικασία αποεπένδυσης του Δημοσίου από τις άλλες τρεις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς – για την Attica Bank, ούτε λόγος ακόμα, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η συγχώνευσή της με την Παγκρήτια) αποτελεί η απόπειρα, γιατί για τέτοια πρόκειται, να κοστολογήσει (!!!) το συνολικό ποσό που μπορεί να εισπράξει το ΤΧΣ από όλα τα πακέτα που κατέχει.

Και ο ξένος οίκος, χωρίς να δίνει πολλές λεπτομέρειες, ανακοινώνει ότι μπορεί να εισπραχθεί από αυτή τη διαδικασία, συνολικό ποσό, που το προσδιορίζει κατ΄ανώτατο όριο στα 3,1 δισ. ευρώ.

Ο οίκος σημειώνει ότι το ΤΧΣ δεν δεσμεύεται για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ή αλληλουχία συναλλαγών, εντός του συνολικού πλαισίου εκποίησης, που θα μπορούσε να είναι επιζήμια για τη συνολική αξία του χαρτοφυλακίου του.

Επισημαίνει δε ότι το Ταμείο ευνοεί στρατηγικούς επενδυτές για σημαντικά τμήματα των μετοχών του, όπως διεθνώς αναγνωρισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μακροπρόθεσμους επενδυτές και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς και άλλους επενδυτές που κρίνονται κατάλληλοι για την ενίσχυση της ικανότητας προσαρμογής των ελληνικών τραπεζών στις τρέχουσες προκλήσεις, σημειώνει.

Συμπληρώνει όμως ακόμα η έκθεση της DBRS ότι βρίσκονται υπό εξέταση και διαφορετικές επιλογές αποεπένδυσης, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων στην κεφαλαιαγορά (Χρηματιστήριο) και των ιδιωτικών πωλήσεων, τουτέστιν, πακέτων μετοχών σε μεμονωμένους επιχειρηματίες ή ομάδες ιδιωτών επενδυτών.

Ειδικότερα, ο ξένος οίκος αναφέρει ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022, η εύλογη αξία των μετοχών του ΤΧΣ που κατείχε σε τράπεζες ήταν περίπου 1,8 δισ. ευρώ, που αποδίδονταν κυρίως στις συστημικές τράπεζες.

Εκτιμά ότι το ΤΧΣ θα μπορούσε να εισπράξει περίπου 3,1 δισ. ευρώ από την αποεπένδυση των συμμετοχών σε συστημικές τράπεζες, με βάση τις τρέχουσες τιμές των μετοχών των τραπεζών και την υψηλότερη της χρηματιστηριακής τιμής, προσφορά επαναγοράς της Eurobank.

Ωστόσο, σημειώνει ότι η πλήρης αποεπένδυση αναμένεται μέχρι το τέλος του 2025 και πρόκειται να διεξαχθεί ως ανταγωνιστική διαδικασία, επομένως αυτά τα στοιχεία ενδέχεται να δημιουργήσουν σημαντικές διαφορές σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές.

Πάλι καλά, δηλαδή, που κρατάει και κάποιες επιφυλάξεις…

Διαβάστε ακόμη: