Παρά τη μερική άρση των αμερικανικών δασμών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες – με εξαίρεση την Κίνα – η αυξημένη αβεβαιότητα στις αγορές εκτιμάται ότι θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά το κόστος κινδύνου (Cost of Risk – CoR) των ευρωπαϊκών τραπεζών, περιλαμβανομένων και των ελληνικών, σύμφωνα με την Morningstar DBRS.
Οι αναλυτές προειδοποιούν πως η αστάθεια και η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ ενδέχεται να ασκήσουν πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης μέσα στο 2025.
O καναδικός οίκος εκτιμά πως, αν και το CoR των ευρωπαϊκών τραπεζών βρίσκεται σήμερα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενδέχεται να αυξηθεί εντός του 2025 εξαιτίας της εντεινόμενης μεταβλητότητας και των επιδράσεων από την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ.
Για την Ελλάδα, το 2024 υπήρξε χρονιά σημαντικής βελτίωσης στο CoR σε σχέση με το 2023. Την εντυπωσιακότερη μείωση σημείωσε η Τράπεζα Πειραιώς (κατά 90 μονάδες βάσης), αν και η μείωση αυτή συνοδεύτηκε από ενίσχυση των προβλέψεων στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Αντίστοιχα, η Alpha Bank, παρά την αύξηση του CoR στο πρώτο εξάμηνο λόγω πωλήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs), κατάφερε να περιορίσει τον δείκτη κάτω από τα επίπεδα του 2023, ενισχυμένη από την ισχυρή πιστωτική δραστηριότητα στο β΄ εξάμηνο.
Παρά τη γενική αποκλιμάκωση, η Morningstar DBRS επισημαίνει ότι ενδεχόμενη όξυνση των εμπορικών εντάσεων θα απαιτήσει προσαρμογή των μοντέλων πρόβλεψης κινδύνου από τις ευρωπαϊκές – και ελληνικές – τράπεζες, ενσωματώνοντας σενάρια επιβράδυνσης της ανάπτυξης και αύξησης των επισφαλειών. Αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση των προβλέψεων και διεύρυνση των δανείων Σταδίου 2, ιδίως σε κλάδους που επηρεάζονται από δασμούς, όπως η βιομηχανία, τα καταναλωτικά προϊόντα και ο τομέας υγείας.
Ωστόσο, η συνολική εικόνα παραμένει μετριοπαθώς θετική, σύμφωνα με τους αναλυτές, καθώς οι τράπεζες διατηρούν σημαντικά αποθεματικά («management overlays») που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αν οι συνθήκες επιδεινωθούν.
Σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι ελληνικές και οι ισπανικές τράπεζες καταγράφουν τα υψηλότερα μέσα επίπεδα CoR για το 2024, ενώ οι σκανδιναβικές παραμένουν στις χαμηλότερες τιμές. Παρ’ όλα αυτά, η αισθητή αποκλιμάκωση του κόστους κινδύνου στην Ελλάδα αποτελεί θετικό σημάδι, ιδιαίτερα ενόψει των αβέβαιων μακροοικονομικών και γεωπολιτικών εξελίξεων.
Σαφής μείωση το 2024 για την Ελλάδα, με κάποιες επιφυλάξεις
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση στο CoR το 2024 (–36 μονάδες βάσης), με τον μέσο όρο να διαμορφώνεται στο 0,6% – επίπεδο ανώτερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου (0,3%). Η Τράπεζα Πειραιώς σημείωσε τη σημαντικότερη βελτίωση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ρίχνοντας το CoR της στο 0,9% από 1,8% το 2023.
Παράλληλα, Eurobank και Εθνική Τράπεζα διαμορφώθηκαν κάτω από το 0,6%, πλησιάζοντας τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Η Alpha Bank, παρά την αρχική αύξηση, ολοκλήρωσε τη χρονιά με αισθητή υποχώρηση του CoR κάτω από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους, όπως αποτυπώνεται και στα διαγράμματα της έκθεσης.
Διαβάστε ακόμη:
- Attica Bank: Ο 5ος τραπεζικός πυλώνας θα δώσει ανάσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
- AEGEAN: Πού θα πάνε οι Έλληνες το Πάσχα – Οι τοπ προορισμοί σε Ελλάδα και εξωτερικό
- Ανάλυση CNN: Ο «πόλεμος» του Τραμπ με το Πεκίνο κλιμακώνεται, με τεράστιο ρίσκο για την οικονομία των ΗΠΑ
- Ροντινέι: Ανέβηκε στη σκηνή και τραγούδησε με τη Δέσποινα Βανδή