Και επίσημα στην επενδυτική βαθμίδα βρίσκεται από απόψε η Ελλάδα, καθώς ο καναδικός οίκος DBRS Morningstar επιβεβαίωσε τις προσδοκίες των αναλυτών και αναβάθμισε την αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων σε καθεστώς investment grade.Συ γκεκριμένα στο ΒΒΒ (low), με σταθερές προοπτικές.
Η εν λόγω εξέλιξη, η οποία λίγο – πολύ είχε ήδη προεξοφληθεί από τις αγορές, σηματοδοτεί το κλείσιμο του κύκλου της πολυετούς κρίσης – χρέους. Άλλωστε, από το 2010 έως και το 2023 τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνταν «σκουπίδια», απέχοντας παρασάγγας από την επενδυτική κατηγορία.
Όλα αυτά, όμως, αποτελούν πλέον παρελθόν, καθώς η Ελλάδα επέστρεψε στα ανώτερα κλιμάκια των αξιολογήσεων, «συναντώντας» όλες τις υπόλοιπες χώρες – μέλη της Ευρωζώνης.
Υπενθυμίζεται ότι, πέραν του DBRS, σε καθεστώς επενδυτικής κατηγορίας είχαν προσφάτως αναβαθμίσει την Ελλάδα και οι οίκοι R&I και Scope. Ωστόσο, οι δύο τελευταίοι δεν λαμβάνονται υπόψη από το ευρωσύστημα και επομένως, οι αξιολογήσεις τους δεν επηρεάζουν τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Αντίθετα, ο DBRS είναι «πιστοποιημένος» -από την Ευρωζώνη- οίκος και κατ’ επέκταση οι αποφάσεις του έχουν άμεση ισχύ και στο ευρωσύστημα.
Πλέον, το οικονομικό επιτελείο έχει κυκλώσει ακόμη δύο ημερομηνίες. Πρόκειται για την 20η Οκτωβρίου και την 1η Δεκεμβρίου, όταν οι Standard & Poor’s και Fitch, αντίστοιχα, πρόκειται να επικαιροποιήσουν την αξιολόγηση για την Ελλάδα.
Οι δύο οίκοι «τοποθετούν» τα ελληνικά ομόλογα σε απόσταση – αναπνοής από την επενδυτική βαθμίδα. Ωστόσο, δεδομένης της αναβάθμισης από τον DBRS, η Ελλάδα έχει ήδη κατακτήσει τον μεγάλο στόχο, χωρίς να χρειάζεται να περιμένει έως τότε.
Στις 15 Σεπτεμβρίου μεσολαβεί και η αξιολόγηση του Moody’s, ο πλέον φειδωλός από τους τέσσερις «εγκεκριμένους» οίκους. Ο συγκεκριμένος έχει αφήσει τη χώρα μας τρία ολόκληρα σκαλοπάτια μακριά από την επενδυτική βαθμίδα και θα αποτελούσε «σούπερ έκπληξη» να καλύψει «μια και έξω» όλη την απόσταση. Ωστόσο, η οποιαδήποτε ανακοίνωση αναβάθμισης από τον «σκληρό» οίκο, θα «έστρωνε το χαλί» για αναβάθμιση κι από τους υπόλοιπους (S&P’s και Fitch).
Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα η Ελλάδα έχει επιτύχει την επενδυτική βαθμίδα σε όρους αγοράς, καθώς η μείωση της απόδοσης και του spread των ελληνικών ομολόγων είναι πολύ σημαντική.
Ωστόσο, είναι απαραίτητο η επενδυτική βαθμίδα να μπει και στη «βιτρίνα» της χώρας, ώστε τα ελληνικά ομόλογα να αγοράζονται από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές του πλανήτη -στους οποίους σήμερα οι εσωτερικοί κανονισμοί των funds απαγορεύουν να επενδύσουν έστω και 1 δολάριο σε ελληνικούς τίτλους, επειδή ανήκουν στην κατηγορία «σκουπίδια».