Ευκαιρίες ανάπτυξης για τις ελληνικές τράπεζες , αλλά και αβεβαιότητα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, εντοπίζει η DBRS, σε ανάλυσή της για τα αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσαν οι συστημικές τράπεζες.

Σημειώνεται ότι η DBRS αναβάθμισε πρόσφατα την ελληνική οικονομία σε BB (high), μία κλίμακα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

De-risking και αβεβαιότητα λόγω του πολέμου

Σύμφωνα με τον καναδικό οίκο αξιολόγησης, οι ζημίες των ελληνικών τραπεζών οφείλονταν κατά κύριο λόγο στο επιταχυνόμενο de-risking που ανοίγει το δρόμο για τις τράπεζες να επωφεληθούν από τις μελλοντικές ευκαιρίες ανάπτυξης. Ωστόσο, οι γεωπολιτικές εντάσεις που προκύπτουν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προσθέτουν αβεβαιότητα στις μελλοντικές προοπτικές.

Οι ελληνικές τράπεζες ανέφεραν συνολικές καθαρές ζημίες 4,7 δισ. ευρώ το 2021, σε σύγκριση με ζημίες 1,7 δισ. ευρώ το 2020 και καθαρά κέρδη περίπου 0,2 δισ. ευρώ το 2019. Οι πρόσφατες επιδόσεις επηρεάστηκαν κυρίως από τα χαμηλότερα έσοδα και τις σημαντικές προβλέψεις για ζημίες δανείων (LLPs), καθώς και κόστη αναδιάρθρωσης και απομειώσεις υπεραξίας.

Τα έσοδα επηρεάστηκαν από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των αυξανόμενων, αν και ακόμη υποτονικών, νέων όγκων δανεισμού, καθώς και της μείωσης του κινδύνου και της χαμηλής διαφοροποίησης. Λαμβάνοντας υπόψη την πίεση που αναμένεται στα καθαρά έσοδα από τόκους, οι τράπεζες θα πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στη διοχέτευση των πλεονάζοντων καταθέσεων προς επιχειρήσεις που βασίζονται στα έσοδα από προμήθειες για να βελτιώσουν τη διαφοροποίηση των εσόδων.
Τα LLPs και το κόστος κινδύνου αυξήθηκαν σημαντικά το 2021 λόγω της επιταχυνόμενης απομάκρυνσης του κινδύνου.  Οι ελληνικές τράπεζες έχουν πραγματοποιήσει μαζικό de-risking τα τελευταία χρόνια εν μέσω μιας σημαντικά χαμηλότερης από την αρχικά αναμενόμενης επιδείνωσης της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων λόγω COVID-19.

Οποιαδήποτε αύξηση στις εισροές νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) θα πρέπει να παραμείνει διαχειρίσιμη κατά την άποψη των αναλυτών, καθώς η αποδέσμευση είναι πιθανό να συνεχιστεί και η κεφαλαιοποίηση θα πρέπει να υποστηρίζεται από βελτιωμένη εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου και λιγότερο επικίνδυνους ισολογισμούς.«Το κόστος του κινδύνου θα πρέπει να μειωθεί στο μέλλον, λαμβάνοντας υπόψη τα βελτιωμένα προφίλ κινδύνου των ελληνικών τραπεζών και με την προϋπόθεση ότι οι νέες εισροές NPE από την πανδημία παραμένουν υπό έλεγχο.

Περιορισμένη η άμεση έκθεση σε Ρωσία – Ουκρανία

Ενώ σημειώνουμε ότι η άμεση έκθεση των ελληνικών τραπεζών στη Ρωσία και την Ουκρανία είναι περιορισμένη, οι γεωπολιτικές εντάσεις προσθέτουν πιθανό κίνδυνο για επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων και την ανάγκη για υψηλότερες προβλέψεις για ζημίες δανείων μεσομακροπρόθεσμα, εάν η αύξηση της τιμής της ενέργειας και ο πληθωρισμός επηρεάσουν την οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο Andrea Costanzo, Αντιπρόεδρος της ομάδας DBRS Morningstar Global Financial Institutions.