Άντεξε η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα  το 2020, παρά τις συνολικά οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, με την τάση να συνεχίζεται και το 2021 σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης DBRS.

Μετά από σωρευτική άνοδο της τάξης του 9,2% την περίοδο 2018-19, η αύξηση των τιμών στα οικιστικά ακίνητα επιβραδύνθηκε το 2020 εξαιτίας των περιορισμών στα ταξίδια και άλλων μέτρων που σχετίζονται με την πανδημία, όμως και πάλι στο σύνολο του έτους η απόδοση των τιμών διαμορφώθηκε στο +4,6%.

Παρά την επανεισαγωγή περιοριστικών μέτρων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, τα προκαταρκτικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι οι τιμές των ακινήτων συνέχισαν να αυξάνονται με ρυθμό 3,3% σε ετήσια βάση.

Ξένες επενδύσεις και τουρισμός

Η ελληνική αγορά ακινήτων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ξένες επενδύσεις με αποτέλεσμα οι πιο σημαντικές αυξήσεις τιμών να εντοπίζονται στην Αθήνα και σε άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, σημειώνουν οι αναλυτές του καναδικού οίκου αξιολόγησης.

Μακροπρόθεσμα, η εξέλιξη της αγοράς ακινήτων στο σύνολό της θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της Ελλάδας να δημιουργεί θέσεις εργασίας και να ακολουθεί πολιτικές για την υποστήριξη της αύξησης των πραγματικών εισοδημάτων, ενώη διατήρηση ενός σταθερού μακροοικονομικού περιβάλλοντος θα ευνοήσει την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Τα βασικά συμπεράσματα της DBRS

• Η αγορά κατοικιών δείχνει ανθεκτικότητα το 2021, παρά την οικονομική κρίση της COVID- 19.
• Οι υψηλότερες αυξήσεις τιμών παρατηρούνται κυρίως στην Αθήνα και σε περιοχές με επενδυτές που σχετίζονται με τον τουρισμό.
• Η εξέλιξη της αγοράς κατοικιών στο σύνολό της θα εξαρτηθεί από τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της Ελλάδας.