Μια «παγκόσμια ύφεση» είναι απίθανο να συμβεί, αλλά ο κόσμος δεν πιστεύει ότι μπορεί να την αποφύγει μέχρι αυτό να γίνει, σύμφωνα με τον βετεράνο αναλυτή David Roche. «Το πιθανότερο είναι ότι ο κόσμος θα ανησυχεί περισσότερο για την ύφεση, επειδή αυτό που περιγράφετε είναι ότι πολλά πράγματα πάνε στραβά ταυτόχρονα και πολλά από αυτά δεν μπορούν να αντιστραφούν, όπως ο πόλεμος», ανέφερε στο «Squawk Box Asia» του CNBC ο πρόεδρος και στρατηγικός αναλυτής της Independent Strategy.

Οι αγορές παγκοσμίως κατέρρευσαν τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων, όπως η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής στη Δύση, ο αντίκτυπος της πολιτικής της Κίνας στην εξάπλωση της πανδημίας του Covid και ο συνεχιζόμενος πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ο S&P 500 στη Wall Street σημείωσε πρόσφατα τη χειρότερη εβδομάδα του από το 2020, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx βυποχώρησε περισσότερο από 4%, και ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε περισσότερο από 5% την ίδια περίοδο.

Αυτό έρχεται αφού μεγάλοι χρηματιστές και τράπεζες περιέγραψαν την ύφεση της αγοράς νωρίτερα μέσα στο έτος ως «μικρή διόρθωση», δήλωσε ο Roche, πρώην στρατηγικός αναλυτής και επικεφαλής της έρευνας στη Morgan Stanley. Τώρα, ωστόσο, όλοι φαίνεται να «συναγωνίζονται ο ένας τον άλλον για να βγουν στους τίτλους και να πουν τα χειρότερα πράγματα για τον κόσμο». «Δεν λέω ότι είναι μια στιγμή για αγορά, αλλά νομίζω ότι είναι η στιγμή να συνειδητοποιήσουμε ότι τα πράγματα αλλάζουν και υπάρχουν σιωπηροί μηχανισμοί σε αυτήν την παγκόσμια θέση αυτή τη στιγμή που θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν να αποφύγουμε την ύφεση σε μέρη όπως οι ΗΠΑ” είπε ο Roche.

Υψηλός πληθωρισμός

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε πρόσφατα κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο ABC News ότι η ύφεση των ΗΠΑ δεν είναι «αναπόφευκτη», αν και ο πληθωρισμός είναι «απαράδεκτα υψηλός». «Αμφιβάλλω ότι μπορεί να αποφευχθεί στην Ευρώπη. Αλλά όχι μια παγκόσμια ύφεση. Ο κόσμος όμως θα ανησυχεί περισσότερο για αυτό τουλάχιστον για τους επόμενους δύο μήνες», πρόσθεσε ο Roche.