Τι κοινό έχει η ισχυρή Κίνα με τη φτωχή Μιανμάρ, η πλούσια Αυστραλία με τα ακατοίκητα Χερντ Άιλαντς, η πολυπληθής Ινδία με το μικροσκοπικό Ναούρου και η Γαλλία με το Σεν Πιερ και Μικελόν. Φαινομενικά όχι πολλά πράγματα, όμως από χθες έχουν ένα πολύ βασικό, κοινό στοιχείο: συναντώνται στην μακροσκελή, όσο και απίστευτη ως προς τη λογική της λίστα των δασμών που κατήρτισε η αμερικανική κυβέρνηση και παρουσίασε θριαμβευτικά χθες, από τους κήπους του Λευκού Οίκου, ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η περίφημη «ημέρα απελευθέρωσης» οδήγησε στην επιβολή ενός κατώτατου δασμό 10% σε όλα τα αγαθά που εισάγονται στις ΗΠΑ. Οι κορυφαίοι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ επλήγησαν ιδιαίτερα σκληρά, με ενδεικτικό το 34% στην Κίνα, το 20% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 46% στο Βιετνάμ και το 32% στην Ταϊβάν, όμως σε μια προσεκτικότερη ανάγνωση της… ατελείωτης λίστας «σκοντάφτει» κανείς σε ονόματα που χρειάζεται να γκουγκλάρει για να βρει περισσότερες πληροφορίες.

Ακατοίκητα νησιά και αραιοκατοικημένες περιοχές

Μεταξύ των πλέον αξιοσημείωτων περιπτώσεων είναι οι Νήσοι Χερντ και ΜακΝτόναλντ, ένα εξωτερικό αυστραλιανό έδαφος 4.100 χλμ. μακριά από το Περθ και 1.700 χλμ. από την Ανταρκτική. Τα νησιά είναι κυριολεκτικά ακατοίκητα και χαρακτηρίζονται από τη UNESCO ως περιοχή με σπάνιο, ανέγγιχτο οικοσύστημα, καθώς βρίσκει κανείς μόνο πιγκουίνους, πτηνά και φώκιες.

Η πρόσβαση στα νησιά χρειάζεται ταξίδι δύο εβδομάδων με πλοίο την Αυστραλία, ωστόσο από χθες καλούνται να πληρώσουν δασμούς 10% σε εισαγωγές προς τις ΗΠΑ, που προφανώς δεν κάνουν!

Μια σχεδόν ανάλογη περίπτωση είναι τα επίσης αυστραλιανά εδάφη της Νήσου Νόρφολκ, των Νήσων Κόκος (Κίλινγκ) και των Χριστουγεννιάτικων Νησιών που ναι μεν δεν είναι τελείως ακατοίκητα, αλλά παρουσιάζουν χαμηλή εμπορική δραστηριότητα.

Cocos Island

Το Νόρφολκ, με περίπου 2.000 κατοίκους, επιβαρύνθηκε – άγνωστο πως και γιατί – με δασμούς 29%, όταν η Αυστραλία συνολικά αντιμετωπίζει μόνο 10%.Τα Κόκος και τα Χριστουγεννιάτικα Νησιά (με πληθυσμούς 544 και 1.692 αντίστοιχα) υπάγονται, πάντως, στον χαμηλό συντελεστή του 10%.

Το γεγονός δεν πέρασε ασχολίαστο από τον Αυστραλό πρωθυπουργό, Άντονι Αλμπανέζε, o οποίος δήλωσε ειρωνικά: «Το Νόρφολκ επιβαρύνθηκε με 29% δασμούς. Δεν είμαι σίγουρος αν το Νόρφολκ είναι ανταγωνιστής των ΗΠΑ, αλλά αυτό δείχνει ότι κανένα μέρος στον κόσμο δεν είναι ασφαλές από αυτή την πολιτική».

Θύματα τα υπερπόντια εδάφη

Τα υπερπόντια εδάφη γενικά αποτελούν μια… πονεμένη ιστορία στο ζήτημα των δασμών Τραμπ, καθώς τα «θύματα» είναι πολλά.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση των Νήσων Σεντ Πιερ και Μικελόν, μιας αυτοδιοικούμενης περιοχής της Γαλλίας, στον Ατλαντικό, με βασικό εξαγώγιμο προϊόν τα όστρακα. Ο αλγόριθμος του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, επέβαλε στην περιοχή «καμπάνα» που ξεπερνά πρακτικά το 50%, ήτοι πολύ πάνω από τη «μαμά» Γαλλία.

Στην ίδια κατηγορία βρίσκεται και το Ρεϋνιόν, στον Ινδικό Ωκεανό, επίσης υπερπόντιο γαλλικό έδαφος που επιβαρύνθηκε με δασμούς έως και 37%.

Η Βρετανική Ινδική Ωκεάνια, μια υπερπόντια επικράτεια χωρίς μόνιμο πληθυσμό, έπεσε στα μαλακά με δασμούς 10%. Όμως, και πάλι το κόστος θα είναι σημαντικό για το μόνο προϊόν που εξάγει προς τις ΗΠΑ, που είναι ψάρια. Το μεγαλύτερο νησί, Ντιέγκο Γκαρσία, φιλοξενεί κοινή στρατιωτική βάση Ηνωμένου Βασιλείου και ΗΠΑ με περίπου 4.000 στρατιωτικούς και προσωπικό υποστήριξης.

Πιο βαρύς ο… λογαριασμός για τα Νησιά Φώκλαντ, που η Βρετανία χρειάστηκε να πάει σε πόλεμο για να διατηρήσει την κυριαρχία της, καθώς τα ψάρια και οστρακοειδή που εξάγει κρίθηκαν ως επαρκή για ένα υψηλότατο δασμό ύψους 41%. Κι αυτό διότι βάσει του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου, εξήγαγαν προϊόντα αξίας 27,4 εκατ. προς τις ΗΠΑ, ενώ εισήγαγαν αγαθά μόλις 329.000 δολαρίων.

Απομονωμένα και πάμφτωχα κράτη

Το Τοκελάου, ένα εξαρτώμενο έδαφος της Νέας Ζηλανδίας στον Νότιο Ειρηνικό, διαθέτει μόλις 1.600 κατοίκους. Το αρχιπέλαγος με τις τρεις ατόλες – Φακάοφο, Ατάφου και Νουκουνόνου – δεν διαθέτει λιμάνια ή αεροδρόμια και το μοναδικό μέσο πρόσβασης είναι ένα πλοίο από τη Σαμόα, που αναχωρεί κάθε δύο εβδομάδες για ένα ταξίδι 24-36 ωρών. Παρόλ’ αυτά, θεωρήθηκε κίνδυνος για το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα και θα επιβαρυνθεί με δασμούς ύψους 10%.

WIkipedia – Ναούρου

Η Νήσος Ναούρου, στον νότιο Ειρηνικό, παλαιότερα γνωστό ως «Νησί της Χαράς» (όπως μάθαμε από την Wikipedia) θεωρείται η τρίτη μικρότερη χώρα στον κόσμο (μετά το Μονακό και το Βατικανό) με μόλις 21 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους. Κινδυνεύει δε, να εξαφανιστεί από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Το νησιωτικό κρατίδιο δεν παρουσιάζει σχεδόν καθόλου εξαγωγές και μάλιστα δεν έχει καν ενεργό εμπορικό ισοζύγιο με τις ΗΠΑ, ωστόσο το πήρε η… μπάλα της γενικευμένης λίστας του Λευκού Οίκου με ένα 10%.

Για το Λεσόθο, ένα μικρό ορεινό βασίλειο στη Νότια Αφρική, γνωστό κυρίως για τις εξαγωγές υφαντουργικών, ο λογαριασμός είναι πιο… τσουχτερός, καθώς οι δασμοί ανέβηκαν συνολικά στο 50% λόγω των εξαγωγών που κάνει προς τις ΗΠΑ μέσα από την εμπορική συμφωνία του AGOA (African Growth and Opportunity Act).

Η συνθήκη AGOA δημιουργήθηκε στοχευμένα για να ευνοήσει τελωνειακά φτωχότερες και υποανάπτυκτες χώρες της Αφρικής, όμως το στοιχείο αυτό δεν ικανοποίησε τον νυν Λευκό Οίκο που θεώρησε ότι η χώρα – όπου το 58% των κατοίκων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας – απολαμβάνει αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι της αμερικανικής οικονομίας, καθώς έχει εμπορικό πλεόνασμα ύψους 235 εκατ. δολαρίων με τις ΗΠΑ.

Η Μιανμάρ, η οποία βρίσκεται ήδη υπό οικονομικές κυρώσεις τα τελευταία χρόνια, δέχθηκε δασμό 28%, ενισχύοντας τον αποκλεισμό της από τις δυτικές αγορές και περιπλέκοντας τις προσπάθειες των τοπικών βιομηχανιών, κυρίως του κλάδου ενδυμάτων.

Τέλος, η Μαδαγασκάρη, μια από τις φτωχότερες χώρες παγκοσμίως με κατά κεφαλήν ΑΕΠ μόλις στα 506 δολάρια, έπεσε θύμα των εξαγωγών που κάνει σε βανίλια με αποτέλεσμα να πληγεί με δασμό ύψους 22%. Το 2023 εξήγαγε βανίλια αξίας 143 εκατ. δολαρίων προς τις ΗΠΑ αποκτώντας έτσι αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι της πλουσιότερης οικονομίας του πλανήτη!

Διαβάστε ακόμη: