Μόνο δύο φορές αναμένει η Danske Bank ότι θα μειώσει τα επιτόκια φέτος η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως αναφέρει σε σημείωμά της την Παρασκευή, αναθεωρώντας την πρόβλεψή της.

Ο Πιτ Χάινς Κρίστιανσεν, επικεφαλής αναλυτής της Danske, επισημαίνει ότι περιμένει «περικοπή» τον Ιούνιο, όπως είναι ευρέως αναμενόμενο, αλλά τίποτα τον Σεπτέμβριο.

«Έχουμε αναθεωρήσει την πορεία των επιτοκίων στην ΕΚΤ για πρώτη φορά σε περισσότερους από 12 μήνες και τώρα αναμένουμε από την ΕΚΤ δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος (Ιούνιο και Δεκέμβριο) και τρεις μειώσεις το επόμενο έτος. Αυτό θα φέρει το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,75% μέχρι το τέλος του 2025», τονίζει.

Ο Κρίστιανσεν προσθέτει ότι η ΕΚΤ θα επαναλάβει την «συνεδρίαση με συνεδρίαση» και πάντα βασιζόμενη στα στοιχεία προσέγγισή της στη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει μετά τον Ιούνιο. Όπως εκτιμά, τα πρόσφατα οικονομικά δεδομένα υποδηλώνουν ότι η ΕΚΤ πιθανότατα θα περιμένει, προτού προχωρήσει σε μια σειρά μειώσεων.

«Η επικαιροποιημένη πρόβλεψη του Ιουνίου αναμένεται να υποδηλώνει ότι το αφήγημα της επικρατούσας οικονομικής και νομισματικής πολιτικής παραμένει σε γενικές γραμμές αμετάβλητο και αναμένουμε ότι η μείωση των επιτοκίων θα διατυπωθεί ως ανάκληση της «προληπτικής αύξησης» του Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους», πρόσθεσε ο Κρίστιανσεν.

Οι αγορές ανέμεναν τουλάχιστον πέντε μειώσεις επιτοκίων το 2024 μόλις πριν από λίγους μήνες, αλλά έκτοτε αυτές οι εκτιμήσεις έχουν αναθεωρηθεί.

Ο πληθωρισμός επιβραδύνεται, αλλά η ανάπτυξη σε ολόκληρη την ευρωζώνη επιταχύνεται, γεγονός που μπορεί να περιορίσει το περιθώριο της ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια.

Διαβάστε ακόμη: