Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε προχθές στη δημοσιότητα η γερμανική ομοσπονδιακή υπηρεσία χρηματοοικονομικών,το Βερολίνο εξέδωσε στη διάρκεια του 2020 ομόλογα και έντοκα γραμμάτια συνολικού ύψους 407.δις.ευρώ.Σχεδιάζει,όμως ,να δανειστεί περισσότερο το επόμενο έτος, καθώς θα εκδώσει ομόλογα ύψους 471.δις.Αυτό γίνεται γιατί έχουμε το δεύτερο κατά σειρά έτος της κρίσης της πανδημίας, και επίσης έχει αποδειχθεί εξαιρετικά επιθετικό, με συνέπεια να έχει υπαγορεύσει νέα αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας.

Στις εκδόσεις του νέου χρέους θα συμμετάσχουν δύο ειδικά οχήματα,το ταμείο οικονομικής σταθεροποίησης και το ταμείο σταθεροποίησης των χρηματαγορών το οποίο έχει θεσπιστεί στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Απο τον προυπολογισμό που παρουσίασε η κυβέρνηση Μέρκελ την προηγούμενη εβδομάδα στην Βουλή προκύπτει πως οι δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας και του οικονομικού της αντίκτυπου θα υπερβούν τα έσοδα του ομοσπονδιακού κράτους και θα οδηγήσουν στη συσσώρευση καθαρού χρέους 180.δις το επόμενο έτος. Το Βερολίνο ευελπιστεί να επαναφέρει το ιερό για τη γερμανική νοοτροπία ,φρένο χρέους,το 2022 με την ελπίδα πως θα έχει αντιμετωπιστεί η πανδημία.