Την πρόθεση της κυβέρνησης να βρεθεί λύση για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο επανέλαβε σήμερα στο ΣΚΑΙ ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κος Χρίστος Δήμας ο οποίος μίλησε για πλέγμα ανακουφιστικών μέτρων που σε ένα περίπου τρίμηνο θα ισχύσουν.

Από την πλευρά τους οι τράπεζες δεν φαίνεται να μετέχουν στο σχεδιασμό μιας και δεν γνωρίζουν κάτι για το θέμα. Σημειώνουν πάντως πως η οποιαδήποτε λύση αναγκαστικά θα περάσει από την εποπτική αρχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αυτό θα απαιτήσει χρόνο.

Σε λίγο πάντως θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου ο  Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης με τη Γραμματέα Θεώνη Αλαμπάση και αντικείμενο το ιδιωτικό χρέος. Εκτιμήσεις αναφέρουν πως στόχος είναι να ενταχθούν κατά το δυνατόν περισσότεροι ευάλωτοι στις ρυθμίσεις του εξωδικαστικού. Σε κάθε περίπτωση επειδή το θέμα του ελβετικού φράγκου έχει σηκωθεί πολύ ψηλά το τελευταίο διάστημα δεν αποκλείεται ο υπουργός να ερωτηθεί σχετικά.

Υπενθυμίζεται πως οι  δανειολήπτες του ελβετικού φράγκου έχουν πραγματοποιήσει πλήθος δικαστικών ενεργειών χωρίς μέχρι στιγμής αποτέλεσμα.

Ο Άρειος Πάγος απέρριψε και  σε αναιρετικό επίπεδο τους ισχυρισμούς των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο ερμηνεύοντας το εθνικό δίκαιο  για την προστασία  του καταναλωτή κατά τρόπο διαφορετικό από τα οριζόμενα στο ενωσιακό δίκαιο, όπως αυτό έχει ερμηνευθεί επανειλημμένως από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) αλλά και από ανώτατα δικαστήρια άλλων κρατών μελών της Ένωσης.

Επιπλέον, απέρριψε το αίτημα των  δανειοληπτών για την υποβολή προδικαστικών ερωτημάτων στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης ως αποκλειστικά αρμόδιο δικαστικό όργανο για την ερμηνεία των ενωσιακών κανόνων.

Ως μέσο αντίδρασης οι δανειολήπτες κατήγγειλαν την Ελλάδα  στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή  επικαλούμενοι παραβίαση από το ανώτατο πολιτικό δικαστήριο της χώρας των υποχρεώσεων που επιβάλλει το ενωσιακό δίκαιο, και ειδικότερα το μηχανισμό της προδικαστικής παραπομπής.

Η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή  αποφάσισε να μη δώσει συνέχεια στην καταγγελία με την ανάληψη δράσης κατά της Ελλάδος ενώπιον του του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης , αλλά να παροτρύνει τους δανειολήπτες να προβάλουν τις διεκδικήσεις τους υπό τη μορφή αγωγής αποζημίωσης ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων .

Κατόπιν αυτό ο Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου φαίνεται να  βρίσκεται στην τελική ευθεία για την κατάθεση της πρώτης αγωγής κατά του ελληνικού δημοσίου, στην οποία μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή 1.500 δανειολήπτες, ζητώντας τουλάχιστον 100.000 ευρώ (με το μέγιστο φτάνει στις 170.000 ευρώ) για την ηθική βλάβη που έχουν υποστεί, από την άρνηση του Αρείου Πάγου να αποστείλει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προδικαστικό ερώτημα για την υπόθεση.

Δεν είναι γνωστή εκ των προτέρων η έκβαση και αυτού του δικαστικού αγώνα. Το μόνον βέβαιο είναι πως μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που υπάρχουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα αναζητήσει κάποιες λύσεις προκειμένου να βοηθήσει τους συγκεκριμένους δανειολήπτες.

Διαβάστε ακόμη: