Η παράδοση της πρόβλεψης των χρηματοπιστωτικών αγορών είναι πολύ γνωστή, και η συχνότητα με την οποία πολλοί παρατηρητές της αγοράς κάνουν λάθος είναι ένα επίσης πολύ γνωστή. Ιδιαίτερα μετά το 2023, μια χρονιά με ανατροπές, που δεν κύλησε σύμφωνα με το σχέδιο, η προσπάθεια πρόβλεψης για το πού κατευθύνεται ο ταχέως μεταβαλλόμενος χώρος των κρυπτοσυστημάτων είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Ένα δύσκολο έργο, το οποίο όμως αξίζει να επιχειρήσει κανείς- ακόμη και αν οι προβλέψεις αποδειχθούν λανθασμένες, καθώς η διαδικασία ανάλυσης των τάσεων της αγοράς και των σημαντικότερων παικτών από μόνη της είναι μια παραγωγική άσκηση.

Σε κάθε περίπτωση, ο Δεκέμβριος είναι παραδοσιακά ο μήνας που οι ειδήμονες κάνουν προβλέψεις για το επόμενο έτος. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα στοιχεία που μπορεί απλώς να συμβούν το 2024 και τι μπορεί να σημαίνουν αυτές οι εξελίξεις για τον τομέα της κρυπτογράφησης που ολοένα και εξελίσσεται.

1. Οι λογιστικοί κανόνες για την κρυπτογράφηση

Όπως αναφέρει το Forbes, η δημοσίευση του πολυαναμενόμενου λογιστικού κανόνα για την κρυπτογράφηση από το Συμβούλιο Χρηματοοικονομικών Λογιστικών Προτύπων είναι ο πρώτος τέτοιος κανόνας που εκδίδεται στο πλαίσιο των Γενικά Αποδεκτών Λογιστικών Αρχών. Το να επιτρέπεται στις επιχειρήσεις που διατηρούν κρυπτογραφικά στοιχεία στους ισολογισμούς να αναφέρουν τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία στην εύλογη αγοραία αξία, καθώς και η πρόβλεψη πρόσθετων κανόνων γνωστοποίησης και υποβολής εκθέσεων είναι ένα αξιόλογο πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση πιο ολοκληρωμένων λογιστικών κανόνων για τον χώρο. Παρόλο που το λογιστικό πρότυπο είναι στενό σε πεδίο εφαρμογής και δεν καλύπτει ένα ευρύ φάσμα κρυπτογραφικών περιουσιακών στοιχείων (εξαιρούνται μεταξύ άλλων, τα wrapped tokens και τα stablecoins), αυτό ανοίγει την πόρτα για περαιτέρω εξελίξεις το 2024.

Πάντως, η μεγαλύτερη διαφάνεια και η συνεπής εφαρμογή των κανόνων θα βοηθήσουν τον τομέα να επιτύχει την καθολική υιοθέτησή του.

2. Ένα Spot ETF θα εγκριθεί

Ίσως η λιγότερο ριψοκίνδυνη πρόβλεψη για το 2024 είναι ότι θα εγκριθεί ένα spot  ETF bitcoin,  που επί του παρόντος είναι υπό εξέταση στην Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Με εταιρείες όπως η Wisdom Tree, η Invesco, η Franklin Templeton και η Blackrock να έχουν υποβάλει προτάσεις, οι πιθανότητες έγκρισης συνεχίζουν να αυξάνονται. Εκτός από τη νομιμότητα που θα προσέδιδε ένα τέτοιο προϊόν στο bitcoin στα μάτια της κοινότητας των μη ειδικών, υπάρχουν πολλά άλλα οφέλη που θα δημιουργούσε. Αυτά τα οφέλη περιλαμβάνουν μεγαλύτερη πίεση για περισσότερη διαφάνεια, μια πιο ώριμη συζήτηση σχετικά με το ρόλο των κρυπτοαποθεμάτων γενικότερα στο χώρο των πληρωμών και τη γενική μείωση της εμπρηστικής ρητορικής που δεν είναι ούτε παραγωγική ούτε ακριβής. Ανεξάρτητα από το ποιος φορέας θα λάβει πρώτος την έγκριση, αυτό θα είναι μια θετική εξέλιξη για τον τομέα.

3. Τι θα γίνει με τo Τether – Ρύθμιση ή διαγραφή;

Η Tether συνεχίζει να βρίσκεται υπό αυξανόμενο ρυθμιστικό έλεγχο, με μια πρόσφατη έκθεση της S&P να κατατάσσει τόσο τον φορέα έκδοσης όσο και το ίδιο το κουπόνι USTD ως υψηλού κινδύνου. Οι λόγοι περιλαμβάνουν παράγοντες που οι βετεράνοι επενδυτές κρυπτογράφησης θα γνωρίζουν: έλλειψη διαφάνειας γύρω από τις πολιτικές έκδοσης, ερωτήματα γύρω από τη σύνθεση των αποθεματικών, αμφιβολίες σχετικά με την ειλικρίνεια των βεβαιώσεων και άλλων οικονομικών εκθέσεων και την απροθυμία της ηγεσίας του Tether να έρθει στις ΗΠΑ.

Παρ’ όλα αυτά, ωστόσο, το Tether (USDT) παραμένει το μεγαλύτερο και πιο ρευστό stablecoin στην αγορά, διαδραματίζοντας βασικό ρόλο στον τομέα DeFi, καθώς και στις συναλλαγές σε αποκεντρωμένα χρηματιστήρια.

Με περισσότερα ανταλλακτήρια να διαγράφουν το USDT, ωστόσο, και τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να συνεχίζουν να ρυθμίζουν μέσω της επιβολής, το 2024 διαμορφώνεται ως μια κρίσιμη χρονιά για το USDT– να αντιμετωπίσει τα μακροχρόνια ζητήματα ή να αντιμετωπίσει αυξημένη διαγραφή.

4. Οι αμερικανικές τράπεζες θα υιοθετήσουν τις πληρωμές σε Tokens

Αυτή είναι μια άλλη σχετικά εύκολη πρόβλεψη για το 2024, και πολλά από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στον κόσμο έχουν ήδη αναπτύξει τις λεγόμενες tokenized πληρωμές που τρέχουν σε εταιρικές αλυσίδες . Σε αυτά τα ιδρύματα περιλαμβάνεται η J.P. Morgan, ακόμη και αν ο διευθύνων σύμβουλος Τζέιμι Ντίμον  δηλώνει ότι θα έθετε προσωπικά εκτός νόμου την κρυπτογράφηση στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν είχε την εξουσία να το κάνει. Παράλληλα με τις τράπεζες TradFi υπήρξαν επίσης αρκετές κινήσεις από επεξεργαστές πληρωμών για να επιτρέψουν, να επιταχύνουν ή τουλάχιστον να καταστήσουν δυνατές τις tokenized πληρωμές. Οι προσπάθειες περιλαμβάνουν τη συνεχή επέκταση των προϊόντων και υπηρεσιών κρυπτογράφησης στην PayPal, η οποία έχει επίσης ένα μακρύ ιστορικό που χρονολογείται από το 2014 στον τομέα της κρυπτογράφησης.

Λόγω του ότι τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καταλαβαίνουν τα οφέλη μιας τέτοιας κίνησης, φαίνεται λογικό να συμπεράνει κανείς ότι η υιοθέτησή τους θα συνεχιστεί.

5. Το Bitcoin θα ξεπεράσει τα $60.000 – Κάποιοι είπαν και τα… $500.000

Οι προβλέψεις για τις τιμές είναι πάντα ένας τρόπος για να κρίνουμε την τρέχουσα κατάσταση του κλίματος της αγοράς. Στο Bloomberg ορισμένοι αναλυτές δήλωσαν ότι η τρέχουσα ανοδική πορεία θα δει το Bitcoin να ξεπερνά τα 500.000 δολάρια. Μια πιο συντηρητική εκτίμηση είναι ότι το bitcoin, λόγω των παραγόντων που περιγράφονται παραπάνω, θα ξεπεράσει πιθανότατα τα 60.000 δολάρια το 2024. Αν και εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από τα ιστορικά υψηλά, αυτό θα ήταν σίγουρα μια υγιής ανάκαμψη για τον τομέα. Ένα πράγμα που θα πρέπει να προσέξουν οι υπερβολικά αισιόδοξοι υποστηρικτές είναι ότι, καθώς περισσότεροι θεσμικοί παίκτες εισέρχονται στον χώρο, οι μεγάλες διακυμάνσεις στην αποτίμηση που σημειώθηκαν από το 2016 θα είναι λιγότερο ανεκτές από ό,τι ήταν όσο το bitcoin ήταν το περιουσιακό στοιχείο της επιλογής για τους ιδιώτες και τους μη παραδοσιακούς επενδυτές.

6. Η εναλλακτική των prodiction markets

Όπως πάντως αναφέρει άρθρο του Coindesk, το καλύτερο είναι να εξετάσουμε τι αναφέρουν οι λεγόμενες προγνωστικές αγορές (prediction markets).

Μπορεί να αποδειχθεί ότι δεν έχουν δίκιο, αλλά οι συμμετέχοντες σε αυτές τις αγορές βάζουν τα λεφτά τους εκεί που είναι… το στόμα τους. Έτσι, μπορούμε να είμαστε αρκετά σίγουροι ότι μας λένε αυτό που πραγματικά πιστεύουν, όχι αυτό που θέλουν να πιστεύετε ή αυτό που νομίζουν ότι θέλετε να ακούσετε. Μερικές φορές, και μόνο οι ερωτήσεις που κάνουν μπορούν να είναι από μόνες τους αποκαλυπτικές, αναφέρει το άρθρο.

Τι είναι οι προγνωστικές αγορές

Στις προγνωστικές αγορές, οι συμμετέχοντες στοιχηματίζουν για την έκβαση πραγματικών γεγονότων, από τα πολύ σοβαρά (όπως πόλεμος στη Μέση Ανατολή) έως τα πιο επιπόλαια (όπως πχ. την ερωτική ζωή της Tέιλορ Σουίφτ). Συνήθως τα στοιχήματα διατυπώνονται ως ερωτήσεις «ναι ή όχι» και οι συμμετέχοντες μπορούν να αγοράσουν συμβόλαια «ναι» ή «όχι». Όταν η συναλλαγή διακανονιστεί, όσοι στοιχημάτισαν στη σωστή πρόβλεψη παίρνουν 1 δολάριο ανά συμβόλαιο που αγόρασαν και όσοι αγόρασαν το λάθος συμβόλαιο παίρνουν… μηδέν, δηλαδή τίποτα.

Για παράδειγμα, για την αγορά σχετικά με το αν ο Κρίστοφερ Νόλαν θα κερδίσει το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας για την ταινία «Oppenheimer», τα συμβόλαια «ναι» διαπραγματεύονταν πρόσφατα στα 68 σεντς, υποδεικνύοντας ότι η αγορά βλέπει 68% πιθανότητα να πάρει το βραβείο.

Αυτές οι αγορές, που δεν κάνουν απλώς ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι, έχουν αναμφισβήτητα θετικά δευτερογενή αποτελέσματα για το κοινό, προσφέροντας μια εναλλακτική πηγή στις γνώμες εμπειρογνωμόνων, ένα αντίβαρο στις ασαφείς πηγές πληροφόρησης. Για παράδειγμα, οι προγνωστικές αγορές φέρεται να προέβλεψαν τις εκλογές του 2020 με μεγαλύτερη ακρίβεια από ό,τι οι δημοσκοπήσεις. Οι «ειδήμονες των ειδήσεων» γενικά δεν τιμωρούνται για τυχόν ανακρίβεια. Στις προγνωστικές αγορές, οι παίκτες στοιχημάτων θα χάσουν χρήματα αν οι προβλέψεις τους αποδειχθούν λανθασμένες, δίνοντάς τους κίνητρο να εκφράσουν αυτό που πραγματικά πιστεύουν.

Οι πεποιθήσεις τους μπορεί να είναι λανθασμένες, αλλά ο οικονομικός κίνδυνος θα πρέπει θεωρητικά να αποθαρρύνει τα μη ενημερωμένα στοιχήματα, και αντίστροφα, το πλεονέκτημα του σωστού στοιχήματος θα πρέπει να προσελκύσει τους συναλλασσόμενους που έχουν διορατικότητα.
Παραδοσιακά, αυτές οι αγορές λειτουργούν μέσω κεντρικών ιστότοπων που κάνουν διακανονισμούς στοιχημάτων σε κανονικό νόμισμα (το PredictIt και το Kalshi είναι τα δύο πιο γνωστά παραδείγματα που λειτουργούν σήμερα). Ωστόσο, είναι δημοφιλείς μεταξύ των εμπόρων κρυπτογράφησης και, τα τελευταία χρόνια.

Το πλεονέκτημα της χρήσης της κρυπτογράφησης είναι ότι οι συναλλασσόμενοι είναι ελεύθεροι να στοιχηματίζουν για αμφιλεγόμενα ζητήματα χωρίς την παρέμβαση κάποιας κεντρικής οντότητας.

Τι λένε όμως οι προγνωστικές αγορές για το τι μπορεί να συμβεί στα κρυπτονομίσματα το 2024;

Η Polymarket αυτοχαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη πλατφόρμα προγνωστικής αγοράς κάθε είδους, και είναι μακράν η μεγαλύτερη που βασίζεται στην κρυπτογράφηση. Για να στοιχηματίσετε εκεί, πρέπει να καταθέσετε είτε δολάρια ΗΠΑ, ή ένα stablecoin ή ψηφιακό νόμισμα που συνήθως διαπραγματεύεται στο ίδιο επίπεδο με το δολάριο ΗΠΑ, είτε Ethereum (ETH), το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς και το εγγενές token του Ethereum, του κορυφαίου blockchain έξυπνων συμβολαίων. (Οι καταθέσεις Ethereum μετατρέπονται αυτόματα σε δολάρια ΗΠΑ).

Οι περισσότερες από τις αγορές που σχετίζονται με την κρυπτογράφηση αφορούν πράγματα που μπορεί να συμβούν ή να μην συμβούν πριν από το τέλος του έτους – για παράδειγμα, αν το bitcoin (BTC) ή το Ethereum θα φτάσουν σε συγκεκριμένα επίπεδα τιμών. Αλλά πολύ λίγες είναι αυτές που ασχολούνται με το τι μέλλει γενέσθαι για το 2024.

Κάποιες ενδιαφέρουσες ερωτήσεις που τίθενται στο Polymarket περιλαμβάνουν το αν το ανταλλακτήριο Kraken θα βγει στο χρηματιστήριο μέχρι τον Ιούνιο (πιθανότητα 21% από τις 12 Δεκεμβρίου) και αν το OpenSea, η αγορά NFT, θα εκδώσει το δικό του token μέχρι τον Μάιο (πιθανότητα 13%, αν και αν το ερώτημα επεκταθεί σε «κάποια στιγμή μέσα το 2024», η πιθανότητα αυξάνεται στο 67%).

Δεδομένων των περιορισμών τους, είναι πρόωρο να πει κανείς ότι οι προγνωστικές αγορές μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως άλλες πηγές πρόβλεψης. Είναι όμως ένα χρήσιμο συμπλήρωμα, μέρος μιας ισορροπημένης ενημερωτικής διαδικασίας.

Εν κατακλείδι, το 2023 ήταν μια πολυάσχολη χρονιά για την κρυπτογράφηση και το 2024 φαίνεται να είναι ακόμη πιο γεμάτο σε δράση. Και οι επενδυτές κάθε είδους θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για ό,τι πρόκειται να συμβεί.

Διαβάστε ακόμη: