Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες διενήργησαν την Τρίτη, 5 Ιανουαρίου, συνολικά 89.407 ελέγχους και κατέγραψαν 1.666 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 529.100€ κι αναστολή λειτουργίας δεκαπέντε ημερών σε μία επιχείρηση.

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων πραγματοποιώντας συνολικά 80.695 ελέγχους.

Κυριότερες παραβάσεις:

  1. Μη χρήση μάσκας
  2. Μη τήρηση ειδικών όρων λειτουργίας επιχειρήσεων
  3. Μη νόμιμη μετακίνηση (πεζοί και οχήματα)
  4. Ιδιωτικές συναθροίσεις σε επιχειρήσεις

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

  • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε είκοσι 28 συλλήψεις συνολικά για παραβάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων και για διοργάνωση ή και τη συμμετοχή σε ιδιωτικές συναθροίσεις σε επιχειρήσεις.
  • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη υπευθύνου καφετέριας και σε επιβολή προστίμου 3.000€ σε αυτόν και 5.000€ στην επιχείρηση, καθώς και σε επιβολή προστίμου 300€ σε δύο πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Αττικής.
  • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη υπευθύνου καταστήματος λιανικού εμπορίου και σε επιβολή προστίμου 3.000€ σε αυτόν και 5.000€ στην επιχείρηση, ενώ συνελήφθησαν και δύο πελάτες και τους επιβλήθηκε πρόστιμο 300€ για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Αττικής.
  • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη υπευθύνου καταστήματος λιανικού εμπορίου και σε επιβολή προστίμου 3.000€ σε αυτόν, 5.000€ στην επιχείρηση και σε δεκαπέντε ημέρες αναστολή λειτουργίας, καθώς και σε επιβολή προστίμου 300€ σε επτά πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε στο σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος ατόμου για παραβίαση του μέτρου του κατ’ οίκον περιορισμού, στη Θεσσαλονίκη.
  • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη και σε επιβολή προστίμου 3.000€ σε διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης σε επιχείρηση, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Επιπλέον, συνελήφθησαν οι επτά συμμετέχοντες για παράνομο τυχερό παίγνιο και τους επιβλήθηκε πρόστιμο 300€ για παραβίαση περιορισμού κίνησης.
  • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη και σε επιβολή προστίμου 3.000€ σε διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης σε επιχείρηση, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας. Επιπλέον, συνελήφθησαν και οι οκτώ (8) συμμετέχοντες και τους επιβλήθηκε πρόστιμο 300€ για παραβίαση περιορισμού κίνησης.
  • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη και σε επιβολή προστίμου 3.000€ σε διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης σε επιχείρηση, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Επιπλέον, συνελήφθησαν και οι πέντε (5) συμμετέχοντες και τους επιβλήθηκε πρόστιμο 600€ στον καθένα για παραβίαση περιορισμού κίνησης καθώς και για μη χρήση μάσκας.
  • Επιβλήθηκαν από το Λιμενικό πρόστιμα συνολικού ύψους 7.700€ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας και μη νόμιμη μετακίνηση, σε ολόκληρη την Επικράτεια.
  • Επιβλήθηκαν από την ΕΑΔ διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 600€ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας (2x300€), στο Δήμο Ηλιούπολης.