Γεγονός είναι δυστυχώς τα πρώτα μαζικά «λουκέτα» στον χώρο της εστίασης, η οποία παραμένει κλειστή από τις αρχές Νοεμβρίου και η επανέναρξη λειτουργίας της δεν αναμένεται σύντομα. Κολωνάκι και Γκάζι στην Αθήνα, το κέντρο της Θεσσαλονίκης, αλλά και καταστήματα σε μεγάλους τουριστικούς προορισμούς, όπως για παράδειγμα στη Ρόδο, είναι περιοχές όπου εντοπίζονται ήδη πολλές επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης οι οποίες έκλεισαν οριστικά.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, μιλώντας στην «Καθημερινή», ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), επικεφαλής ταυτόχρονα και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), περί τις 40 επιχειρήσεις εστίασης (εστιατόρια, καφέ, μπαρ) στην περιοχή του Κολωνακίου, κυρίως στις οδούς Σκουφά και Βαλαωρίτου, έχουν κλείσει οριστικά. Ανάλογη εικόνα παρατηρείται και στο Γκάζι, κυρίως σε καταστήματα που λειτουργούσαν ως μπαρ ή κλαμπ και στα οποία ήδη έχουν μπει τα πρώτα ενοικιαστήρια (πάνω από δέκα), ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και εξώσεις. Περί τις 40 επιχειρήσεις του κλάδου έχουν κλείσει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ «λουκέτα» έχουν εμφανισθεί και στην παλιά πόλη της Ρόδου.

Γνωστός επιχειρηματίας του κλάδου που δραστηριοποιείται στο Κολωνάκι και στη Μύκονο αναφέρει πως ”με μηδενικό τζίρο είναι αδύνατον να συνεχίζεις να πληρώνεις έστω και το 60% ενός τέτοιου ενοικίου για πολλούς μήνες”.

Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στους εκπροσώπους του κλάδου και τον υπουργό Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη , οι πρώτοι τόνισαν ότι για να έχει πιθανότητες βιωσιμότητας η εστίαση θα πρέπει να λειτουργήσουν, εκτός από τους εξωτερικούς χώρους, τουλάχιστον το 40%-50% της δυναμικότητας των εσωτερικών χώρων των καταστημάτων.

Κατόπιν αυτών των δεδομένων, οι εκπρόσωποι του κλάδου ζήτησαν μεταξύ άλλων επιπλέον στήριξη, πέραν της επιστρεπτέας προκαταβολής, «κούρεμα» των υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας, απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου εάν η επιχείρηση είναι εντελώς κλειστή και συνέχιση της καταβολής μειωμένου ενοικίου για κάποιο διάστημα μετά την επαναλειτουργία της εστίασης.