«Το καλύτερο θα ήταν πρώτα να εμβολιαστούμε και μετά να μολυνθούμε» λέει ο Γερμανός ιολόγος-επιδημιολόγος και πρώην μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Κλάους Στερ, ο οποίος αναλύει τα βήματα για την έξοδο της διεθνούς κοινότητας από την πανδημία του κορωνοϊού.
Ο διακεκριμένος επιστήμονας εξηγεί ότι, πλέον, στην Γερμανία δεν έχει νόημα η ιχνηλάτηση επαφών των κρουσμάτων του κορωνοϊού.
«Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο εξόδου», επισημαίνει ο δρ. Κλάους Στερ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Kölner Stadt-Anzeiger».
«Εάν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού εμφανίζει ήπια συμπτώματα, είναι ασυμπτωματικό κι έχει αναπτύξει αντισώματα, η αποκαλούμενη «καραντίνα εντοπισμού επαφής» των κρουσμάτων καθίσταται άσκοπη», τονίζει ο Γερμανός επιστήμονας και προσθέτει: «Η καλύτερη έξοδος από την πανδημία θα ήταν πρώτα να εμβολιαστείτε κατά της νόσου Covid και εν συνεχεία να μολυνθείτε. Στο «πακέτο» θα υπάρχει τότε αυτό που λέμε μακροχρόνια ανοσολογική προστασία».
«Η πανδημία θα τελειώσει το καλοκαίρι»
Η πανδημία της νόσου Covid-19, όπως λέει, θα τελειώσει ούτως ή άλλως.
«Με την έναρξη του καλοκαιριού, η πανδημία θα έχει σχεδόν τελειώσει. Τότε, μία λοίμωξη από κορωνοϊό, θα είναι συγκρίσιμη με άλλες ασθένειες του αναπνευστικού, όπως η γρίπη».
Ο Στερ θεωρεί ότι η πανδημία εξελίσσεται προς αυτή την κατεύθυνση επειδή όλο και περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται από τον κορωνοϊό κι ότι σταδιακά μειώνεται και η επιβάρυνση στα νοσοκομεία.
Εκφράζει επίσης την βεβαιότητα ότι οι μελλοντικές παραλλαγές του κορωνοϊού θα προσαρμόζονται καλύτερα στον ανθρώπινο οργανισμό, κατά συνέπεια, θα μπορούσαν να είναι λιγότερο θανατηφόρες.
«Πρέπει να υπάρχει μια «ισορροπία» μεταξύ του ξενιστή, του περιβάλλοντος και του παθογόνου παράγοντα. Έτσι, ενώ οι νέες μεταλλάξεις θα μπορούσαν να υπονομεύσουν καλύτερα την ανοσολογική προστασία, θα είναι πιθανότατα πιο ήπιες για να προωθήσουν τη δική τους εξάπλωση», όπως αναφέρει.
Τέλος, ο ιολόγος υπογραμμίζει ότι στην χώρα του παραμένει πρόβλημα ο υψηλός αριθμός των ανεμβολίαστων.
«Στη Γερμανία, περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί. Ο κίνδυνος να νοσήσουν σοβαρά είναι ιδιαίτερα υψηλός γι’ αυτούς. Θεωρώ πάντως ότι, οι ηλικιωμένοι που έχουν ήδη εμβολιαστεί, θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού και τον επόμενο χειμώνα», όπως επισημαίνει.