Ο ανώτατος απεσταλμένος της Κίνας για το κλίμα δήλωσε πως έχει επιτευχθεί τελική συμφωνία στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 που διεξάγεται στη Γλασκώβη της Σκωτίας.
Μιλώντας μέσω διερμηνέα, ο Σίε Ζένουα είπε σε δημοσιογράφο του Reuters: ‘Έχουμε συμφωνία”. Έκανε σήμα σηκώνοντας τον αντίχειρα.
Κατέληξαν σε συμφωνία για την κλιματική αλλαγή οι χώρες, η οποία, όπως υποστηρίζουν σε διατηρήσει σε απόσταση αναπνοής τον στόχο του περιορισμού της παγκόσμιας θέρμανσης στον 1,5C, το βασικό όριο ασφαλείας που καθορίστηκε στη συμφωνία του Παρισιού το 2015.
Ο Άλοκ Σάρμα, υπουργός περιβάλλοντος της Βρετανίας και πρόεδρος τη COP26, δήλωσε σύμφωνα με τον Guardian ότι η συμφωνία είναι «ατελής», αλλά δείχνει «συναίνεση και υποστήριξη». Ο ίδιος υποστήριξε: «Ελπίζω ότι μπορούμε να φύγουμε από αυτή τη διάσκεψη ενωμένοι έχοντας επιτύχει κάτι σημαντικό για τους ανθρώπους και τον πλανήτη μαζί ως ένα σύνολο».
Οι υποσχέσεις για μείωση των εκπομπών που έγιναν στη διάρκειας δύο εβδομάδων σύνοδο κορυφής COP26 στη Γλασκώβη υπολείπονται κατά πολύ εκείνων που απαιτούνται για τον περιορισμό της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με τις επισημάνσεις των επιστημόνων.
Αντιθέτως, όλες οι χώρες συμφώνησαν να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του χρόνου, στη διάσκεψη που θα γίνει στην Αίγυπτο, και να επανεξετάσουν τα εθνικά τους σχέδια, με σκοπό να αυξήσουν τις φιλοδοξίες τους όσον αφορά τις περικοπές.
Όπως σημειώνει το βρετανικό δημοσίευμα, οι φτωχότερες χώρες έμειναν απογοητευμένες από το σύμφωνο για το κλίμα καθώς, όπως είπαν, δεν αντιμετωπίζει τις ανησυχίες τους σχετικά με τις «απώλειες και τις ζημιές» που συνεπάγεται η κλιματική αλλαγή. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία πλήττουν τώρα τις πιο ευάλωτες χώρες πολύ πιο σκληρά και πιο συχνά από ό,τι στο παρελθόν και από ότι προέβλεπαν οι ειδικοί δεν φαίνεται να αντιμετωπίζονται από τη συμφωνία.