Η υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων είναι σε εξέλιξη, σύμφωνα με δύο ανώτερους Αμερικανούς αξιωματούχους. Οπως αναφέρει το CNN, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι πρόκειται για μια «σημαντική» αλλαγή στρατηγικής.
Η Ρωσία αρχίζει να αποσύρει ορισμένες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών τακτικών ομάδων ταγμάτων (BTG), που εγκαταλείπουν τις περιοχές πέριξ του Κιέβου. Οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται από τις βόρειες περιοχές της Ουκρανίας για να επικεντρωθούν στις μάχες στο νότο και στα ανατολικά.
Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι η Ρωσία θα καλύψει την υποχώρησή της με αεροπορικούς βομβαρδισμούς της πρωτεύουσας και με το πυροβολικό, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η Ρωσία μπορεί να αλλάξει τακτική και πάλι, αν οι συνθήκες της μάχης το επιτρέψουν.
Η κίνηση αυτή ακολουθεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών αντιπροσωπειών στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη.
Κατά την άποψη των ΗΠΑ, δεν πρόκειται για μια βραχυπρόθεσμη προσαρμογή για ανασυγκρότηση, αλλά για μια πιο μακροπρόθεσμη κίνηση, καθώς η Ρωσία έρχεται αντιμέτωπη με την αποτυχία της να προχωρήσει στρατιωτικά στη βόρεια Ουκρανία.
Για “κόλπο” μιλούν Ουκρανοί αξιωματούχοι
Για το ενδεχόμενο η αλλαγή στρατηγικής να αποτελεί ένα «κόλπο» μιλούν αξιωματούχοι της Ουκρανίας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Τούρκου δημοσιογράφου Ραγκίπ Σοϊλού για το MiddleEastEye.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως η ουκρανική πλευρά διατηρεί τις επιφυλάξεις της σχετικά με την πρόοδο που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις, καθώς πλανάται ο φόβος ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιεί τις συνομιλίες για να πάρει μια «ανάσα» στο πολεμικό μέτωπο.
Αξιωματούχοι της Ουκρανίας ανησυχούν πως η Ρωσία μπορεί να επιχειρήσει να φτάσει σε μια συμφωνία για προσωρινή κατάπαυση του πυρός, ώστε να μπορέσει να αναδιατάξει τις στρατιωτικές της δυνάμεις και να ξεκινήσει νέα επίθεση.
“Κίνηση εμπιστοσύνης”, λέει ο Φόμιν
Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός άμυνας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Φόμιν, δήλωσε ότι ο στρατός θα περιορίσει «δραματικά» τις επιχειρήσεις του στην περιοχή της ουκρανικής πρωτεύουσας. Και αυτό, όπως εξήγησε, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί το κλίμα «αμοιβαίας εμπιστοσύνης», όπως συμφωνήθηκε κατά τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Ρώσους και τους Ουκρανούς διπλωμάτες, που διεξήχθησαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.
Αναφερόμενος στις συζητήσεις που διεξήχθησαν στο «Ντολμά Μπαχτσέ», ο Φόμιν είπε ακόμη ότι οι διαπραγματεύσεις επικεντρώθηκαν στην ουδετερότητα και την αποπυρηνικοποίηση της Ουκρανίας, με τη Ρωσία από την πλευρά της να παρέχει εγγυήσεις ασφαλείας στο Κίεβο.
“Ψέματα… “
Συγκεκριμένα, ο σύμβουλος της ουκρανικής κυβέρνησης, Αντόν Γκερασένκο, προχώρησε στην εξής δήλωση, αναφερόμενος στις ρωσικές ανακοινώσεις περί μείωσης της στρατιωτικής δραστηριότητας στο Κίεβο και το Τσερνίχιβ: «Αυτές οι δηλώσεις είναι απόλυτα ψέματα που έχουν σκοπό να κερδίσουν χρόνο για να ενισχυθούν οι ρωσικές θέσεις».
Στο ίδιο πνεύμα αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, εξέφρασε τις δικές του αμφιβολίες για τον απώτερο στόχο της Ρωσίας, λέγοντας πως υπάρχουν δύο πράγματα: αυτό που η Μόσχα λέει και εκείνο που κάνει. Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Μπλίνκεν, επιλέγουν να εστιάσουν στο δεύτερο, στις πράξεις δηλαδή της Ρωσίας και όχι στις δηλώσεις.
Ο Μπλίνκεν είπε πως δεν έχει δει ενδείξεις σχετικά με μια πρόοδο στις συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Τις δηλώσεις αυτές πραγματοποίησε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον ομόλογό του από το Μαρόκο, Νασέρ Μπουρίτα.
Ο Μπλίνκεν προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να κινείται προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης των επιθέσεων γύρω από το Κίεβο για να «αποσπάσει την προσοχή και να εξαπατήσει τον κόσμο ώστε να πιστέψει ότι δεν κάνει αυτό που κάνει».
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ κάλεσε εκ νέου τη Ρωσία να «τερματίσει την επιθετικότητα τώρα, να σταματήσει να ανοίγει πυρ, να αποσύρει τις δυνάμεις της και φυσικά να συμμετάσχει στις συνομιλίες».
Η Ουκρανία προτείνει να γίνουν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εγγυήτριες δυνάμεις
Η Ουκρανία προτείνει την Διεθνή συμφωνία για τις εγγυήσεις ασφαλείας να προσυπογράψουν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε ο μηχανισμός που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απειλής να μοιάζει με το άρθρο 5 του καταστατικού χάρτη του ΝΑΤΟ, αλλά να προβλέπει διαβουλεύσεις που να διαρκούν για διάστημα όχι μεγαλύτερο των τριών ημερών. Την δήλωση αυτή έκανε ο Νταβίντ Αραχαμία, μέλος της ουκρανικής διαπραγματευτικής ομάδας, κατά την διάρκεια ενημέρωσης στην Κωνσταντινούπολη, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.
«Σήμερα κάναμε επισήμως μια πρόταση, ένα σχήμα για ένα νέο σύστημα εγγυήσεων για την Ουκρανία», δήλωσε ο Αραχαμία, επισημαίνοντας ότι «δεν υπογράφουμε γενικά τίποτα, αλλά απλώς καταθέτουμε τις προτάσεις μας ως διαπραγματευτές στην ρωσική πλευρά». «Επιμένουμε, στο να υπάρξει μια διεθνής συμφωνία, την οποία θα υπογράψουν όλοι οι εγγυητές ασφαλείας, η οποία θα επικυρωθεί, ώστε να μην επαναληφθεί το λάθος…που έγινε με τον Μνημόνιο της Βουδαπέστης».
Σύμφωνα με τον Αραχαμία, η συμφωνία αυτή πρέπει να συνιστά έναν μηχανισμό εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία που πραγματικά θα λειτουργεί, όπου οι εγγυήτριες χώρες θα υποχρεούνται κατά αναλογία με το άρθρο 5 του Καταστατικού Χάρτη του ΝΑΤΟ, θα πραγματοποιούν διαβουλεύσεις, οι οποίες δεν θα διαρκούν περισσότερο από τρεις μέρες, σε περίπτωση που θα υπάρξει πράξη εισβολής και θα παρέχουν την συνδρομή τους.
«Ποιες χώρες βλέπουμε μεταξύ των εγγυητριών χωρών; Τις χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που είναι η Βρετανία, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, και η Ρωσική Ομοσπονδία επίσης συμπεριλαμβάνεται, αλλά σ’ αυτήν θα αναφερθούμε ξεχωριστά, οι ΗΠΑ φυσικά, η Γαλλία, η Τουρκία, η Γερμανία, ο Καναδάς, η Ιταλία, η Πολωνία, το Ισραήλ», δήλωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής.
Ο ίδιος προσέθεσε ότι, αυτές είναι οι χώρες και η συμφωνία πρέπει να είναι ανοιχτή σε περίπτωση που άλλες χώρες εκδηλώσουν την επιθυμία να την προσυπογράψουν.
Ο Αραχαμία είπε ότι αυτή τη στιγμή διεξάγονται συνομιλίες με χώρες οι οποία δυνητικά θα μπορούσαν να είναι εγγυήτριες χώρες για την ασφάλεια της Ουκρανία και πως μερικές έχουν ήδη προκαταρκτικά δώσει την συγκατάθεση τους.
Παράλληλα ο Ουκρανός διαπραγματευτής, δήλωσε ότι τα ζητήματα που αφορούν το Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, την Κριμαία και την Σεβαστούπολη, δεν διευθετούνται από αυτή την ενδεχόμενη μελλοντική συμφωνία, και «οι διεθνείς εγγυήσεις ασφαλείας προσωρινά δεν θα λειτουργούν στα εδάφη αυτά, ώστε οι εγγυήτριες χώρες να μπορούν να ενεργοποιήσουν αυτές τις εγγυήσεις».