Αναμφισβήτητα το Citroen 2CV κατέχει επάξια μια θέση στο top5 των πιο εμβληματικών μοντέλων στην ιστορία της αυτοκίνησης. H γαλλική εταιρία θα γιορτάσει σύντομα με κάθε επισημότητα την 75η επέτειο του θρυλικού 2CV και μας θυμίζει τη σπουδαία ιστορία του, αλλά και τους λόγους για τους οποίους άφησε ανεξίτηλο στίγμα στους δρόμους. Το ημερολόγιο έδειχνε 7 Οκτωβρίου του 1948, όταν το 2CV πραγματοποίησε την πρεμιέρα του στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού. Η ιδέα όμως για τη δημιουργία ενός προσιτού στο λαό, οικονομικού στη χρήση, χαμηλού βάρους και άνετου οχήματος είχε ξεκινήσει στα μέσα της δεκαετίας του ’30 και συγκεκριμένα το 1936.

Ένα χρόνο αργότερα, το πρώτο πρωτότυπο όχημα ξεκίνησε τις δοκιμές με την κωδική ονομασία TPV (Toute Petite Voiture), δηλαδή πολύ μικρό αυτοκίνητο. Ζύγιζε μόλις 370 κιλά, ενώ διέθετε έναν προβολέα, καθώς η νομοθεσία εκείνη την εποχή δεν απαιτούσε δύο. Σύμφωνα με τη Citroen μπορούσε να μεταφέρει τέσσερα άτομα και 50 κιλά αποσκευών με μέγιστη ταχύτητα 50 χλμ./ώρα. Συνολικά κατασκευάστηκαν 250 πρωτότυπα TPV, όμως καταστράφηκαν με το ξέσπασμα του πολέμου, εκτός από τέσσερα που φυλάσσονταν στο Κέντρο Δοκιμών της Citroen. Τελικά το πράσινο φως για την έναρξη παραγωγής του 2CV άναψε το 1949, ενώ έπαιρνε ζωή από έναν αερόψυκτο κινητήρα μόλις 375 κ.εκ., απόδοσης μόλις 9 ταπεινών ίππων, με τη μέγιστη ταχύτητα να περιορίζεται στα 50 χλμ./ώρα.

Μέχρι το 1950 οι παραγγελίες για το 2CV που δέχονταν η Citroen είχαν φτάσει σε τόσο υψηλό αριθμό με αποτέλεσμα να υπάρχει αναμονή παράδοσης έως και 6 χρόνια! Οι τίτλοι τέλους στην παραγωγή του έπεσαν στις 27 Ιουλίου του 1990, όταν κατασκευάστηκε το τελευταίο 2CV στο εργοστάσιο της Πορτογαλίας. Συνολικά, στα σχεδόν 42 χρόνια καριέρας του, κατασκευάστηκαν 5.114.969 2CV, στα οποία συμπεριλαμβάνονται 1.246.335 βαν 2CV (γνωστό και ως 2 CV AU λανσαρίστηκε το 1951). Αξίζει να αναφέρουμε ακόμα ότι δημιουργήθηκαν δέκα ειδικές εκδόσεις του 2CV, ενώ οι πιο δημοφιλείς ήταν οι Spot, Charleston και Cocorico.

Στις 7 Οκτωβρίου 2023 συνολικά 75 2CV, που ανήκουν σε ιδιώτες συλλέκτες, θα συγκεντρωθούν στο Μουσείο της Citroen στη Γαλλία, όπου φιλοξενούνται περίπου 250 ιστορικά οχήματα της μάρκας, ενώ η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή στο κοινό.

Διαβάστε ακόμη: