Η Citroen αλλάζει ριζικά το νέο C3, το οποίο έχει μείνει ίδιο μόνο στο όνομα, ενώ για πρώτη φορά είναι αμιγώς ηλεκτροκίνητο. Για την ιστορία να πούμε ότι το πρώτο C3 έκανε πρεμιέρα το 2002. Στο βιογραφικό του C3 υπάρχουν συνολικά περισσότερες από 5,6 εκατομμύρια πωλήσεις. Αξίζει να αναφέρουμε ακόμα ότι το C3 είναι το εμπορικότερο μοντέλο της γαλλικής εταιρίας, αντιπροσωπεύοντας το 29% των ευρωπαϊκών της πωλήσεων.

Στην τέταρτη πλέον γενιά του, το νέο e-C3 σχεδιαστικά έχει ακολουθήσει τη μόδα των crossovers, διαθέτοντας μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος (163 χλστ.), ψηλότερη γραμμή οροφής, μαύρο πλαστικό προστατευτικό περιμετρικά του αμαξώματος, αλουμινένιες ποδιές, ζάντες 16 ή 17 ιντσών και ράγες οροφής. Τόσο τα εμπρός όσο και τα πίσω Led φωτιστικά σώματα έχουν σχήμα “C”, ενώ το e-C3 υιοθετεί πρώτο το νέο οβάλ λογότυπο της Citroen. Έχει ανεγερθεί πάνω στην πλατφόρμα «Smart Car Platform» του Ομίλου Stellantis, έχοντας μήκος 4,01 μέτρα, πλάτος 1,76 μέτρα και ύψος 1,57 μέτρα.

Στη γκάμα του νέου e-C3 δεν υπάρχουν, στην παρούσα φάση, κινητήρες εσωτερικής καύσης (αργότερα θα προστεθεί ένας βενζινοκινητήρας), αλλά ένας μπροστά τοποθετημένος ηλεκτροκινητήρας απόδοσης 113 ίππων, ο οποίος επιτρέπει επιτάχυνση από 0-100 χλμ./ώρα εντός 11 δευτ. και μέγιστη ταχύτητα 135 χλμ./ώρα. Η μπαταρία LFP (σιδηροφωσφορικό λίθιο) έχει χωρητικότητα 44 kWh, εξασφαλίζοντας αυτονομία 320 χλμ. (μέτρηση WLTP), ενώ από ταχυφορτιστή 100 kW DC μπορεί να φορτίσει από 20-80% εντός μόλις 26 λεπτών και από 7 kW AC σε περίπου 4 ώρες. Η άνεση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το όνομα της Citroen, έτσι από το e-C3 δεν απουσιάζει η ανάρτηση «Advanced Comfort Suspension» και τα καθίσματα «Advanced Comfort».

Στο εσωτερικό του νέου e-C3 υπάρχουν κοινοί παρονομαστές με το απερχόμενο μοντέλο, όμως οι διαφοροποιήσεις είναι συγκριτικά περισσότερες. Παρατηρήστε την απουσία του παραδοσιακού πίνακα οργάνων, την κεντρική οθόνη αφής 10,25 ιντσών, το νέο τιμόνι με επίπεδη βάση και δυο ακτίνες. Η χωρητικότητα του πορτμπαγκάζ αυξήθηκε 10 λίτρα φτάνοντας τα 310 λίτρα. Με το νέο e-C3 η Citroen στόχο έχει τον εκδημοκρατισμό της ηλεκτροκίνησης, για αυτό το λόγο η αρχική τιμή του στην Ευρώπη θα διαμορφώνεται στα 23.300 ευρώ. Ωστόσο το 2025 θα έρθει μια ακόμα πιο προσιτή του έκδοση με αυτονομία 200 χλμ. και τιμή 19.990 ευρώ. Η παραγωγή του θα γίνεται στο εργοστάσιο που βρίσκεται στην πόλη Τρνάβα της Σλοβακίας.

Η βασική εξοπλιστική έκδοση You του νέου e-C3 διαθέτει προβολείς Led, σύστημα πέδησης έκτακτης ανάγκης, head-up display, ηλεκτρικούς πλαϊνούς καθρέπτες, πίσω αισθητήρες στάθμευσης και cruise control. H πλουσιότερη έκδοση Max προσθέτει ζάντες αλουμινίου 17 ιντσών, διχρωμία αμαξώματος, αυτόματους υαλοκαθαριστήρες, ηλεκτρικά αναδιπλούμενους και θερμαινόμενους πλαϊνούς καθρέπτες, αυτόματο κλιματισμό και επαγωγική φόρτιση για smartphone.

Διαβάστε ακόμη: