Η Citigroup παρουσίασε απρόσμενη αύξηση κερδών στο α’ τρίμηνο, χάρη στις υψηλές επιδόσεις του τμήματος σταθερού εισοδήματος που κατάφεραν να αντισταθμίσουν το αυξανόμενο κόστος της τράπεζας από τα επισφαλή δάνεια.

Τα έσοδα από τις συναλλαγές σε νομίσματα, εμπορεύματα και στην αγορά σταθερού εισοδήματος αυξήθηκαν απρόσμενα κατά 4% στα 4.5 δισ. δολάρια για το α’ τρίμηνο, καθώς οι πελάτες αναζήτησαν εναλλακτικές επενδύσεις στα υψηλότερα επιτόκια, σύμφωνα με την τράπεζα. Αυτό βοήθησε στην αντιστροφή των προβλέψεων από τους αναλυτές για μείωση κερδών.

Οι επενδυτές αναζητούν «σημάδια» για την κατάσταση στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα, αφού τα αυξανόμενα επιτόκια ενισχύουν το κόστος χρηματοδότησης, υπονομεύουν την αξία του ενεργητικού στον ισολογισμό των τραπεζών και απειλούν την οικονομία με επιβράδυνση, πλήττοντας εν δυνάμει την ικανότητα των δανειστών να αποπληρώσουν το χρέος τους. Στη Citigroup, οι προβλέψεις για επισφάλειες έχουν υπερδιπλασιασθεί στα 2 δισ. δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από το 2020, ενώ, οι καταθέσεις παρέμειναν σταθερές, στα 1.33 τρισ. δολάρια.

«Η Citigroup παρουσίασε ισχυρές λειτουργικές επιδόσεις, υψηλό ρυθμό αύξησης των εσόδων και έδειξε πειθαρχία στα έξοδα παρά το δύσκολο περιβάλλον για τις τράπεζες. Οι συναλλασσόμενοι στην αγορά σταθερού εισοδήματος παρουσίασαν την τρίτη καλύτερη επίδοση σε διάρκεια δεκαετίας», ανέφερε η Διευθύνουσα Σύμβουλος, Τζέιν Φρέιζερ.

Σταθερότερα έσοδα

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 7% στο α’ τρίμηνο και τα 4.6 δισ. δολάρια. Σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη ανά μετοχή έφθασαν τα 1.86 δισ. δολάρια συγκριτικά με τις προβλέψεις για 1.65 δισ. δολάρια σε έρευνα του Bloomberg.

Yπό την ηγεσία της κ. Φρέιζερ, η Citigroup εστίασε στην επέκταση των δραστηριοτήτων που αφορούν τη διαχείριση ρευστού και σε επενδύσεις για επιχειρήσεις και χρηματοοικονομικούς ομίλους, ως μία σταθερότερη πηγή εσόδων από τις πιο ευμετάβλητες δραστηριότητες, όπως συναλλαγές και επενδυτική τραπεζική. Το τμήμα που διαχειρίζεται κεφάλαια και προσφέρει υπηρεσίες σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του πλανήτη, «είδε» τις καταθέσεις του και την ελεύθερη ροή εσόδων να αυξάνονται κατά 31%, στα 3.4 δισ. δολάρια.

Το τμήμα παροχής καταναλωτικών υπηρεσιών παρουσίασε μεγαλύτερη –απ’ ό,τι αναμενόταν– αύξηση εσόδων στα 6.4 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων 2.5 δισ. δολαρίων από τις δραστηριότητες σε πιστωτικές κάρτες. Από το τμήμα λιανικής τραπεζικής, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 3%. Όσον αφορά το τμήμα διαχείρισης franchises, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 48% στα 2.9 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων και των κερδών από την πώληση του τμήματος καταναλωτικών δραστηριοτήτων σε Ινδία και Βιετνάμ.

Διαβάστε ακόμη: