Στο 1 τρισ. δολάρια υπολογίζει η Citigroup τις φετινές ενεργειακές δαπάνες για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες της Ευρώπης.

Ο φετινός «λογαριασμός» θα είναι ο μεγαλύτερος της τελευταίας δεκαετίας, λόγω της εκτίναξης της τιμής του φυσικού αερίου και  του ρεύματος.

«Είναι το φυσικό αέριο και το ρεύμα που γίνονται απαγορευτικά ακριβά στην Ευρώπη», σημειώνουν οι αναλυτές της Citigroup. «Οι καταναλωτές και η βιομηχανία στην όλη την ήπειρο αναμένεται να αναγκαστούν να κάνουν μερικές δύσκολες  επιλογές για την ενεργειακή κατανάλωσή τους».

Οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου αυξήθηκαν πάνω από 250% τον τελευταίο χρόνο και οι εντάσεις ανάμεσα στην Ευρώπη και τον βασικό προμηθευτή της, τη Ρωσία, κάνουν τους traders επιφυλακτικούς.

citigroup-1-tris-dolaria-o-logariasmos-tis-energeias-fetos-stin-eyropi0

Την ίδια στιγμή, οι χαμηλότερες ταχύτητες των ανέμων έχουν περιορίσει την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πάνω στις οποίες χτίζεται η πράσινη επανάσταση της Ευρώπης.

Το φυσικό αέριο καλύπτει περίπου το 25% των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης, έναντι του 10% περίπου στην Ασία, σύμφωνα με τη Citigroup. Και καθώς χρησιμοποιείται από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, η εκτίναξη των τιμών του επηρεάζει και τις τιμές του ρεύματος.