Η αμερικανική τράπεζα Citi εκτιμά ότι οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για τις ευρωπαϊκές μετοχές έχουν αυξηθεί, με τις αγορές να στενεύουν και την πολιτική αβεβαιότητα να βρίσκεται στο επίκεντρο. «Υποβαθμίζουμε την ηπειρωτική Ευρώπη από υπερεπενδεδυμένη (overweight) σε ουδέτερη ((neutral) θέση στη στρατηγική μας για τις παγκόσμιες μετοχικές αγορές και αναβαθμίζουμε τις ΗΠΑ ως πιο προσανατολισμένες στην ανάπτυξη μετοχική αγορά», επισημαίνει ο οίκος.

Η Citi περιγράφει τρεις βασικούς λόγους για την υποβάθμιση: 1) αυξημένοι πολιτικοί κίνδυνοι, 2) περιορισμός της ηγετικής θέσης των αγορών και 3) πιθανότητα για συνεχιζόμενη μείωση των τοποθετήσεων. Η κλαδική κατανομή κλίνει προς την ανάπτυξη (overweight σε τεχνολογία, βιομηχανίες) και επιλεγμένους αμυντικούς τομείς (υγεία) και παραμένουμε εποικοδομητική μεσοπρόθεσμα, λόγω της μακροοικονομικής δυναμικής των αρχών του κύκλου στην Ευρώπη και των θεμελιωδών μεγεθών που κάμπτονται.

«Οι ευρωπαϊκές μετοχές δέχθηκαν κάποιες (ακόμη μέτριες) πιέσεις τις τελευταίες ημέρες, ενώ εγκατέλειψαν τα σχετικά κέρδη έναντι των ΗΠΑ. Ο τελευταίος μοχλός φαίνεται να είναι η πολιτική, η οποία συνοδεύεται από έντονες κινήσεις στα spreads των ευρωπαϊκών ομολόγων. Υποβαθμίζουμε σε ουδέτερη θέση έως ότου οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι δείξουν σημάδια υποχώρησης. Την ίδια στιγμή αναβαθμίζουμε τις ΗΠΑ λόγω της σημαντικά υψηλότερης κλίσης τους προς την ανάπτυξη σε σχέση με την Ευρώπη και του πιο αμυντικού χαρακτήρα τους σε επεισόδια αβεβαιότητας.

Η δυνητική ισχύς του δολαρίου θα πρέπει να ευνοήσει περισσότερο την υπεραπόδοση των ΗΠΑ. Η πολιτική αβεβαιότητα θα μπορούσε να περιορίσει προς το παρόν την πρόσφατη στροφή των Αμερικανών επενδυτών προς τις ευρωπαϊκές μετοχές», προβλέπει ο οίκος.

Αναλυτικότερα για τους λόγους υποβάθμισης, η Citi εξηγεί:

1. Πολιτικοί κίνδυνοι – Οι πολιτικοί κίνδυνοι είναι κρίσιμοι για τις ευρωπαϊκές μετοχές. Οι αποτιμήσεις έχουν ιστορικά παρακολουθήσει την αβεβαιότητα της οικονομικής πολιτικής και η ευρωπαϊκή αγορά έχει γίνει ευαίσθητη στην πολιτική αβεβαιότητα με την πάροδο του χρόνου. Οι ευρύτεροι γεωπολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν επίσης στην κορυφή, με την Ευρώπη να είναι περισσότερο εκτεθειμένη σε σχέση με τις αντίστοιχες αναπτυγμένες χώρες.

2.  Στενεύουν οι αγορές – Οι αγορές μετοχών έχουν στενέψει σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, με την ανάπτυξη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να υπεραποδίδει. Ένα περιβάλλον στένωσης δεν ευνοεί ιδιαίτερα την ευρωπαϊκή υπεραπόδοση σε παγκόσμιο πλαίσιο. Η διεύρυνση των αγορών ωφελεί τους κυκλικούς (Ευρώπη), ενώ η στένωση ωφελεί την ανάπτυξη (ΗΠΑ).

3. Περαιτέρω αποσυμπίεση θέσεων – Η τοποθέτηση στην Ευρώπη και τις ευρωπαϊκές τράπεζες ήταν εκτεταμένη πριν από την πρόσφατη μεταβλητότητα. Αν και η τοποθέτηση έχει ήδη χαλαρώσει σημαντικά, εξακολουθεί να κυμαίνεται γύρω από τα ουδέτερα επίπεδα. Περαιτέρω χαλάρωση παραμένει πιθανή, πιστεύει η τράπεζα, ειδικά καθώς το τελευταίο sell-off των τραπεζών παραμένει σχετικά μέτριο σε σύγκριση με προηγούμενα επεισόδια διεύρυνσης των spreads των ομολόγων.

Από την άλλη πλευρά, η Citi εξακολουθεί να βλέπει λόγους να είναι εποικοδομητική για την ευρωπαϊκή αγορά. «Θα τονίσουμε την ιστορία ανάκαμψης των ευρωπαϊκών κερδών, η οποία υποστηρίζεται από τη συνεχή βελτίωση της μακροοικονομικής εικόνας. Θα παρακολουθούμε στενά τους δείκτες αναθεώρησης των κερδών και την κατεύθυνση των προβλέψεων του consensus για τα κέρδη ανά μετοχή, οι οποίες από τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους βρίσκονται σε ανοδική τροχιά», καταλήγει η Citi.

Διαβάστε ακόμη