Οι ευρωπαϊκές μετοχές υστερούν σε σχέση με τις ΗΠΑ από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση στην Ουκρανία, κάτι που αντανακλά τις διαταραχές σε μετοχές που προηγουμένως είχαν υψηλή συσχέτιση, εξηγεί η Citi στη στρατηγική της για την Ευρώπη και τις μετοχές της. «Αναλύουμε τις ευρωπαϊκές υστερήσεις σε όρους αποδόσεων για να αναζητήσουμε πιθανές ευκαιρίες. Οι μετοχές από τους τομείς των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και των κεφαλαιουχικών αγαθών έχουν το προβάδισμα», συμπεραίνει η αμερικανική τράπεζα.
«Ενώ οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι πλέον αμετάβλητες από την έναρξη της σύγκρουσης Ρωσίας – Ουκρανίας, οι αμερικανικές μετοχές είναι 10% υψηλότερα. Αν και κάποια υποαπόδοση είναι κατανοητή, υποψιαζόμαστε ότι οι αγορές μπορεί τώρα να εφαρμόζουν υπερβολικά μεγάλη έκπτωση στις ευρωπαϊκές μετοχές έναντι των ομοειδών τους στις ΗΠΑ», εκτιμά η Citi.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν υποαποδώσει κατά μέσο όρο 14% έναντι των ομοειδών τους στις ΗΠΑ τον τελευταίο μήνα και τώρα διαπραγματεύονται με έκπτωση 26% έναντι των αμερικανικών σε fwd PE 12μηνών, έναντι μέσου όρου 16% έκπτωσης κατά τους προηγούμενους 12 μήνες.
Έτσι, η Citi αναζητά ευρωπαϊκούς και αμερικανικούς τομείς στους οποίους οι τιμές είχαν στενή συσχέτιση στο παρελθόν, αλλά αυτή η σχέση έχει διαρραγεί. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τα κεφαλαιουχικά αγαθά ξεχωρίζουν. Αυτό το χάσμα απόδοσης μπορεί να προσφέρει μια ευκαιρία για τις ευρωπαϊκές μετοχές να καλύψουν τη διαφορά.
Πιο συγκεκριμένα, η Citi εντοπίζει τις ευκαιρίες σε δύο τομείς, έναν αμυντικό (επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας) και έναν κυκλικό (κεφαλαιουχικά αγαθά), όπου οι διαταραχές φαίνονται πιο δύσκολο να δικαιολογηθούν. Και οι δύο έχουν υποαποδώσει σημαντικά έναντι των ομοειδών τους στις ΗΠΑ. Οι εταιρείες που επιλέξει είναι η ισπανική Iberdola, η εισηγμένη στο Λονδίνο SSE, η γερμανικές RWE και Siemens, η Volvo και η Airbus.
Η Ευρώπη υστερεί έναντι των ΗΠΑ
Η γεωπολιτική έχει ασκήσει πιέσεις στις αγορές μετοχών, εντείνοντας τους αντίθετους ανέμους που προϋπήρχαν από την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων. Η αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων έχει οδηγήσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό υψηλότερα και τις πραγματικές αποδόσεις χαμηλότερα.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν αντιστρέψει όλες τις απώλειες από την έναρξη της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας. Οι αμερικανικές μετοχές είναι στην πραγματικότητα 10% υψηλότερα. Η υποαπόδοση είναι κατανοητή, δεδομένης της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής έκθεσης στη σύγκρουση και των περισσότερων καθοδικών πιέσεων στην ανάπτυξη, ωστόσο, η Citi υποψιάζεται ότι οι επενδυτές μπορεί να εφαρμόζουν υπερβολική έκπτωση στις ευρωπαϊκές μετοχές σε σύγκριση με τις αντίστοιχες αμερικανικές.
Ορισμένες διαφορές είναι κατανοητές δεδομένης της άμεσης έκθεσης (στη Ρωσία) των ευρωπαϊκών μετοχών αυτοκινήτων ή ενέργειας. Το χάσμα απόδοσης 14%, όμως, μεταξύ των αμερικανικών και των ευρωπαϊκών εταιρειών κοινής ωφέλειας ή το χάσμα 8% μεταξύ των τομέων των κεφαλαιουχικών αγαθών, μπορεί να είναι λιγότερο λογικό, καταλήγει.