Η παγκόσμια οικονομία θα έχει καλύτερες επιδόσεις το 2024 από ό,τι αρχικά αναμενόταν, σημειώνουν οι αναλυτές της Citi, εν μέσω χαλάρωσης των επιτοκίων και ισχυρής δυναμικής σε ορισμένες αναδυόμενες αγορές.

Η ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες οικονομίες, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς, αναμένεται να είναι «αισθητά ηπιότερη» από ό,τι στο πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ η Κίνα αναμένεται επίσης να υστερήσει εν μέσω υποτονικών μέτρων τόνωσης από την κυβέρνηση.

Ωστόσο, τα χαμηλότερα επιτόκια στις ανεπτυγμένες οικονομίες αναμένεται να ωθήσουν ευρύτερους κύκλους χαλάρωσης στις αναδυόμενες αγορές, συμβάλλοντας στη διευκόλυνση της ανάπτυξης.

Ανάπτυξη 2,5% το 2024

Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά περίπου 2,5% το 2024, ελαφρώς χαμηλότερα από την ανάπτυξη που παρατηρήθηκε το προηγούμενο έτος, ανέφερε η Citi.

Η χρηματιστηριακή εταιρεία αναμένει ότι η συνολική ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες αγορές θα «εξαφανιστεί» το 2024 λόγω της αδυναμίας στη Γερμανία και της ευρύτερης στασιμότητας στη ζώνη του ευρώ.

Οι προοπτικές για τις ΗΠΑ παραμένουν επίσης αβέβαιες, αν και η ανθεκτικότητα των καταναλωτικών δαπανών και ένας βαθύτερος κύκλος χαλάρωσης από τη Fed αναμένεται να καταστήσουν την ανάπτυξη πιο ισχυρή, δήλωσε η Citi.

Όμως, η αγορά εργασίας παραμένει βασική πηγή αβεβαιότητας, ιδίως καθώς οι πρόσφατοι δείκτες υποδεικνύουν σταθερή επιδείνωση του τομέα.

Στην Ιαπωνία, η Citi δήλωσε ότι αναμένει ήπια συρρίκνωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για το 2024, αν και οι καταναλωτικές δαπάνες αναμένεται να ανακάμψουν, οδηγώντας επίσης τον πληθωρισμό σε υψηλότερα επίπεδα.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αναμένεται επίσης να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια έως τον Δεκέμβριο, με την Citi να αναφέρει ότι η κεντρική τράπεζα έχει «περιθώριο επιλογής του πότε θα αυξήσει τα επιτόκια».

Διαβάστε ακόμη: