Σύμφωνα με τον διευθυντής της CIA, Μπιλ Μπερνς, ανήσυχος είναι ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς «οι δικές του υπηρεσίες δεν φαίνεται να του είπαν τι θα συμβεί».

Ο Μπερνς, μιλώντας στην επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ σήμερα Πέμπτη, είπε ότι ο Σι ανησυχεί για τη ζημιά που θα μπορούσε να υποστεί η φήμη της Κίνας από τη σύνδεση με την «ασχημία» της επιθετικότητας της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Ο Πρόεδρος Σι είναι μάλλον λίγο ανήσυχος καθώς παρακολουθεί τον τρόπο με τον οποίο ο Πρόεδρος Πούτιν οδήγησε τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους πιο κοντά και ενίσχυσε τη διατλαντική συμμαχία με τρόπους που ήταν λίγο δύσκολο να φανταστεί κανείς πριν ξεκινήσει η εισαγωγή» τόνισε.

Πεκίνο: Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών έκανε πρώτη φορά λόγο για πόλεμο στην Ουκρανία

Η Κίνα ευελπιστεί ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να σταματήσει το συντομότερο δυνατό, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, περιγράφοντας για πρώτη φορά την κατάσταση στην Ουκρανία ως «πόλεμο».

«Ελπίζουμε να δούμε τις μάχες και τον πόλεμο να σταματούν το συντομότερο δυνατό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γουάνγκ, σημειώνει το Reuters επικαλούμενο το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, σε τηλεδιάσκεψη με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Υβ Λε Ντριάν.

Ο Γουάνγκ κάλεσε όλες τις πλευρές «να ηρεμήσουν και να αναλάβουν περισσότερη δράση για να αποτρέψουν την κλιμάκωση στην Ουκρανία», είπε το CCTV.

Το  Πεκίνο, που διατηρεί στενές σχέσεις με τη Μόσχα, έχει αποφύγει να χαρακτηρίσει τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία «εισβολή» ή να την καταδικάσει, έχοντας χαρακτηρίσει στρατηγικό εταίρο τη Ρωσία.

Ουκρανία: Στις παρυφές του Κιέβου τα ρωσικά άρματα μάχης

Ρωσικά άρματα μάχης έφθασαν σήμερα στις βορειοανατολικές παρυφές της ουκρανικής πρωτεύουσας Κίεβο, την οποία απειλούν να περικυκλώσουν αφού έφθασαν ήδη στα βόρεια και δυτικά προάστιά της.

Μια ομάδα του AFP είδε στήλες καπνού να υψώνονται από το χωριό Σκιμπίν, μερικές εκατοντάδες μέτρα από το τελευταίο φράγμα των ουκρανικών δυνάμεων πριν από τη βορειοανατολική είσοδο του Κιέβου.

Ουκρανοί στρατιώτες δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως πολέμησαν σκληρά στη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να κρατήσουν τον έλεγχο του τελευταίου τμήματος του αυτοκινητόδρομου πριν από την πρωτεύουσα, βασικής βορειοανατολικής εισόδου της.

«Στρατιωτικές επιχειρήσεις είναι σε εξέλιξη στο Σκιμπίν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας στρατιώτης ονόματι Σεργκίι, ο οποίος είπε πως μια φάλαγγα ρωσικών αρμάτων μάχης καταστράφηκε εν μέρει.