Μαζί με το αντισηπτικό για τα χέρια, το χαρτί υγείας και τη βενζίνη, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα έχουν γίνει πιο δυσεύρετα και ένα πιο ακριβό προϊόν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID. Αλλά ο λόγος που είναι πλέον δύσκολο να βρει κανείς ένα προσιτό οικογενειακό δέντρο είναι πιο περίπλοκος από μια απλή βιασύνη ζήτησης.

Η τιμή ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι αυξημένη έως και 30%, διαπίστωσε το News 5 στο Κλίβελαντ, αλλά το ίδιο ισχύει και για το κόστος για τους πωλητές για να στείλουν τα δέντρα τους σε άλλες περιοχές. Για τη Lambert’s, μια αγορά στο Westwood, κόστιζε 800 δολάρια  για να παραδοθούν δέντρα από τον Καναδά. τώρα, κοστίζει 2.500 δολάρια, ανέφερε το NBC Boston.

Αλλά η κύρια αιτία, είπε ένας πωλητής χριστουγεννιάτικων δέντρων στο News 5, είναι προγενέστερη του COVID.

Η μεγάλη ύφεση τα χρόνια μετά το 2007 άφησε τους δενδροκαλλιεργητές με λιγότερους πόρους. «Όταν οι καιροί ήταν δύσκολοι το ‘08 και το ‘12, το ‘15, κανείς δεν φύτεψε», είπε στον ειδησεογραφικό σταθμό ο Phil Londrico, των Χριστουγεννιάτικων Δέντρων του Londrico. «Τώρα δεν έχεις δέντρα».

Η έλλειψη προσφοράς έχει γίνει αντιληπτή μόνο τα τελευταία χρόνια λόγω του χρόνου που χρειάζεται τα δέντρα για να αναπτυχθούν. Αλλά δεν είναι η πρώτη χρονιά που είναι πρόβλημα. Ελλείψεις δέντρων υπήρχαν και τα τελευταία χρόνια.

Γνωρίζοντας ότι θα υπήρχε μεγάλη ζήτηση το 2021, η Lambert’s, ο πωλητής δέντρων Westwood, εξαασφάλισε το απόθεμά τηςπριν από σχεδόν ένα χρόνο — και μάλιστα προπλήρωσε, είπε το NBC Boston.

Η χαμηλή προσφορά συμπίπτει επίσης με τις θεμιτές ανησυχίες της αλυσίδας εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης φορτηγών σε εθνικό επίπεδο. Μια έκθεση της American Trucking Association ανέφερε τον Οκτώβριο ότι η χώρα δεν έχει πλέον 80.000 οδηγούς.

https://radar.gr/article/xristoygenniatiko-dentro-giati-to-stolizoyme-me-mpales

Τα δέντρα εξαφανίζονται 

Η φύση της πανδημίας, που κρατά τους ανθρώπους στο σπίτι από ό,τι στο παρελθόν, συνέβαλε επίσης σε αλλαγές στη συμπεριφορά των ανθρώπων.

Πέρυσι, με τις οικογένειες να περνούν περισσότερο χρόνο μαζί σε πιο στενούς χώρους, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα πωλούνταν με ιλιγγιώδεις ταχύτητες μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου.

«Νομίζω ότι οι άνθρωποι έπρεπε απλώς να βγουν έξω», είπε ο John Elwell, από το Maple Crest Farm στο West Newbury, στην Boston Globe εκείνη την εποχή. «Ήθελαν να βιώσουν την ύπαιθρο και επειδή όλα είναι τόσο περιορισμένα, δεν κατάφεραν να κάνουν καμία δραστηριότητα με την οικογένεια. Ήταν μια ευκαιρία να βγούμε στην ύπαιθρο και να μην ανησυχούμε τόσο πολύ για τον COVID».

Δεν προλαβαίνουν να αναπτυχθούν 

Το αποτέλεσμα τότε ήταν ότι ορισμένοι πωλητές δέντρων είχαν εξαιρετικές εποχές για τις επιχειρήσεις τους. Αλλά τώρα, σημαίνει ότι μπορεί να έχουν περαιτέρω ελλείψεις. Η Vandervalk Farm & Winery στο Mendon δεν ανοίγει φέτος, αναφέρει ένα μήνυμα στον ιστότοπό της.

«Πέρυσι, με την εθνική έλλειψη δέντρων και τους επιπλέον πελάτες που θέλουν να βγουν έξω και να απολαύσουν τον καθαρό αέρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είχαμε μια καταπληκτική σεζόν! Δυστυχώς, με αυτή την καταπληκτική εποχή, έρχεται η ανάγκη για τα μικρότερα δέντρα μας να έχουν χρόνο «αναπτύξεως»», έγραψε η επιχείρηση. «Αποφασίσαμε να δώσουμε στα δέντρα μας τον χρόνο που χρειάζονται για να μεγαλώσουν σε όμορφα χριστουγεννιάτικα δέντρα για έναν επιπλέον χρόνο, καθώς τα περισσότερα από τα διαθέσιμα δέντρα μας έχουν ύψος μόλις 4-6 πόδια».

Μερικοί άνθρωποι δεν ήταν ευχαριστημένοι με την απόφαση.

«Είναι δύσκολο να πιστέψεις ότι κάποιοι άνθρωποι θυμώνουν μαζί σου τα Χριστούγεννα», είπε η Casey Vandervalk στο NBC. «Αλλά όταν δεν μπορούν να πάρουν το δέντρο τους, τρελαίνονται».