«Η σημερινή γενική συνέλευση αποτελεί ορόσημο στην πρόσφατη ιστορία της Τράπεζας Πειραιώς, αφού είναι η πρώτη μετά την επιστροφή της σε καθεστώς πλήρους ιδιωτικοποίησης, κατόπιν της επιτυχούς διάθεσης του ποσοστού 27% που κατείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Το συνολικό μέγεθος ανήλθε σε 1,35 δισ. ευρώ, αποτελώντας τη μεγαλύτερη προσφορά μετοχών στην Ελλάδα, με τη συνολική ζήτηση να διαμορφώνεται στα 11 δισ. ευρώ». Αυτό τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, κΧρήστος Μεγάλου, από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων, η οποία, μεταξύ άλλων, καλείται να εγκρίνει τη διανομή μερίσματος 10% από τα κέρδη του 2023.

Σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, το 2024 είναι η πρώτη χρονιά μετά από 16 χρόνια που η τράπεζα θα καταβάλλει μέρισμα σε μετρητά, ποσού περίπου 80 εκατ. ευρώ. «Η πρόοδος των τελευταίων ετών αναδεικνύει τις προοπτικές που διανοίγονται για την τράπεζα. Στις αρχές Φεβρουαρίου παρουσιάσαμε τους νέους στόχους για την περίοδο 2024 – 2026, στους οποίους, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η διανομή μερίσματος 30% από τα κέρδη της εφετινής χρήσης και 50% το 2025, υπό την αίρεση του επόπτη», σχολίασε ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, δηλώνοντας αισιόδοξος για την επιτυχή ολοκλήρωση του σχεδιασμού, για τον οποίο σύσσωμο το προσωπικό της τράπεζας εργάστηκε σκληρά. «Θέσαμε φιλόδοξους στόχους που θα αποτελέσουν παρακαταθήκη για το μέλλον. Πλέον βάζουμε ακόμη πιο ψηλά τον πήχη για να μεγιστοποιήσουμε την αξία προς όφελος των πελατών και των μετόχων μας», πρόσθεσε ο κ. Μεγάλου.

Αναφερόμενος στα επιτεύγματα της τράπεζας, ο ίδιος εστίασε στα εξής:

Την περίοδο 2017 – 2023 ολοκληρώθηκε σχέδιο αναδιάρθρωσης με αποεπένδυση από έξι χώρες, πραγματοποιήθηκε η πρώτη πώληση χαρτοφυλακίου NPE, η πρώτη έκδοση AT1, Tier2 και η πρώτη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Ελλάδα από το 2015 και τη μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου ευρωπαϊκής τράπεζας από το 2017. «Την ίδια περίοδο, πετύχαμε δραστική μείωση του δείκτη NPE από 52% σε 3,5%, αποτελεσματική περικοπή λειτουργικού κόστους 40%, με το δείκτη κόστους προς βασικά έσοδα να διαμορφώνεται σε 30%, μεταξύ των χαμηλότερων στην ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά και αύξηση της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων στο 17% από ζημίες», σημείωσε, για να προσθέσει: «Η Πειραιώς σήμερα κατέχει ηγετική θέση και μερίδιο αγοράς σε όλο το φάσμα των τραπεζικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, με ευρεία πελατειακή βάση άνω των 6 εκατομμυρίων πελατών, περίπου το 60% του πληθυσμού της Ελλάδας. Το 2023 χορηγήσαμε νέες χρηματοδοτήσεις ύψους 8,4 δισ. ευρώ το 2023, ενώ η καθαρή πιστωτική επέκταση μας διαμορφώθηκε σε 1,6 δισ. ευρώ. Έτσι, το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων του Ομίλου αυξήθηκε κατά 5% ετησίως το 2023, φθάνοντας στα 30,1 δισ. ευρώ, διατηρώντας την πρώτη θέση σε εξυπηρετούμενα δάνεια στην ελληνική αγορά με ποσοστό 25%. Στόχος μας είναι το 2026 να έχουμε ξεπεράσει τα 35 δισ. ευρώ».

Η Τράπεζα Πειραιώς, άλλωστε, έχει χρηματοδοτήσει με 13 δισ. ευρώ τις μεγάλες επιχειρήσεις, οκτώ δισ. ευρώ τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ένα δισ. ευρώ τον αγροτικό τομέα. Ταυτόχρονα, δύο δισ. ευρώ έχουν
διοχετευθεί σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δύο δισ. ευρώ σε ξενοδοχεία και γενικότερα στον τουρισμό. «Χρηματοδοτούμε μεγάλα έργα υποδομών που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως η νέα Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης, η νέα γραμμή του μετρό στην Αθήνα, το Ελληνικό, η ανάπλαση του χώρου ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη, η ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών σε όλη την Ελλάδα και η κατασκευή μεγάλων data centers», τόνισε ο κ. Μεγάλου.

Χαντζηνικολάου: «Δυναμικές εξελίξεις για οικονομία και τράπεζες»

Ως μία χρονιά ορόσημο, γεμάτη με δυναμικές εξελίξεις και εντυπωσιακά αποτελέσματα, τόσο για την ελληνική οικονομία, όσο συγκεκριμένα για τις τράπεζες και ειδικότερα την Τράπεζα Πειραιώς, χαρακτήρισε το 2023 ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου.

«Η χώρα συνέχισε να υπεραποδίδει οικονομικά και δη, σε ένα ασταθές διεθνές πλαίσιο. Κατέγραψε ετήσια ανάπτυξη 2%, από τους υψηλότερους στην Ευρώπη και πενταπλάσιο αυτού των χωρών της ευρωζώνης. Οι αυξήσεις στα επιτόκια είχαν ευνοϊκό αποτέλεσμα στους ισολογισμούς των τραπεζών, ενώ σε συνδυασμό με τη μείωση των ‘κόκκινων’ δανείων, οδήγησαν το τραπεζικό σύστημα σε σημαντική ανάκαμψη μετά από πολλά χρόνια», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ελληνικές τράπεζες είναι στην καλύτερη θέση τα τελευταία χρόνια, με ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, μεγάλη ρευστότητα και διάθεση να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία. «Η Πειραιώς δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Κατέγραψε 788 εκατ. ευρώ κέρδη, επιτυγχάνοντας  μια πολύ σημαντική αύξηση σε σχέση με το 2022.  Αυτή η επίδοση οδήγησε το Διοικητικό Συμβούλιο να προτείνει σήμερα στην Γενική Συνέλευση των Μετόχων τη διανομή μερίσματος €0,063 ανά μετοχή – για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας πως κατά τη διάρκεια του 2023, μειώνοντας τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο 3,5%, αυξάνοντας σημαντικά την κερδοφορία της και ενισχύοντας την κεφαλαιακή της θέση, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση της στρατηγικής αποεπένδυσης του ΤΧΣ. «Η αποεπένδυση, οδήγησε στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της Πειραιώς, σηματοδοτώντας έτσι την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στον τραπεζικό κλάδο και την οριστική μετάβασή του στην κανονικότητα. Ήταν μια πολυετή προσπάθεια για την υλοποίηση της οποίας εργάστηκε σκληρά και μεθοδικά όλος ο κόσμος της Πειραιώς, από το Διοικητικό Συμβούλιο, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, το μάνατζμεντ, και όλο το προσωπικό της», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη