Εντός Ιανουαρίου θα έρθουν ειδικοί τεχνοκράτες στην Κύπρο που ασχολούνται με αεροπορικές βάσεις για να καταθέσουν τις απόψεις τους για την αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο, αναφέρει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.
«Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με την αναβάθμιση της Ναυτικής βάσης στο Μαρί και την αναβάθμιση της αεροπορικής βάσης στην Πάφο. Έχω ενώπιον μου σημείωμα που λέει για κόστος 14,7 εκατομμυρίων ευρώ και χρόνο υλοποίησης 18 μήνες. Συζητήσαμε με τους Αμερικάνους οι οποίοι ενδιαφέρονται, και οι οποίοι αξιοποίησαν τη βάση ‘Ανδρέας Παπανδρέου’ για ανθρωπιστικούς σκοπούς», ανέφερε.
Ο Κύπριος Πρόεδρος σημείωσε ότι είτε μας βοηθήσουν οι Αμερικάνοι είτε όχι, η βάση στην Πάφο θα αναβαθμιστεί. Ξεκαθάρισε ότι η εμπλοκή των Αμερικανών θα είναι είτε με τεχνική βοήθεια, είτε με οικονομική.
«Σε κάθε περίπτωση η βάση θα συνεχίσει να είναι μια βάση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για τη ναυτική βάση, μιλώ με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μίλησα πάλι πρόσφατα για οικονομική συνεισφορά της ΕΕ μέσα από συγκεκριμένο πρόγραμμα που έχει η Ένωση, έτσι ώστε η βάση να μπορεί να φιλοξενεί οποιοδήποτε πλοίο από κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε.
Τόνισε ότι και οι δύο βάσεις θα συνεχίσουν να είναι βάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Δεν τίθεται θέμα να δώσουμε βάση σε οποιονδήποτε άλλο», τόνισε.
Ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε ότι δεν έχουμε αρνηθεί σε οποιονδήποτε τις βάσεις για ανθρωπιστικούς λόγους και ότι χρησιμοποιήθηκαν και για απομάκρυνση Κινέζων πολιτών.
Σημείωσε πως δεν θέλουμε να χάσουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα λόγω της γεωγραφικής μας θέσης, σημειώνοντας πως την ίδια ώρα στις Βάσεις εκπαιδεύονται και Κύπριοι.
«Όσον αφορά τις αμερικανικές στρατιωτικές σχολές, έχουμε στείλει τέσσερα ονόματα ενδιαφερομένων. Σύντομα θα έχουμε κι άλλες ανακοινώσεις προς αυτή την κατεύθυνση σε σχέση με τη στρατιωτική μας συνεργασία, πριν το τέλος της θητείας του Τζο Μπάιντεν», ανέφερε.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απέρριψε τις επικρίσεις ότι μετατρέπεται η Κύπρος σε ορμητήριο των Δυτικών ενώ σε ό,τι αφορά την πρότασή για τη Συρία υπενθύμισε ότι το 2012 η Κύπρος είχε χρησιμοποιηθεί ως βάση της μονάδας που ασχολήθηκε με τα χημικά στη Συρία, «και είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι να παίξουμε αυτό τον ρόλο» και ότι υπάρχει θέμα αγνοουμένων στη Συρία, «εμείς έχουμε την τεχνογνωσία , είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε πρωτοβουλία και να βοηθήσουμε σ’ αυτό το θέμα».
Για τα περί ένταξης στο ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι επειδή δεν είναι εφικτή στην παρούσα φάση η ένταξη της Κύπρου, προσπαθούμε από πλευράς εκπαίδευσης, τεχνογνωσίας, αναδιοργάνωσης «να εξασφαλίσουμε αυτά τα πλεονεκτήματα και όταν δημιουργηθούν οι συνθήκες να γίνουμε και κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ».
«Είναι μέσα στις σκέψεις μας η αγορά αμερικανικών εξοπλισμών», ανέφερε σε άλλο σημείο.