Αισιοδοξία για προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, εκφράζει ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης μετά από συζήτηση του θέματος με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Ειρήνη χθες στο Κάιρο.

Σε δηλώσεις του σήμερα, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «είχα, ναι, συζήτηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ για τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό. Είμαι αισιόδοξος από αυτά που μου έχει μεταφέρει». Δήλωσε, επίσης ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρχουν ανακοινώσεις, «προς την κατεύθυνση του να ξεκινήσει μια προσπάθεια για να δούμε αν υπάρχει εκείνο το έδαφος για να επαναρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες από εκεί που διακόπηκαν το καλοκαίρι του 2017».

Ερωτηθείς για τα έργα των Τούρκων στο χωριό Πύλα μετά τη συμφωνία συναντίληψης που επετεύχθη, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε: «Θεωρώ σημαντικό ότι επιτεύχθηκε αυτή η συναντίληψη που ήταν προϊόν συζήτησης με την ίδια την Τουρκία».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε, επίσης, ότι «ξεκινούν αύριο τα έργα, διασφαλίζεται το βασικό ζητούμενο, το καθεστώς της νεκρής ζώνης, και την ίδια στιγμή, μέσα από την ανάπτυξη που θα γίνει θα βοηθηθεί και η κοινότητα της Πύλας και όχι μόνο, και θεωρώ ότι είναι ακόμα μια ένδειξη της καλής μας θέλησης, γιατί, να σας θυμίσω, ότι αυτή η πρόταση, η οποία στο τέλος υιοθετήθηκε, ήταν πρόταση της δικής μας πλευράς, ενώ είχαμε δει τις ενέργειες του κατοχικού καθεστώς».

Ανέφερε περαιτέρω ότι η συναντίληψη επιτεύχθηκε μέσα και από τη στήριξη και της διεθνούς κοινότητας, «γιατί υπήρξε σημαντική στήριξη σε αυτή μας την προσπάθεια, καταλήξαμε σε αυτό που θα αρχίσει αύριο να υλοποιείται».

Επεσήμανε, επίσης, ότι «θα έχει τις προκλήσεις του, θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής, θα έχει τις δυσκολίες, αλλά εμείς είμαστε εδώ. Ακριβώς, για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ενδεχόμενα προβλήματα που θα προκύψουν».

Διαβάστε ακόμη: