O οίκος Christie’s στρέφεται σε νέα κατηγοριοποίηση ιστορικών περιόδων στην τέχνη και στην επερχόμενη δημοπρασία 20th-Century Art Evening Sale που θα λάβει χώρα στις 11 Μαΐου στη Νέα Υόρκη, η οποία θα περιλαμβάνει έργα τα οποία εν γένει έχουν γίνει μεταξύ 1880 και 1980, θα έχει ως πρωταγωνιστή πίνακα τον οποίο ολοκλήρωσε ο Κλοντ Μονέ στο γύρισμα του 20ού αιώνα.

Ο πίνακας «Bridge, effet de brouillard» (1899-1903) ανήκει στη σειρά έργων του Γάλλου ιμπρεσιονιστή που είναι γνωστή ως «Vues de Londres», έργα τα οποία έκανε στο Λονδίνο.

Ένας Μονέ στη νέα 20th-Century Evening Sale του Christie’s

Η έμπνευση του Μονέ

Βλέποντας από ψηλά, από το μπαλκόνι του Savoy Hotel, ο Μονέ έδωσε μια πανοραμική θέα προς ανατολάς, η οποία σβήνει στην απέναντι όχθη του Τάμεση που είναι γεμάτη εργοστάσια.

Πρόκειται για ένα από τα πρώτα έργα του ζωγράφου στο Λονδίνο που έγινε μέρος αμερικανικής συλλογής, καθώς αποκτήθηκε, το 1905, από τη βραβευμένη με Πούλιτζερ ποιήτρια Amy Lowell.

Παρέμεινε στους διαδόχους της έως το 1978, και συμπεριελήφθη σε μεγάλη αναδρομική του Μονέ που φιλοξενήθηκε το 1927 στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης.

Το Μάιο του 1999, σε δημοπρασία στου Sotheby’s της Νέας Υόρκης, αποκτήθηκε αντί 9,3 εκατομμυρίων δολαρίων από τον συλλέκτη ο οποίος το πουλά σήμερα.

akg-images - Waterloo Bridge. Effet de brouillard

Οπτική συμφωνία

Στους πίνακες της Waterloo Bridge «έχεις αυτή την απίστευτη δομή και την αίσθηση της προσπάθειας να αιχμαλωτίσει την ομίχλη και το θολό τοπίο. Αυτοί είναι οι πίνακες του φωτός και των αλλαγών στα στοιχεία (της φύσης)» είπε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Artnet News, σύμφωνα με το ΑΠΕ o πρόεδρος του Christie’s, Jussi Pylkkänen.

«Αυτός ο πίνακας είναι μια οπτική συμφωνία, φιλοτεχνημένη με λεπτές στρώσεις προσεκτικά αναμεμειγμένων βαφών, στη διάρκεια αναρίθμητων “επισκέψεων” του στο έργο, στο στούντιό του. Ποτέ δεν ζωγράφισε καλύτερα» πρόσθεσε.

Κλοντ Μονέ, ο κατ' εξοχήν ζωγράφος του φωτός - Ατέχνως

Η τιμή εκκίνησης για το «Bridge, effet de brouillard» είναι γύρω στα 35 εκατομμύρια δολάρια. Προς το παρόν, το μεγαλύτερο ποσό που έχει καταβληθεί για πίνακα του Μονέ είναι τα 110,7 εκατομμύρια δολάρια για τον πίνακα «Meules» του 1890, σε δημοπρασία στου Sotheby’s της Νέας Υόρκης, τον Μάιο του 2019.