Κλιμακώνεται το sell off στις τιμές των μετοχών στο χρηματιστήριο Αθηνών, μετά το χθεσινό ξεπούλημα στη Wall Street, καθώς η σημαντική αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ ενέτεινε τις ανησυχίες για επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Fed, η οποία θα ανακοινώσει αύριο τις αποφάσεις της.

Οι αναλυτές δεν αποκλείουν την αύξηση του επιτοκίου κατά  75 μονάδες βάσης, άνω των εκτιμήσεων για αναθεώρηση κατά 50 μονάδες βάσης.

Η αρνητική εικόνα παραμένει και στην αγορά ομολόγων, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να ανέρχεται στο 4,6%, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2018.  Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού διαμορφώνεται στο 1,61% και του ιταλικού στο 4%.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές οδηγώντας την αγορά κάτω από τα επίπεδα των 840 μονάδων, με την Τράπεζα Πειραιώς να υποχωρεί σε νέο ιστορικό χαμηλό.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 830,21 μονάδες σημειώνοντας απώλειες 4,7% . Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 28,34 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 2,95%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 2,82%.

Ρευστοποιήσεις στις τράπεζες

Απώλειες σημειώνουν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς (-7,85%), της Alpha Bank (-4,85%), της Εθνικής (-4,53%) και της Eurobank (-4,44%).

Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-4,38%) και της Τεχνολογίας (-3,415).

Ανοδικά κινούνται μόλις 3 μετοχές, 71 πτωτικά και 5 παραμένουν σταθερές.

‘Ανοδο καταγράφουν μόνο οι μετοχές: Κλουκίνας – Λάππας +2,05%, Μουζάκης + 1,61% και Inform Λύκος +1,19%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Κέκροψ -7,69% και Ίλυδα -7,36%.

Επιχείρηση ανάκαμψης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Όσον αφορά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, επιχειρούν να ανακάμψουν, μετά το ξεπούλημα της Δευτέρας σε Ευρώπη και Wall Street, με τον δείκτη – βαρόμετρο της S&P 500 να εισέρχεται σε bear market.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,3%, ενώ τα futures της Wall Street σημειώνουν άνοδο 0,8%.

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, ο πληθωρισμός στη Γερμανία επιβεβαιώθηκε στο 7,9% τον Μάιο, παραμένοντας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα για τρίτο διαδοχικό μήνα.