Επέστρεψε στην πτώση το χρηματιστήριο Αθηνών, μετά τη χθεσινή ισχυρή ανοδική αντίδραση, με τις τράπεζες να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων και τις διεθνείς αγορές να καταγράφουν ισχυρές απώλειες, με το βλέμμα στις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες.

Ο Γενικός Δείκτης  διαμορφώνεται στις 821,08 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 47,30 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,66%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1,34%.

Ρευστοποιήσεις στις τράπεζες

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή (+1,71%), της Motor Oil (+1,42%) και της Σαράντης (+0,76%).

Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Eurobank (-3,72%), της Εθνικής (-3,07%), της Alpha Bank (-2,78%) και της Πειραιώς (-2,77%).

Από τους επιμέρους δείκτες άνοδο σημειώνουν οι δείκτες της Υγείας (+0,63%) και του Πετρελαίου (+0,32%).

Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-2,92%) και της Τεχνολογίας (-2,13%).

Ανοδικά κινούνται 22 μετοχές, 40 πτωτικά και 7 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Fieratex +7,36% και Παϊρης +2,40%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Alpha Αστικά Ακίνητα -7,25% και Epsilon Net -5,56%.

Τριγμοί στις ευρωπαϊκές αγορές

Ισχυρές πιέσεις δέχονται και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά το χθεσινό ράλι στη Wall Street στον απόηχο της απόφασης της Fed να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης. Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί  2,7%, ενώ τα futures της Wall σημειώνουν απώλειες 2%.

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών. Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας (SNB) έκανε την έκπληξη και προχώρησε στην αύξηση του βασικού επιτοκίου της κατά 50 μονάδες βάσης, στο -0,25% από -0,75% που παρέμενε από το 2015, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση επιτοκίων της SNB από τον Σεπτέμβριο του 2007.

Σε αύξηση των επιτοκίων για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας, στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει την έκρηξη του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο ίδιο μήκος κύματος με τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη.