Στο χαμηλότερο σημείο του τελευταίου διμήνου έκλεισε την Πέμπτη το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές προσπάθησαν να διαφυλάξουν τις θέσεις τους, μετά την απόφαση της Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια κατά ακόμη 75 μονάδες βάσεις. Ωστόσο, οι ρευστοποιήσεις δεν προσέλαβαν ευρείες διαστάσεις, με την ελληνική αγορά να διαχειρίζεται εν μέρει ικανοποιητικά τις εισαγόμενες πιέσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ελεγχόμενη πτώση κατά 1,05% και διαμορφώθηκε στις 817,61 μονάδες, χάνοντας σχεδόν εννέα μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (826,32 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 10 μονάδες (από 817,55 έως 827,12 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να μην υπερβαίνει τα 48 εκατομμύρια ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος, παρά την αρχική προσπάθεια ανάκαμψης, τελικά τερμάτισε σε αρνητικό έδαφος, καθώς υποχώρησε στο -0,62% και τις 545 μονάδες. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία διολίσθησε κατά περίπου 1% και μειώθηκε στα 3,15 ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Eurobank έχασε 0,9% και επέστρεψε στο 0,90 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς περιορίστηκε κατά 0,5%. Τέλος, η μετοχή της Alpha Bank έμεινε σχεδόν αμετάβλητη στο 0,88 ευρώ. Πιο αναλυτικά:  

  • Alpha Bank –0,09% και 0,8802 ευρώ  
  • Eurobank –0,88% και 0,905 ευρώ  
  • Εθνική Τράπεζα -0,91% και 3,151 ευρώ  
  • Πειραιώς -0,48% 1,1495 ευρώ  

Ευρεία ανησυχία για τα επιτόκια

Η Λεωφόρος Αθηνών, παρότι συνέχισε την πλαγιο-καθοδική κίνηση, εμφάνισε (και σήμερα) μια σαφώς καλύτερη «εικόνα» -ή λιγότερο κακή, αν προτιμάτε- σε σχέση με τα χρηματιστήρια του εξωτερικού, όπου η πτωτική τάση αποδεικνύεται εντονότερη και βαθύτερη (-1,6% ο Stoxx 600).

Αποτέλεσμα ήταν οι βασικές στηρίξεις των 800 μονάδων να μην απειληθούν. Κι αυτό, σε μεγάλο βαθμό, οφείλεται στα θετικά οικονομικά αποτελέσματα των ελληνικών εισηγμένων, τα οποία συνεχίζουν να προσφέρουν αγοραστικές ευκαιρίες σε ιδιαιτέρως ελκυστικά επίπεδα.

Ωστόσο, η ευρύτερη κατάσταση στις αγορές παραμένει ανησυχητική. Το βράδυ της Τετάρτης, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, δηλαδή η Federal Reserve, αύξησε κατά ακόμη 75 μονάδες το βασικό επιτόκιο, το οποίο πλέον ανέρχεται στο 3% – 3,25%, ενώ ο επικεφαλής, Τζερόμ Πάουελ, προανήγγειλε και νέες επιτοκιακές παρεμβάσεις έως ότου ο πληθωρισμός τεθεί υπό έλεγχο.

Αυτή η εξέλιξη, εύλογα, επιδρά αρνητικά στην ψυχολογία των αγοραστών, οι οποίοι αποστρέφονται το περιττό ρίσκο και κατευθύνονται προς ασφαλέστερα επενδυτικά «καταφύγια», όπως το αμερικανικό δολάριο. Άλλωστε, όπως είναι ευρέως γνωστό, τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης.

Διαβάστε ακόμη: