Μέσα σε μια ημέρα σχεδόν η Ελληνική Δημοκρατία, αλλά και μια Τράπεζα ( Πειραιώς ) άντλησαν από τις αγορές 3,1 δισ. ευρώ.
Kαι την επόμενη ημέρα το Χρηματιστήριο έφθασε σε υψηλά 17 μηνών.
Το Δημόσιο έλαβε προσφορές πάνω από 30 δισ. ευρώ για ένα 10ετές ομόλογο με απόδοση 0,89% ενώ η Τράπεζα Πειραιώς άντλησε τελικά 600 εκατ. ευρώ για το ομόλογο Additional Tier το οποίο επειδή είναι προτελευταίο στην κατάταξη εξασφαλίσεων διαθέτει και υψηλότερο επιτόκιο.
Η Τράπεζα Πειραιώς άντλησε ένα διπλάσιο ποσό από όσα ζητούσε 600 εκατ .ευρώ και τηρουμένων των αναλογιών, του ποσού, του αριθμού των επενδυτών (πάνω από 200 επενδυτές ) η συναλλαγή κρίνεται επιτυχημένη.
Εξάλλου, η Τράπεζα Πειραιώς προ ενός μηνός συγκέντρωσε μέσω αύξησης κεφαλαίου 1,3 δισ. ευρώ.
Η Alpha bank, επίσης, προετοιμάζεται για μια μεγάλη συναλλαγή από την οποία θα αντλήσει 800 εκατ. ευρώ μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.
Γιατί, άραγε, η Ελλάδα “τραβάει” σαν μαγνήτης με τις αποδόσεις της;
Η μια απάντηση είναι ότι οι αγοραστές των ελληνικών ομολόγων είναι εξασφαλισμένοι ακόμα καθώς η ΕΚΤ έχει αγοράσει 25 δισ. ελληνικά ομόλογα.
Περαιτέρω, το επιτόκιο της έκδοσης της Τράπεζας Πειραιώς ( 8,75% ) δύσκολα το βρίσκεις στις ευρωπαϊκές εκδόσεις.
Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Ωστόσο, η χρηματοδότηση των ξένων επενδυτών προς την Ελλάδα πραγματοποιείται σε μια περίοδο που η χώρα θα λάβει την έγκριση για την εισροή των πρώτων κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Είναι ίσως από τις μοναδικές φορές που το Ελληνικό Δημόσιο ήταν έτοιμο και υπέβαλε ταχύτατα τα σχέδια προς την Ευρώπη, έτσι η ροή των κεφαλαίων θα ξεκινήσει εντός του 2021.
Αρκετοί ξένοι επενδυτές ασκούν κριτική προς το Ταμείο αναφέροντας ότι, τα κεφάλαια αφορούν 20-30 μεγάλες επιχειρήσεις ενώ ένα μεγάλο τμήμα αφορά το Ελληνικό Δημόσιο.
Με άλλα λόγια διακρίνουν την ανάπτυξη μεγάλων ομίλων – κυρίως σε ενέργεια- και την ανάπτυξη ενός νέου κρατισμού, ο οποίος αυτή τη φορά πριμοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το ζητούμενο, όμως, παρά την έλευση των κεφαλαίων παραμένει ένα: Μπορεί να δεχόμαστε δισεκατομμύρια από επενδυτές στο χρηματιστήριο, αλλά ακόμα δεν έχει αναπτυχθεί μια επαρκής ιστορία η οποία θα πείθει τους επενδυτές.
Κι αυτό συμβαίνει τόσο στις ελληνικές Τράπεζες όσο και στις ελληνικές εισηγμένες.
Την ίδια ώρα, το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε προς τις 920 μονάδες αλλά εδώ και καιρό δεν υποχωρεί κάτω από τις 900 μονάδες. Κάποιοι συνεπώς είναι ψυλλιασμένοι.
Οι αγορές, όμως, ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει να προεξοφλούν τους δείκτες ανάπτυξης των οικονομολόγων που δηλώνουν ενθουσιασμένοι από την κάλυψη του επενδυτικού κενού στα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάπτυξης.
Η συμπεριφορά, όμως, των ελληνικών μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει ότι οι Έλληνες επενδυτές ( όπως έδειξε η πώληση των μετοχών μετά την αύξηση κεφαλαίου ) προτιμούν τα σίγουρα κέρδη παρά να ρισκάρουν να χάσουν τα χρήματα τους ( για μια ακόμα φορά ).
Η αντίδραση είναι λογική μετά από τις ζημιές ειδικά σε αυτή την Τράπεζα.
Εφόσον, όμως, η ελληνική οικονομία πετύχει τους ρυθμούς ανάπτυξης που έδειξαν τα πρόσφατα στοιχεία είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα προπορευθεί το ελληνικό χρηματιστήριο προεξοφλώντας τις εξελίξεις.