Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 890 μονάδες, στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες, με πιέσεις στις τράπεζες με την Eurobank -3,6% ενώ αρνητικό ήταν το κλίμα στα μη τραπεζικά blue chips απόρροια των ανησυχιών για τον υψηλό πληθωρισμό και την απειλή ύφεσης.
Η συναλλακτική δραστηριότητα σε χαμηλά επίπεδα καθώς κλειστή παρέμεινε σήμερα η αγορά του Λονδίνου, λόγω αργίας.

O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 890 μονάδες, με πρώτη στήριξη την ζώνη των 880 – 870 μονάδων ενώ δύσκολη αποδεικνύεται η υπέρβαση των 900 μονάδων.
Η αγορά θα ξαναδεί τις 800 μονάδες καθώς τα βασικά προβλήματα όχι μόνο παραμένουν αλλά και επιδεινώνονται.
Το διεθνές περιβάλλον παραμένει εξαιρετικά ευμετάβλητο, με σοβαρό το πρόβλημα του υψηλού πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης που ούτως ή άλλως υπήρχε αλλά έχει επιδεινωθεί με την Ουκρανική κρίση.

Οι διεθνείς οίκοι προβλέπουν περαιτέρω πτώση στις αγορές ενώ η διαφοροποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου το τελευταίο διάστημα οφείλεται στην στρατηγική ξένων διαχειριστών μετά την προσθήκη 2 νέων εταιρειών της Εθνική και του Μυτιληναίου στο δείκτη MSCI Standard Greece.
Ειδικότερα, μεγάλη διόρθωση στη Wall Street εκτιμά με ανάλυσή της η Morgan Stanley, που αναφέρει ότι ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 θα υποχωρήσει στις 3.400 μονάδες (πτώση -18% από τα τρέχοντα επίπεδα) μέχρι το τέλος του β’ τριμήνου 2022.
Στο επίκεντρο, τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ την Παρασκευή 3/6.

Τράπεζες

Αναλυτικά, οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στην Eurobank -3,6% και ακολούθησε η Alpha Bank -2,42%, αμετάβλητη η Πειραιώς ενώ ανοδικά έκλεισε η Εθνική +0,92% από κέρδη ενδοσυνεδριακά πλησίον του +2%.

Στα μη τραπεζικά blue chips, πτωτικά έκλεισε η Jumbo -3,79% καθώς από σήμερα 2/6 διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,3850 ευρώ ανά μετοχή.
Επίσης, πιέσεις ασκήθηκαν σε Lamda -2,5%, Coca Cola -2,1%, ΟΠΑΠ -1,88%..,
Ανοδικά ξεχώρισε η ΕΥΔΑΠ +3,97% καθώς εκτός από το μέρισμα των 0,28 ευρώ ανά μετοχή από τα κέρδη της χρήσης 2021, η διοίκηση εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες και την πρόσθετη αμοιβή στους μετόχους μέσω επιστροφής κεφαλαίου.