Την τρίτη συναπτή άνοδό του πέτυχε το ελληνικό χρηματιστήριο, λαμβάνοντας ώθηση από το θετικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές μετά την περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς και από τα νέα ρεκόρ στη Wall Street. Υποτονικός για ακόμη μία ημέρα ο τζίρος, ο οποίος θα ήταν χαμηλότερος αν δε μεσολαβούσε ο μεγάλος όγκος πακέτων.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 8,58 μονάδες ή +0,6% και έκλεισε στις 1.438,67 μονάδες, που ήταν και το υψηλό ημέρας. Χαμηλό ημέρας αποτέλεσαν οι 1.428,08 μονάδες. Το τελευταίο τριήμερο ο ΓΔ σημείωσε άνοδο της τάξης του +1,93%, με τις μηνιαίες απώλειες να συρρικνώνονται πλέον στο -0,91%. Στο +11,25% η φετινή απόδοση του Χρηματιστηρίου.
Οι τράπεζες παρείχαν ξανά στηρίγματα στην εγχώρια αγορά, με τους κλάδους της ενέργειας και της βιομηχανίας να λειτουργούν εξίσου υποστηρικτικά. Η Εθνική και η Eurobank ξεχώρισαν από τους τραπεζικούς τίτλους. Στα blue chips, αξιόλογη άνοδο κατέγραψαν η Metlen (μετά την πρόωρη εξόφληση του πράσινου ομολόγου), η ΔΕΗ και η Motor Oil.
Στο +1% οι τράπεζες και η βιομηχανία
Κέρδη +1,08% σημείωσαν σήμερα οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να κλείνει στις 1.232,47 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) ενισχύθηκε κατά +0,58% στις 3.500 μονάδες, ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) κατέγραψε άνοδο +0,45% στις 2.312,32 μονάδες και ο βιομηχανικός FTSE IN κινήθηκε υψηλότερα κατά +1,05% στις 6.495,24 μονάδες.
Η αξία των συναλλαγών καθορίστηκε στα 111,092 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 19,056 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε πακέτα. Μεικτό τζίρο 31,474 εκατ. ευρώ έκανε η ΕΤΕ και ακολούθησε η Πειραιώς στα 22,61 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανέρχεται στα 101,177 δισ. ευρώ. Σε θετικό έδαφος έκλεισαν 61 μετοχές, σε αρνητικό 40, ενώ αμετάβλητοι έμειναν 16 τίτλοι.
Στις συστημικές τράπεζες, η Εθνική «σκαρφάλωσε» κατά +2,2% στα 7,518 ευρώ και ακολούθησαν η Eurobank (+1,34% στα 2,043 ευρώ) και η Alpha Bank (+0,63% στο 1,527 ευρώ). Στον αντίποδα, η Πειραιώς οπισθοχώρησε κατά -0,68% στα 3,784 ευρώ.
Εξουθενωμένη η εγχώρια αγορά
Η δυσκαμψία του ελληνικού χρηματιστηρίου οφείλεται στη έλλειψη ρευστότητας που δημιούργησαν τα placements και οι αυξήσεις κεφαλαίου των τελευταίων ημερών, με την ΑΜΚ της Attica Bank να αποτελεί την τελευταία μεγάλη εκκρεμότητα. Πιθανός καταλύτης ανόδου τα αποτελέσματα 9μήνου των εισηγμένων, με τη Σαράντης (23/10) και τη Metlen (24/10) να κάνουν πρεμιέρα την ερχόμενη εβδομάδα.
Παράλληλα, την Παρασκευή (18/10) αναμένεται η ετυμηγορία της Standard and Poor’s για την ελληνική οικονομία, την οποία αξιολογεί με «ΒΒΒ-» και θετικό outlook, με μία αναβάθμιση να είναι υπό εξέταση. Την ίδια μέρα λήγουν τα συμβόλαια Οκτωβρίου στην αγορά παραγώγων.
«Δίχως δυναμική το ΧΑ, δεν πείθει ενόσω παραμένει καθηλωμένο στο “κλασικό” πλέον εύρος μεταξύ 1.400 και 1.450 μονάδων … Η κόπωση Γενικού Δείκτη και επιμέρους blue chips είναι εμφανής δια γυμνού οφθαλμού. Εταιρικές πράξεις όπως placements, IPOs, Α.Μ.Κ. και εκδόσεις εταιρικών ομολόγων, παρ’ ότι έβγαλαν ειδήσεις, τελικά εξουθένωσαν την αγορά μας, που ανακυκλώνει την ίδια διαθέσιμη ρευστότητα η οποία δεν είναι και… άπλετη», σημειώνει ο πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής, κ. Πέτρος Στεριώτης, στο εβδομαδιαίο σχόλιό του για το Χρηματιστήριο
«Στις δε περιπτώσεις όπου οι αγοραίες τιμές των τίτλων υποχωρούν εσπευσμένα ακόμη και κάτω από τις πρόσφατες τιμές εισαγωγής, οι νέοι μέτοχοι δικαιούνται να νιώθουν προβληματισμό, ενώ θα κάνουν και δεύτερες σκέψεις για τη συμμετοχή τους σε αντίστοιχα εγχειρήματα στο άμεσο μέλλον», τονίζει, μεταξύ άλλων, ο ίδιος και προσθέτει:
«Τη στιγμή που οι ξένοι “δεν καίγονται” για νέες καθαρές εισροές προς τη λεωφόρο Αθηνών και οι εγχώριοι κωδικοί λιανικής αδυνατούν να δημιουργήσουν ανοδική τάση, οι όποιοι ενδιαφερόμενοι αναλώνονται σε ένα rotation μεταξύ των γνωστών “χαρτιών” σε μία προσπάθεια εξασφάλισης ρευστότητας, συντήρησης δυνάμεων και αποκομιδής κερδών».
Σε ρυθμούς ρεκόρ τα διεθνή χρηματιστήρια
Νέα υπέρβαση και νέα ρεκόρ στη Wall Street, με τις τράπεζες να πρωταγωνιστούν και τον Dow Jones να κλείνει σε ιστορικό υψηλό. Θετικά πρόσημα και σήμερα, με ώθηση από τα ανθεκτικά αποτελέσματα που παρουσιάζουν οι αμερικανικές τράπεζες. καθώς και από τα νέα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις.
Η ΕΚΤ έδωσε τον τόνο στη σημερινή συνεδρίαση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Η κεντρική τράπεζα προχώρησε στην τρίτη μείωση των επιτοκίων (κατά 0,25%) για φέτος. Κέρδη +0,85% σημειώνει ο Stoxx 600. Υψηλότερα κινούνται ο γερμανικός DAX (κοντά στο ιστορικό ρεκόρ του), ο γαλλικός CAC 40 και ο ιταλικός FTSE MIB, διαπραγματευόμενοι μεταξύ του +0,6% και του +1,3%.
Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στις ασιατικές αγορές, με τους περισσότερους δείκτες να καταγράφουν ήπιες μεταβολές. Άξια αναφοράς η «βουτιά» κατά -7% του κινεζικού δείκτη ακινήτων CSI 300, ο οποίος προερχόταν από άνοδο πέριξ του +5% την Τετάρτη.