Σε μερική κατοχύρωση των χθεσινών κερδών προχώρησαν την Παρασκευή (6/9) οι επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο, διατηρώντας ωστόσο το πρόσφατο κεκτημένο των 1.440 μονάδων. Η Αθήνα παρουσίασε χειρότερη εικόνα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες σταδιακά ανακάμπτουν. Επιλεκτικό trading στο ταμπλό, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται σε εξαιρετικά μικρό εύρος διακύμανσης.

Ειδικότερα, ο ΓΔ υποχώρησε κατά 3,43 μονάδες ή -0,24% και έκλεισε στις 1.443,13 μονάδες, κοντά στο υψηλό ημέρας των 1.443,78 μονάδων. Το χαμηλό ημέρας εντοπίστηκε στις 1.437,66 μονάδες. Ταυτόχρονα, κράτησε τα κέρδη του σε εβδομαδιαία βάση, κλείνοντας στο +0,83%. Εντός του 2024, ο ΓΔ ενισχύεται κατά +11,6%.

Υποτονικός ήταν ο τζίρος για ακόμη μία συνεδρίαση, παρά τα πολλά πακέτα που διακινήθηκαν. Ξεχώρισε ένα mega πακέτο 300 χιλ. τεμαχίων της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, το οποίο άλλαξε χέρια στα 19,26 ευρώ. Η αξία της συναλλαγής «άγγιξε» τα 5,778 εκατ. ευρώ. Επίσης, πέρασαν δύο πακέτα της Πειραιώς, άνω του 1 εκατ. ευρώ το καθένα.

Όπως χθες έμειναν μακριά από το συνολικά θετικό κλίμα της αγοράς, έτσι και σήμερα οι τράπεζες ηγήθηκαν των απωλειών, ασκώντας πρόσθετες πιέσεις στο ταμπλό. Η υποαπόδοση του τελευταίου διαστήματος έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις θετικές εκθέσεις και αξιολογήσεις ξένων οίκων για τον κλάδο. Άνω του -1% η πτώση για την Eurobank και την Εθνική.

Από την άλλη πλευρά, με το «πόδι στο γκάζι» παρέμεινε η Jumbo, πλησιάζοντας τα 25 ευρώ. Καταλύτης ανόδου το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών -με ανώτατη τιμή τα 27,2 ευρώ- για έως το 10% του μετοχικού κεφαλαίου, που προτείνει η διοίκηση του ομίλου.

Τα βλέμματα στην DBRS

Οι τελευταίες συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών έδειξαν ότι η επενδυτική ψυχολογία αναβαθμίζεται σταδιακά. Φάνηκε, ωστόσο, πως είναι δύσκολο εγχείρημα η ανάκτηση των 1.450 μονάδων, καθώς για την υπέρβασή τους θα απαιτηθεί σημαντική αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, όπως τονίζουν οι αναλυτές.

Στο επίκεντρο βρέθηκαν τα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, καθώς παίζουν κομβικό ρόλο στο μέγεθος των μειώσεων επιτοκίων που θα αποφασίσει η Federal Reserve. Στο ίδιο μήκος κύματος, η ΕΚΤ αναμένεται να συνεχίσει την πολιτική της νομισματικής χαλάρωσης, με τις σχετικές αποφάσεις να ανακοινώνονται στις 12 Σεπτεμβρίου. Σε εγχώριο επίπεδο, οι επενδυτές εστίασαν στα στοιχεία για το ΑΕΠ β’ τριμήνου, το οποίο αυξήθηκε κατά +2,3% σε ετήσια βάση.

Η προσοχή στρέφεται πλέον στην αποψινή ετυμηγορία της καναδικής DBRS για την ελληνική οικονομία, την οποία βαθμολογεί με «BBB» (Low) και σταθερές προοπτικές. Πιθανή είναι η αναβάθμιση του trend σε θετικό, ένα σενάριο που ενδέχεται να φέρει εξελίξεις και σε ό,τι αφορά τη Moody’s («Ba1» και σταθερό outlook). Ο αμερικανικός οίκος θα αξιολογήσει τη χώρα μία εβδομάδα αργότερα (13 Σεπτεμβρίου) και αποτελεί το τελευταίο «οχυρό» για την καθολική απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας στην Ελλάδα από τους διεθνείς οίκους.

Διαβάστε ακόμη: