Με οριακά θετικό πρόσημο αποχαιρέτησε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι αγοραστές «άντεξαν» στην πίεση των πωλητών, αξιοποιώντας τα πολύτιμα εγχώρια «καύσιμα», τα οποία αντιστάθμισαν τις εισαγόμενες πιέσεις ως απόρροια της διεθνούς αβεβαιότητας και της Μέσης Ανατολής.
Αποτέλεσμα ήταν η ελληνική αγορά να τερματίσει στην περιοχή των 1.180 μονάδων, επιβεβαιώνοντας τις ισχυρές στηρίξεις των 1.160 μονάδων (κινητός μέσος όρος των τελευταίων 200 ημερών). Από την άλλη πλευρά, όμως, ο όγκος των συναλλαγών παρέμεινε χαμηλός -δείγμα της ευρείας διστακτικότητας.
Στο ταμπλό, τώρα, το ενδιαφέρον εστίασε σε τρεις μετοχές, οι οποίες εμφάνισαν κέρδη έως 4% και λειτούργησαν ως «σωματοφύλακας» της Λεωφόρου Αθηνών. Ο λόγος για τις ΔΕΗ, ΟΤΕ και Cenergy. Από εκεί και πέρα, η Alpha Bank επέστρεψε άνω του 1,4 ευρώ, ενώ η Jumbo βούλιαξε στο -3,8% και απώλεσε τα 25 ευρώ.
Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή άνοδο κατά 0,12% και διαμορφώθηκε στις 1.178,79 μονάδες, κερδίζοντας περίπου 1,5 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (1.177,39 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 15 μονάδες (από 1.174,95 έως 1.189,66 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται μόλις στα 67 εκατ. ευρώ.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε ανεπαίσθητη αύξηση (>0,1%), η οποία ωστόσο αποδείχθηκε αρκετή, ώστε η αγορά να συμπληρώσει το 3ο συνεχόμενο ανοδικό πενθήμερο.
Στάσιμες οι τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης εμφάνισε έντονη μεταβλητότητα, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο -0,20% και τις 959 μονάδες, συμπληρώνοντας την 3η διαδοχική πτωτική συνεδρίαση.
Η μετοχή της Alpha Bank, ενδεικτικά, ενισχύθηκε κατά 0,8% και ανέκτησε το όριο του 1,40 ευρώ, με τη μετοχή της Eurobank να έπεται στο +0,3% και το 1,53 ευρώ. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύτηκε στο -1,1% και τα 5,45 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς μειώθηκε στο -1,3% και τα 2,76 ευρώ.
- Alpha Bank +0,79% 1,401 ευρώ
- Eurobank +0,29% 1,531 ευρώ
- Εθνική Τράπεζα -1,09% 5,45 ευρώ
- Πειραιώς -1,29% 2,764 ευρώ
Τι συνέβη στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,17% και 2.899 μονάδες), η μετοχή της ΔΕΗ διευρύνθηκε κατά +2,3% και επέστρεψε στα όρια των 9,5 ευρώ, για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο. Κέρδη πέριξ του 2% παρουσίασαν, επίσης, οι μετοχές των ΟΤΕ – Motor Oil, ενώ η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή «πέταξε» στο +3% και της Cenergy στο +4%. Ελλάκτωρ, Σαράντης, Aegean, Lamda και ΕΛΠΕ τερμάτισαν στο +1%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Jumbo συρρικνώθηκε κατά -3,8% και απώλεσε τα 25 ευρώ, με τη Mytilineos να υποχωρεί κατά -0,4%, δίνοντας συνέχεια στο -4% της Πέμπτης. ΟΠΑΠ και Coca Cola περιορίστηκαν κατά -1% και κατά -1,5%, αντίστοιχα.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,29% και 1.912 μονάδες), η μετοχή της Epsilon ξεχώρισε αρνητικά στο -1,9% και τα 9,3 ευρώ, ενώ η μετοχή της Κρι – Κρι ακολούθησε στο -1,5% και τα 8 ευρώ. Αντίθετα, η μετοχή της ΑΒΑΞ ενισχύθηκε στο +2,8% και το 1,3 ευρώ, με τον ΑΔΜΗΕ να αυξάνεται κατά 2%. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στην Intralot, η οποία ανακοίνωσε την άσκηση όλων των δικαιωμάτων προτίμησης, ολοκληρώνοντας με επιτυχία την ΑΜΚ των 135 εκατ. ευρώ. Στο +6,3% και το 0,76 ευρώ η μεταβολή της μετοχής.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 58 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 37 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 17 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 80,4 δισ. ευρώ.