Βραχύβια αποδείχθηκε η ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι πωλητές επέστρεψαν στο ταμπλό, ενόσω το θετικό κλίμα από την αναβάθμιση του Moody’s δεν κατέστη ικανό να απορροφήσει τις εξωγενείς πιέσεις. Αποτέλεσμα ήταν η ελληνική αγορά να οπισθοχωρήσει εκ νέου στην περιοχή των 1.250 μονάδων.

Η Jumbo σήκωσε το μεγαλύτερο «βάρος», καθώς διολίσθησε άνω του 2% και «έπεσε» στα 27 ευρώ. Σε αρνητικό έδαφος «γύρισαν» και οι Εθνική – Eurobank, ενώ η Cenergy υποχώρησε κάτω των 7 ευρώ. Η Αλουμύλ, δε, δέχθηκε μεγάλες πιέσεις, εμφανίζοντας τη χειρότερη συνεδρίαση από το 2020. Από την άλλη πλευρά, Alpha Bank και ΔΕΗ ενισχύθηκαν δυναμικά κατά 2%.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ήπια πτώση κατά 0,55% και διαμορφώθηκε στις 1.251,66 μονάδες, χάνοντας σχεδόν επτά μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.258,58 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 18 μονάδες (από 1.249,53 έως 1.267,53 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 104,8 εκατ. ευρώ.

Δεν «κράτησε» το ανοδικό σερί

Η Λεωφόρος Αθηνών δεν κατάφερε να δώσει συνέχεια στην ανοδική αντίδραση του προηγούμενου διημέρου (Πέμπτη + Παρασκευή), με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να εξακολουθεί να υπολείπεται κατά 4,5% από τις αρχές Σεπτεμβρίου και κατά -7% από τα υψηλά έτους (1.345 μονάδες).

Η αδυναμία της αγοράς εδράστηκε κυρίως στην αβεβαιότητα και στη μεταβλητότητα των ξένων χρηματιστηρίων, τα οποία περιμένουν τις κρίσιμες αποφάσεις στο μέτωπο των επιτοκίων. Την Τετάρτη, ενδεικτικά, η Federal Reserve -εκτός απροόπτου- θα διατηρήσει το εύρος των επιτοκίων στο 5,25% – 5,50%, ενώ την Πέμπτη η Bank of England θα προχωρήσει σε ακόμη μία παρέμβαση, αναθεωρώντας το βασικό επιτόκιο στο 5,5%.

Όλα αυτά άφησαν σε δεύτερη μοίρα τη διπλή αναβάθμιση από τον Moody’s, με τον πλέον φειδωλό και «σκληρό» οίκο αξιολόγησης να κάνει την έκπληξη και να «ανεβάζει» την Ελλάδα μόλις ένα «σκαλί» κάτω της επενδυτικής βαθμίδας.

Μετά τις αξιολογήσεις του Σεπτεμβρίου, μάλιστα, ένας οίκος -ο DBRS– αξιολογεί τη χώρα με επενδυτική βαθμίδα, ενώ ακόμη τρεις οίκοι -οι Moody’s, Standard & Poor’s και Fitch– κατατάσσουν την Ελλάδα ένα βήμα πριν το investment grade. Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Οκτωβρίου περιμένουμε το report του S&P.

Στο μεταξύ, οι εξελίξεις στο Χ.Α. προαναγγέλλονται «πυκνές» στο β’ μισό του Σεπτεμβρίου.

Το σχέδιο αποεπένδυσης του δημοσίου στις ελληνικές τράπεζες τίθεται σταδιακά σε τροχιά υλοποίησης, με την Eurobank εντός της εβδομάδας (22/9) να ξεκινά τις σχετικές διαδικασίες και να καθίσταται η πρώτη τράπεζα, η οποία θα περιέρχεται πλήρως στα χέρια των ιδιωτών.

Επιπλέον, όλες οι εισηγμένες θα πρέπει έως τις 29 Σεπτεμβρίου να έχουν ανακοινώσει τα οικονομικά μεγέθη του β’ τριμήνου, ενώ τέλος, τις επόμενες ημέρες «ντεμπούτο» θα κάνει η μετοχή της Optika Bank, στην πρώτη τραπεζική IPO έπειτα από πολλά χρόνια.

Διαβάστε ακόμη: