Την αδυναμία του να αντιδράσει έδειξε για ακόμη μία φορά το ελληνικό χρηματιστήριο, ολοκληρώνοντας σε πτωτικό έδαφος για τέταρτη διαδοχική ημέρα. Παρά το αρχικό rebound, η εγχώρια αγορά άλλαξε γρήγορα κατεύθυνση, με τους πωλητές να επανέρχονται στο «τιμόνι» λίγο πριν συμπληρωθεί το πρώτο δίωρο. Προσωρινά κάμφθηκε η κρίσιμη αντίσταση των 1.400 μονάδων, ενώ παραλίγο να διαταραχθεί ο κινητός μέσος όρος 200 ημερών των 1.398 μονάδων.
Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Πέμπτης (24/10) ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 4,54 μονάδες ή -0,32% και έκλεισε στις 1.402,60 μονάδες, έχοντας κινηθεί μεταξύ των 1.398,58 (χαμηλό ημέρας) και των 1.415,71 μονάδων (υψηλό ημέρας). Πρόκειται για το χαμηλότερο κλείσιμο των τελευταίων 10 εβδομάδων και συγκεκριμένα από τις 12 Αυγούστου (1.398,20 μονάδες). Το τελευταίο 4ήμερο ο ΓΔ έχει απολέσει σωρευτικά -2,84%, χάνοντας -3,4% εντός του Οκτωβρίου. Στο +8,46% έχει μειωθεί η φετινή επίδοση του Χρηματιστηρίου.
Έρμαιο στις ορέξεις των sellers ξανά οι τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί περισσότερο από -1%. Μεγάλοι χαμένοι η Εθνική και η Πειραιώς, καθώς σημείωσαν «βουτιά» μεταξύ -2% και -2,5%. Από την άλλη πλευρά, ενισχύθηκαν σημαντικά η Metlen και η ΔΕΗ, με την πρώτη να έχει ως «καύσιμο» το ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας και τη δεύτερη την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές με 7ετές ομόλογο. Ανέκαμψε επίσης η Cenergy Holdings, σημειώνοντας κέρδη +3%. Συνεχίζει να παρουσιάζει στρεβλή εικόνα η Attica Bank, με «άλμα» πέριξ του+20% για τη μετοχή και το δικαίωμα στην αύξηση κεφαλαίου.
Έντονη νευρικότητα στο ταμπλό – Για ποιες εισηγμένες «τρέχουν» οι εξελίξεις
Τα σημάδια κόπωσης γίνονται έντονα αντιληπτά στην Αθήνα λόγω της «ανακύκλωσης» κεφαλαίων, σε μία «στεγνή» από ρευστότητα αγορά. Έκδηλη είναι η νευρικότητα στις τάξεις των επενδυτών, την ώρα που οι διεθνείς αγορές βρήκαν την ευκαιρία να διορθώσουν λόγω της ανόδου στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και των αποτελεσμάτων ορισμένων εταιρειών, οι οποίες απογοήτευσαν.
Όπως εξηγεί ο πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής, κ. Πέτρος Στεριώτης, στο εβδομαδιαίο του σχόλιο για το Χ.Α., «το επικίνδυνο “φλερτ” του Γενικού Δείκτη με την κρίσιμη στήριξη των 1.400 μονάδων συνεχίζεται, με το σενάριο της καθοδικής διάσπασης να επιτείνει την αβεβαιότητα των επενδυτών. Παράλληλα, η απουσία “φρέσκων καταλυτών”, που θα προσέλκυαν νέους αγοραστές λίγες μόλις ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τα πολυετή υψηλά της λεωφόρου Αθηνών, βάζει “φρένο” στις όποιες πρωτοβουλίες ανάληψης επιπλέον συστημικού και μη-συστημικού ρίσκου».
«Η αποκλιμάκωση του spread του ελληνικού δεκαετούς, η πορεία των ντόπιων εισηγμένων προς μια νέα χρονιά-ρεκόρ από άποψη κερδοφορίας, η “μεγάλη επιστροφή” των τραπεζικών ιδρυμάτων και τα ευοίωνα εταιρικά outlook σε τμήματα του δευτερογενούς και του τριτογενούς τομέα της Οικονομίας δεν μπορούν παρά να διατηρήσουν μέσο-μακροπρόθεσμα το Χρηματιστήριό μας στο “ραντάρ” όλο και περισσότερων θεμελιωδώς σκεπτόμενων επενδυτών», σημειώνει ο ίδιος, μεταξύ άλλων.
Οι επενδυτές εστίασαν σήμερα στη Metlen, η οποία ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου, καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό κερδοφορίας. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη της ανήλθαν σε 482 εκατ. ευρώ, έναντι 462 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Η λειτουργική κερδοφορία αυξήθηκε κατά 6% και ο κύκλος εργασιών ξεπέρασε τα 4,2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η Metlen βρίσκεται μεταξύ των «μνηστήρων» για την απόκτηση μεριδίου στις EF Solare και Sorgenia, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Στο επίκεντρο βρέθηκε και η ΔΕΗ μετά την επιτυχή έκδοση του νέου 7ετούς ομολόγου, με την εταιρεία να αντλεί τελικά 600 εκατ. ευρώ, από 500 εκατ. ευρώ που είχε αρχικά προγραμματιστεί. Το επιτόκιο μειώθηκε σε 4,625% από 4,75%, ενώ οι προσφορές «άγγιξαν» τα 2 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 4 φορές πάνω από την αρχική πρόταση.
Ενδιαφέρον παρουσίασε και το «δίδυμο» ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, αφότου η έκτακτη γενική συνέλευση της πρώτης ενέκρινε την πώληση της δεύτερης στη Masdar. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της ΓΣ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κ. Γεώργιος Περιστέρης, εκτίμησε ότι το deal θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2024.