*** Ενισχύει το χαρτοφυλάκιό της σε ΑΠΕ η Μότορ Όιλ. Απέκτησε μέσω θυγατρικής ποσοστό 75% της εταιρείας ΟΥΝΑΓΚΙ, η οποία συμμετέχει με ποσοστό 51% στο μετοχικό κεφάλαιο των εταιρειών ΜΠΑΛΙΑΓΑ ΙΚΕ, ΤΕΙΧΙΟ Α.Ε. και ΠΙΒΟΤ ΣΟΛΑΡ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ, οι οποίες διαθέτουν χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων σε διάφορα στάδια συνολικής ονομαστικής ισχύος 1,9 GW στη Μακεδονία και την Κεντρική Ελλάδα.

*** Αύξηση εσόδων κατά 30%, αύξηση λειτουργικής κερδοφορίας κατά 50% και διπλασιασμό κερδοφορίας προ φόρων, σε ενοποιημένη βάση, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 2022, εμφάνισε η PREMIA στο πρώτο τρίμηνο. Στο ίδιο διάστημα, αποκτήθηκαν ένα βιομηχανικό ακίνητο που φιλοξενεί τις εγκαταστάσεις παραγωγής του φυσικού μεταλλικού νερού ΙΟΛΗ και ένα αυτοτελές κτίριο στην Ξάνθη το οποίο θα ανακαινιστεί και θα λειτουργήσει ως φοιτητική εστία. Επιπλέον, αποκτήθηκε ένα όμορο με το Athens Heart οικόπεδο το οποίο εντάσσεται στο σχεδιασμό μετατροπής του ακινήτου σε πράσινο γραφειακό συγκρότημα. Ακόμα, τον Φεβρουάριο 2023 υπεγράφη δεσμευτική συμφωνία για την μεταβίβαση του 65% της εταιρείας Skyline από τον όμιλο ALPHA BANK στο επενδυτικό σχήμα P&E INVESTMENTS» στο οποίο η PREMIA μετέχει με ποσοστό 25% ενώ με 75% συμμετέχει ο όμιλος DIMAND.

*** Η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Lavipharm, ενέκρινε δύο νέα προγράμματα μακροπρόθεσμων κινήτρων. Το Stock Award Plan και το Stock Option Plan, που αφορούν το θεσμό της δωρεάν διάθεσης μετοχών σε ανώτερα στελέχη και της διάθεσης μετοχών σε στελέχη με τη μορφή δικαιώματος προαίρεσης απόκτησης μετοχών αντίστοιχα. Τα δύο προγράμματα δεν θα ξεπερνούν συνολικά το 5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας και διανέμονται σε βάθος διετίας έως εξαετίας.

*** Σε μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου, με αντίστοιχη μείωση της ονομαστικής αξίας των μετοχών της προχωράει η Βιοκαρπέτ, προκειμένου να επιστρέψει μετρητά στους μετόχους της.

*** Καλύτερα αποτελέσματα αναμένει η αγορά από την ΕΥΔΑΠ στο τρίμηνο. Στα ετήσια αποτελέσματα, ήταν εμφανής η πίεση από τα ενεργειακά κόστη, τα οποία πήρε όλα πάνω της.

*** Με κλειστές τις αγορές Ν. Υόρκης και Λονδίνου, ο τζίρος της χρηματιστηριακής αγοράς κρατήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα (97 εκατ.), γεγονός που υποδηλώνει ότι πλέον επενδύουν και ελληνικά κεφάλαια στο ΧΑ. Το ιδιαίτερα θετικό είναι ότι, όπως σας έχω πει προ ημερών, η πολυπόθητη διάχυση της ανόδου αποτελεί γεγονός. Πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν οι κλάδοι Πληροφορικής και Κατασκευών, καθώς θα εισπράξουν σημαντικά οφέλη από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

*** Για την υπόθεση της Δομικής και του deal με τον Δημήτρη Κούτρα, σας προϊδέασα από την ημέρα που ρευστοποιήθηκε το πακέτο των 500.000 μετοχών της Ιντρακάτ. Τώρα, αναμένονται οι εξελίξεις από τα…δικηγορικά γραφεία, την (μία) τράπεζα του ομολογιακού και από την κατάληξη ενός μικρού έργου (εξόδων του Προαστιακού Αθήνας-Κιάτου) και δύο θυγατρικών, ενός εκάστου των Συνατσάκη-Κούτρα.

*** Ο πλέον εύστοχος ιδιώτης μεγαλοεπενδυτής του ΧΑ, μαθαίνω ότι εστιάζει τώρα, μετά την Πειραιώς και στην Aegean. Νομίζω, “φαίνεται” και στο ταμπλό.

*** Κάτι σας χρωστάω. Από τη χθεσινή εξαγορά της Μότορ Όιλ, ξέχασα να αναφέρω ότι ποσοστό περίπου 49% στις 3 θυγατρικές της εξαγοραζόμενης κατέχει η ΔΕΗ.

*** Δεν πιέστηκε χθες στο κλείσιμο, ως…είθισται, η μετοχή του ΟΤΕ. λόγω κλειστών ξένων αγορών που προανέφερα ή μήπως κάνουν διαλείμματα τα… “παιδιά”;

*** Έγκαιρα η στήλη κατέγραψε τα προβλήματα που ανέκυψαν με την Avramar, την εταιρεία που ελέγχει πλέον Νηρέα, Σελόντα και Ανδρομέδα και έχει ως μετόχους το αμερικανικό fund Amerra και την αραβικών συμφερόντων Mubadala. Η τελευταία, είναι πυρ και μανία με το αμερικανικό fund, καταλογίζοντάς του πολλά και σοβαρά, για το γεγονός ότι άφησε ανεξέλεγκτη την κατάσταση και η εταιρεία έφτασε σε τέτοιο στάδιο που να ζητάει για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες νέα δάνειο 30 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες και νέα ρύθμιση των παλιών δανείων, των 350 εκατ. ευρώ. Οι πιστωτές, δίνουν μεγάλο αγώνα να μην προκύψουν ανεπιθύμητες εξελίξεις, που να θέτουν σε κίνδυνο τα κεφάλαια που έχουν δανείσει. Παρεμπιπτόντως, οι πρώην μέτοχοι των τριών εταιρειών ιχθυοκαλλιεργειών, γνωρίζει κανείς σε ποια οικονομική κατάσταση βρίσκονται σήμερα;

*** Από το φθινόπωρο σας είχα αναφέρει ένα προς ένα τα ονόματα των Ελλήνων εφοπλιστών, που μετέφεραν καύσιμα από τη Ρωσία – πετρέλαιο, αλλά και φυσικό αέριο κυρίως. Τώρα, τους…ανακάλυψαν Ουκρανοί, Ευρωπαίοι και κάποιοι “πονηροί” δικοί μας.

*** Σας προϊδέασα για το τι θα συνέβαινε στη συνεδρίαση της Τετάρτης, με την αναφορά για τα χαρτιά του MSCI και την πτώση τους στη συνεδρίαση της Τρίτης. Προφανώς, είχε τους λόγους της η αγορά για τις γενικά χαλαρές συνεδριάσεις των 2, 3 τελευταίων ημερών. όχι δεν είχαμε ούτε είσοδο ούτε έξοδο μετοχών από το συγκεκριμένο δείκτη, αλλά αλλαγή στάθμισης εκάστης εξ αυτών, αναλογα με τα κριτήρια που ισχύουν.

*** Το 85% του συνολικού τζίρου των 321 εκατ. ευρώ προήλθαν από τα 10 χαρτιά του MSCI. Σκεφτείτε ότι ο ΟΠΑΠ είχε τζίρο πάνω από 58 εκατ. ευρώ και ο ΟΤΕ πάνω από 50! ΜΟΗ, ΤΕΝΕΡΓΑ, ΟΤΕ έκλεισαν θετικά. Θυμίζω ότι αλλαγές στον συγκεκριμένο δείκτη γίνονται τέσσερις φορές το χρόνο, Φεβρουάριο, Μάιο, Αύγουστο και Νοέμβριο.

*** Προσοχή, όμως, από σήμερα, θα έχουμε άλλη αγορά, αφού ολοκληρώθηκαν χθες στο κλείσιμο όλες οι αναγκαστικές μετακινήσεις από την αλλαγή των σταθμίσεων.

*** Γιατί πουλάει οικόπεδα η Lamda στο Ελληνικό; Προφανώς, γιατί δεν μπορεί η ίδια, με δικά της κεφάλαια να τα αξιοποιήσει, έχοντας εξαντλήσει δανεισμό και ομολογιακές εκδόσεις. Τώρα, για το σύννομο ή μη του πράγματος, σε σχέση με την Σύμβαση Παραχώρησης με το ελληνικό Δημόσιο, θέμα που εγείρεται από κάποιες πλευρές, μένει να αποσαφηνιστεί.

*** Για κινήσεις βελτίωσης της εμπορευσιμότητας της Austriacard κάναμε λόγο χθες και “καπάκι” ήρθε και η ανακοίνωση της εταιρείας, για αύξηση κεφαλαίου και διανομή μιας νέας δωρεάν μετοχής, ανά μία σημερινή.

*** Αποκομίζω τη βεβαιότητα, ότι δεν άρεσαν στην αγορά τα αποτελέσματα της ΕΧΑΕ. Σωστό ή λάθος;

*** Δεν ξέρω σε ποια στρατηγική υπακούει, η απόφαση της διοίκησης της Attica Bank, να συνεχίσει το κλείσιμο και άλλων καταστημάτων. Ήδη έκλεισε προ ημερών το κατάστημα Καλλιθέας και ετοιμάζονται, αν δεν συνέβη ήδη, τα καταστήματα σε Ίλιον και Νέα Ιωνία, πιθανόν και στο Μαρούσι. Προφανώς, υπάρχει συνολικότερο σχέδιο. Αλλά καλό είναι να λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι εύκολα κλείνεις ένα κατάστημα (αφού βεβαίως λύνεις το εργασιακό), αλλά δύσκολα ανοίγεις νέο.

*** Τεράστιες οι ζημιές σε καλλιέργειες βαμβακιού στη Θεσσαλία και ειδικότερα στην Καρδίτσα, από τις βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες. Το ίδιο και στην Πέλλα, με την παραγωγή κερασιών να είναι σχεδόν ολοσχερής. Η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της που λέγαμε…

Διαβάστε περισσότερα