Κίνητρα για την εισαγωγή μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τη λειτουργία της Κεφαλαιαγοράς, τους βασικούς άξονες του οποίου παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. Στόχος του είναι, μετά από απαξίωση δεκαετιών, το ελληνικό Χρηματιστήριο να αναγεννηθεί, για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, διαφανούς και «αναβαθμισμένου» χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος, ικανού να ενισχύσει τις επενδύσεις και να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «η κεφαλαιαγορά είναι βασικό εργαλείο ανάπτυξης της ιδιωτικής οικονομίας. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα ο τρόπος με τον οποίο θα καθιερώσουμε πρόσθετα κίνητρα ειδικά για την εισαγωγή εταιριών στο χρηματιστήριο, και δίνουμε μια έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα εισάγει φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις που θα εισέρχονται στο Χρηματιστήριο (όπως η υπεραπόσβεση των δαπανών εισαγωγής, ενδεχομένως στο διπλάσιο). Ωστόσο εξετάζεται να υπάρξουν κίνητρα και για τους επενδυτές που θα επιλέξουν να στηρίξουν δημόσιες εγγραφές εταιρειών που εισέρχονται στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Επιπλέον, το νομοσχέδιο ρυθμίζει την αγορά των κρυπτονομισμάτων, προβλέποντας διαφάνεια και νομιμοποίηση των κερδών.  Σε επόμενο νομοσχέδιο μάλιστα, θα ξεκαθαρίζει το θολό τοπίο της φορολόγησης, εισάγοντας φόρο υπεραξίας 15% ενδεχομένως στα κέρδη από κρυπτονομίσματα, ενώ παράλληλα θεσπίζονται αυστηρότεροι μηχανισμοί ελέγχου για την αποτροπή χρήσης τους σε παράνομες δραστηριότητες.

Με το νομοσχέδιο επιχειρείται έτσι να μπει τάξη σε ένα πεδίο το οποίο παραμένει, εν πολλοίς, αρρύθμιστο. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, θεσπίζονται κανόνες προστασίας του κοινού και κυρίως δικλείδες ασφαλούς ενημέρωσης και προειδοποίησης για τα πολύ υψηλά ρίσκα που ενέχουν τέτοιου είδους επενδυτικές δραστηριότητες γιατί «είναι εύκολο να ακούγονται φήμες για εύκολο και γρήγορο κέρδος» αλλά η πολιτεία έχει χρέος να προειδοποιεί «ειδικά τους μικροεπενδυτές, για τους κινδύνους που καραδοκούν από διάφορα νέα και τελείως καινοτόμα εργαλεία που αναπτύσσονται από καιρού εις καιρόν και τα οποία πολλές φορές οι άμεσα εμπλεκόμενοι δεν τα καταλαβαίνουν καν».

Τι αλλάζει στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Το νομοσχέδιο αναμένεται να επιλύει αρκετά θέματα τεχνικού χαρακτήρα Κεφαλαιαγοράς (κανονισμοί λειτουργίας κ.λπ.) που διευθετούνται, ενώ μεταξύ άλλων παρέχεται δικαίωμα εθελοντικής μετάταξης εισηγμένων εταιρειών από την Κύρια Αγορά στην Εναλλακτική, ώστε να αποφευχθούν διαγραφές με τους νέους όρους εμπορευσιμότητας και διασποράς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το νομοσχέδιο αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει:

  • αυστηρότερους κανόνες για την εταιρική διακυβέρνηση
  • ενσωμάτωση ψηφιακών τεχνολογιών για παρακολούθηση των συναλλαγών, αποτρέποντας φαινόμενα παρατυπίας.
  • καθιέρωση δυνατότητας μετάταξης εταιρειών από την Κύρια Αγορά στην Εναλλακτική, διευκολύνοντας μικρότερες εισηγμένες επιχειρήσεις που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις του κανονιστικού πλαισίου ή αντιμετωπίζουν ζητήματα χαμηλής μετοχικής διασποράς.
  • κίνητρα ή και υπεραποσβέσεις για εισαγωγή στην Εναλλακτική Αγορά μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Σχεδιάζεται να μπορούν να ενταχθούν με χαμηλότερο κόστος και απαιτήσεις (αύξηση του ορίου για την υποχρέωση δημοσίευσης ενημερωτικού δελτίου από τα 5 εκατ. στα 8 εκατ. ευρώ ενδεχομένως κλπ) αποκτώντας έτσι πρόσβαση σε φθηνά κεφάλαια ύψους έως 5 εκατ. ευρώ μέσω Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών και του δικτύου μελών του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Για την ένταξη μιας επιχείρησης στην Εναλλακτική Αγορά απαιτούνται, μεταξύ άλλων, έξοδα εξέτασης της αίτησης, εφάπαξ δικαίωμα εγγραφής στο Χρηματιστήριο και συνδρομές διαπραγμάτευσης μετοχών. Παράλληλα, απαιτείται η outsourcing ανάθεση λογιστικών και νομικών υπηρεσιών σε εξωτερικούς συνεργάτες, καθώς και η σύνταξη πληροφοριακού δελτίου. Το κόστος αυτό θα επιστρέφεται στον επιχειρηματία για να διευκολυνθεί η ένταξή του, ιδιαίτερα στην κατηγορία Εναλλακτική Αγορά Στήριξης Επιχειρηματικότητας (ΕΝ.Α. ΣΤ.ΕΠ.), ενισχύοντας περαιτέρω την επιχειρηματικότητα.

Παράλληλα εξετάζονται και νέα εργαλεία πράσινης χρηματοδότησης, όπως πράσινα ομόλογα, για τη σύνδεση της χρηματοδότησης με περιβαλλοντικούς στόχους.

Έλεγχοι από ΤτΕ και ΕΚ στα κρυπτονομίσματα

Ειδικά για τα κρυπτοστοιχεία και κρυπτονομίσματα το νομοσχέδιο προβλέπει την επιβολή κανόνων.

Συγκεκριμένα:

-Τέθηκε σε ισχύ ο Κανονισμός 2024/1114 (MICA) που θεσπίζει κανόνες για την αγορά των κρυπτοστοιχείων.

-Θεσπίζονται επιπλέον εφαρμοστικά μέτρα για την προστασία των επενδυτών στα κρυπτοστοιχεία

-Ορίζονται αρμόδιες εποπτικές αρχές κατά περίπτωση η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή η ΤτΕ για τα κρυπτονομίσματα και εντάσσεται ποινική διάταξη για παράνομη δραστηριότητα.

-Εντός του 2025 θα προωθηθεί και ειδικότερο νομοθετικό πλαίσιο που θα αφορά στη φορολόγηση των κρυπτοστοιχείων.

Επιπλέον στο ίδιο νομοσχέδιο αναμένεται να περιληφθούν και τα μέτρα για τις τραπεζικές προμήθειες ενώ θα υπάρχουν και διατάξεις που πρότεινε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για ενσωμάτωση ευρωπαϊκών ή διεθνών βέλτιστων πρακτικών όπως οι διατάξεις για τους μηχανισμούς διαχείρισης της ρευστότητας στα αμοιβαία κεφάλαια, για το mystery shopping, για τις πιστοποιήσεις σε θέματα ESG κ.λπ.

Διαβάστε ακόμη