Από «40 κύματα» πέρασε σήμερα (12/6) το ελληνικό χρηματιστήριο μέχρι να εξασφαλίσει το θετικό πρόσημο. Σε μία συνεδρίαση έντονων μεταβολών και εναλλαγών στα πρόσημα, η εγχώρια αγορά εκμεταλλεύθηκε τον ούριο άνεμο που επικρατεί στο εξωτερικό και επέστρεψε στα κέρδη, μετά το πτωτικό διάλειμμα της Τρίτης.

Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τετάρτης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,49 μονάδες ή +0,17% και έκλεισε στις 1.451,24 μονάδες. Κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 11-12 μονάδων και συγκεκριμένα μεταξύ των 1.448,06 (χαμηλό ημέρας) και των 1.459,79 μονάδων (υψηλό ημέρας). Κέρδισε το «στοίχημα» της επιστροφής πάνω από τις 1.450 μονάδες, με την απόδοσή του ΓΔ φέτος να ανέρχεται στο +12,23%.

Οι αναταράξεις στο ταμπλό επηρέασαν περισσότερο τους τραπεζικούς τίτλους, οι οποίοι ηγούνταν της ανόδου ή της πτώσης, κατά περίπτωση. Νέο «άλμα» για την Eurobank, που έκλεισε κοντά στα υψηλά 8,5 ετών. Ράλι για τις μετοχές της Viohalco και της ElvalHalcor, σε αντίθεση με την Cenergy Holdings, η οποία διόρθωσε από τα ιστορικά υψηλά. Τα 32 ευρώ «πάτησε» η Coca Cola, τιμή που ανοίγει τις πύλες για νέα ρεκόρ. Αξιόλογη εικόνα παρουσίασαν ο ΟΠΑΠ και οι τίτλοι του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Πωλητές εμφανίστηκαν στην Jumbo.

Η Λεωφόρος Αθηνών ανέβασε «στροφές» μετά τις 3 το μεσημέρι και την ανακοίνωση των στοιχείων για τον αμερικανικό πληθωρισμό, ο οποίος έκοψε ταχύτητα. Ωστόσο, η ώθηση ήταν βραχύβια για το Χ.Α. καθώς έκλεισε μακριά από τα υψηλά ημέρας. Με τεχνολογικό ράλι υποδέχθηκε τα μαντάτα η Wall Street, ενώ η προσοχή στρέφεται πλέον στην ετυμηγορία της Fed για τα επιτόκια. «Γκάζι» πάτησαν και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης.

Πού εστιάζουν οι επενδυτές

Αν και δυσκολεύεται να βγάλει πειστική αντίδραση, η Λεωφόρος Αθηνών δείχνει πως έχει αποκτήσει «αντισώματα» απέναντι στο πολιτικό risk off, που έχουν δημιουργήσει τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Οι απώλειες της Τρίτης ήταν ελεγχόμενες και ήρθαν έπειτα από τέσσερις διαδοχικές ανόδους, στο πλαίσιο ενός λελογισμένου profit taking. Θετική εξέλιξη θεωρείται η παραμονή κοντά στη «ζώνη» των 1.450 μονάδων.

Στις μετοχές της Motor Oil και της Ελλάκτωρ ήταν στραμμένη η προσοχή των επενδυτών, μετά το «πράσινο φως» που άναψε το ΔΣ της πρώτης για την εξαγορά της Ηλέκτωρ. Θα ακολουθήσει στις 8 Ιουλίου η ΓΣ της Ελλάκτωρ, οπότε πρόκειται να δώσει κι εκείνη την έγκρισή της για το deal, ύψους 114,7 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, τα «φώτα» συνεχίζουν να πέφτουν στη συμφωνία πώλησης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, όπου αναμένονται από στιγμή σε στιγμή οι επίσημες ανακοινώσεις.

Χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα, ύψους 0,1045 ευρώ, διαπραγματεύθηκε σήμερα η BriQ Properties. Αναμένεται, επίσης, η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων α’ τριμήνου από την Lamda Development, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α. Θετικές οι εκτιμήσεις των αναλυτών, με ώθηση κυρίως από τα έσοδα στο project του Ελληνικού. Με ισχυρές απώλειες υποδέχθηκε η μετοχή της Jumbo την αύξηση +8% στις πωλήσεις του α’ πενταμήνου και +10% στις αντίστοιχες του Μαΐου.

Ράλι στις αγορές μετά την επιβράδυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Ισχυρή άνοδο καταγράφει η Wall Street στον απόηχο των στοιχείων για τον αμερικανικό πληθωρισμό, ο οποίος επιβράδυνε τον Μάιο. Στο +1,2% ο S&P 500 και στο +1,7% ο Nasdaq, αμφότεροι προερχόμενοι από κλείσιμο σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Σειρά έχει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve), η οποία θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια σε υψηλό 23 ετών (5,25% με 5,50%). Ωστόσο, αυτό που περιμένουν οι επενδυτές είναι το περιεχόμενο των νέων οικονομικών προβλέψεων (dot plot) που θα εκδώσει η Fed.

Rebound για τους ευρωπαϊκούς δείκτες στη συνεδρίαση της Τετάρτης, καθώς αρχίζουν να συνέρχονται από τις πιέσεις που άσκησαν οι ευρωεκλογές και οι επακόλουθοι τριγμοί στο πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας. Η ανάκαμψη λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις, αφότου ανακοινώθηκε η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, με τον γερμανικό DAX και τον ιταλικό FTSE MIB να ξεχωρίζουν με κέρδη +1,4%. Χωρίς ισχυρές διακυμάνσεις η σημερινή συνεδρίαση στις ασιατικές αγορές, με εξαίρεση τον δείκτη Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ που διολίσθησε περίπου -1,3%.

Διαβάστε ακόμη