Επιστροφή στα κέρδη για το ελληνικό χρηματιστήριο, έπειτα από δύο συνεδριάσεις απωλειών, με τους αγοραστές να έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Στο επίκεντρο βρέθηκαν ορισμένοι τίτλοι, που υποαπέδωσαν το προηγούμενο διήμερο, καλύπτοντας έτσι το χαμένο έδαφος.
Ειδικότερα, στη συνεδρίαση της Τρίτης (14/1) ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,89 μονάδες ή +0,19% και έκλεισε στις 1.493,11 μονάδες. Κινήθηκε σε στενό εύρος περίπου 8 μονάδων και συγκεκριμένα μεταξύ των 1.490,57 (χαμηλό ημέρας) και των 1.498,76 μονάδων (υψηλό ημέρας). Στο +1,59% καθορίζεται η απόδοση του ΓΔ από την έναρξη του 2025.
Ξεκάθαρη πρωταγωνίστρια της ημέρας ήταν η Titan, η οποία «ανέβηκε» σε νέα επίπεδα ρεκόρ, με κεκτημένη ταχύτητα από το IPO της θυγατρικής Titan America στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η μετοχή της τσιμεντοβιομηχανίας «αναρριχήθηκε» κατά +3,5%, πάνω από τα 41 ευρώ, φτάνοντας έως τα 42,5 ευρώ στα υψηλά ημέρας και με τζίρο που «άγγιξε» τα 11 εκατ. ευρώ.
Η Eurobank ξεχώρισε από τις τραπεζικές μετοχές, με κέρδη άνω του +2%, προσεγγίζοντας εκ νέου τις κορυφές 9 και πλέον ετών (2,4 ευρώ – Νοέμβριος 2015). Ισχυρή άνοδο κατέγραψαν ο ΟΠΑΠ και η ΔΕΗ από τα blue chips, ενώ αντίθετα η Lamda Development και η Cenergy Holdings υποχώρησαν σημαντικά. Άξιο αναφοράς το ράλι της ΑΒΑΞ, η οποία ενισχύθηκε πάνω από +6% και έκλεισε στο 1,8 ευρώ.
Πού στρέφεται το ενδιαφέρον των επενδυτών
Σημάδια αντίδρασης δείχνουν σήμερα τα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς αμβλύνονται οι ανησυχίες σχετικά με τη σταδιακή εφαρμογή των δασμών από τις ΗΠΑ στους εμπορικούς εταίρους τους. Ωστόσο, διατηρείται ο «πονοκέφαλος» της ανθεκτικότητας που επιδεικνύει η αμερικανική οικονομία, καθώς με αυτό τον τρόπο δίνεται το περιθώριο στη Federal Reserve να κρατήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο χρονικό διάστημα.
Σε εγχώριο επίπεδο, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) προχώρησε στην έκδοση 10ετούς ομολόγου, αντλώντας 4 δισ. ευρώ. Το βιβλίο προσφορών άνοιξε λίγο πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών και έκλεισε λίγο μετά τις 14:00. Οι προσφορές για τον ελληνικό τίτλο, που ωριμάζει στις 15 Ιουνίου του 2035, «άγγιξαν» τα 40,5 δισ. ευρώ. Συνολικά, η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει 8 δισ. ευρώ από τις αγορές το 2025, όπως περιγράφεται αναλυτικά στο πρόγραμμα δανεισμού της.
Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στην Ideal Holdings, η οποία έχει προγραμματίσει έκτακτη γενική συνέλευση για τις 3 Φεβρουαρίου, καλώντας τους μετόχους να εγκρίνουν την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,1 ευρώ ανά μετοχή. Παράλληλα, η Titan America υπέβαλε δήλωση εγγραφής στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
Στους ρυθμούς του deal με την LeonidsPort κινείται ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ). Η δημόσια πρόταση από την ελβετο-ρωσική επιχειρηματική οικογένεια Louis-Dreyfus αφορά στην απόκτηση ποσοστού έως 21% του μετοχικού κεφαλαίου, με το προσφερόμενο τίμημα να καθορίζεται στα 27 ευρώ ανά μετοχή. Χθες η εταιρεία απέκτησε 212.114 μετοχές του ΟΛΘ, που αντιστοιχούν σε 2,1%. Από την πλευρά τους, οι επενδυτές φρόντισαν να καλύψουν το premium που είχε δημιουργηθεί, ανεβάζοντας τον τίτλο του λιμανιού στα 27 ευρώ και ισοφαρίζοντας την τιμή της δημόσιας πρότασης.
Διαβάστε ακόμη
- Λονδίνο: Στην… τάξη του 2025 η Metlen – Ποιοι θα είναι οι «rookies» των IPOs φέτος
- ΟΛΘ: Οι Dreyfus «πάτησαν το κουμπί» – Άρχισε η δημόσια πρόταση για το 21%
- Opinion Poll: Στο 30.8% η ΝΔ, διευρύνει τη διαφορά από το ΠΑΣΟΚ, πέμπτος ο ΣΥΡΙΖΑ
- Φωτιές στο Λος Άντζελες: Η αγωνία κορυφώνεται καθώς οι άνεμοι ενισχύονται