Τις απώλειες των πρώτων τριών συνεδριάσεων του Φεβρουαρίου περιόρισε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, με τους αγοραστές να επικρατούν άνετα και να οδηγούν τον Γενικό Δείκτη σε επίπεδα άνω των 1.540 μονάδων. Στο επίκεντρο βρέθηκε το «σφράγισμα» του deal Τρ. Πειραιώς – Εθνικής Ασφαλιστικής, καθώς η πρώτη να προχωρά σε αποκλειστικές συζητήσεις με το επενδυτικό fund CVC για την απόκτηση του 70% της δεύτερης.
Όσον αφορά τη συνεδρίαση της Πέμπτης (6/2), ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 27,14 μονάδες ή +1,79% και έκλεισε στις 1.544,49 μονάδες, που ήταν και το υψηλό ημέρας. Το χαμηλό ημέρας εντοπίστηκε στις 1.522,51 μονάδες. Η σημερινή άνοδος ήταν η ισχυρότερη σε «βάθος» δύο μηνών (+2,21% – 2 Δεκεμβρίου) και άνοιξε τον δρόμο της επιστροφής στα πρόσφατα πολυετή ρεκόρ των 1.550 μονάδων. Η πτώση εντός του Φεβρουαρίου έχει μειωθεί στο -0,31%, ενώ ο ΓΔ ενισχύεται φέτος κατά +5,09%.
Πέρα από την Τράπεζα Πειραιώς, που κατέγραψε «άλμα» +3%, στον απόηχο του κυοφορούμενου deal, υπήρξαν δύο τίτλοι που πέτυχαν σημαντικά ορόσημα. Ο λόγος για την Coca Cola και τη ΔΕΗ. Η πρώτη «αναρριχήθηκε» πάνω από τα 35 ευρώ και σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό. Η δεύτερη βρέθηκε πάνω από τα 13,3 ευρώ για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια και συγκεκριμένα από τον Αύγουστο του 2010.
Αξιοσημείωτη ήταν επίσης η άνοδος που κατέγραψαν η Titan (πλησίασε τις κορυφές των 45 ευρώ), η Alpha Bank, ο ΟΠΑΠ, η Viohalco, η Lamda Development, η ΕΥΔΑΠ και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Στον αντίποδα, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) διόρθωσε μετά το υψηλό 11 μηνών που σημείωσε χθες. Σε υψηλά επίπεδα οι συναλλαγές για την Εθνική Τράπεζα, λόγω των επτά πακέτων συνολικού ύψους 14,75 εκατ. ευρώ που διακινήθηκαν μέσω του Χ.Α.
Υψηλός ο τζίρος – «Άλμα» άνω του +2% για τράπεζες και blue chips
Κέρδη +2,13% σημείωσε σήμερα ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος έκλεισε στις 1.396,64 μονάδες. Ο FTSE 25 (υψηλής κεφαλαιοποίησης) ενισχύθηκε κατά +2,03% στις 3.763,26 μονάδες και ο Mid Cap (μεσαίας κεφαλαιοποίησης) κατέγραψε άνοδο +1,35% στις 2.448,91 μονάδες.
Αυξημένη ήταν η συναλλακτική δραστηριότητα, «αγγίζοντας» τα 148,1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 24,09 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε πακέτα. Στα 33,12 εκατ. ευρώ ο μεικτός τζίρος της ΕΤΕ και ακολούθησε η Τρ. Πειραιώς με 19,03 εκατ. ευρώ. Στα 108,587 δισ. ευρώ ανέρχεται η κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Θετικό ήταν το πρόσημο για 77 μετοχές, αρνητικό για 17, ενώ 26 τίτλοι έμειναν χωρίς μεταβολή.
Στις συστημικές τράπεζες, η Πειραιώς κατέγραψε «άλμα» +3,8% στα 4,4 ευρώ και ακολούθησαν η Alpha Bank (+2,38% στο 1,7455 ευρώ), η Eurobank (+2,28% στα 2,373 ευρώ) και η Εθνική (+0,98% στα 8,28 ευρώ).
Συντηρείται το καλό κλίμα στην εγχώρια αγορά
Όσον αφορά τη Λεωφόρο Αθηνών, «οι νέες εισαγωγές στο ταμπλό, οι φημολογούμενες επιχειρηματικές συμφωνίες και τα δυνατά εταιρικά θεμελιώδη συντηρούν το καλό επενδυτικό κλίμα και αυξάνουν το συναλλακτικό ενδιαφέρον “μικρότερων” κωδικών. Εκτιμούμε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες εξαγορές και επεκτάσεις εταιριών υψηλής ρευστότητας σε εγχώριους δυναμικούς κλάδους, οι οποίοι ακόμη αποτιμώνται σε discount, δίχως όμως αυτό να συνεπάγεται ότι το discount θα κλείσει άμεσα ή μόνον λόγω υπεραντίδρασης των ξένων στην πτώση», τονίζει ο κ. Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών, στο εβδομαδιαίο σχόλιό του για το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Η Αθήνα συντονίστηκε σήμερα με τις ανοδικές τάσεις που παρατηρούνται συνολικά στις αγορές και ειδικά στις ευρωπαϊκές. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Eurobank Equities, τα χρηματιστήρια επωφελούνται από πιθανές ροές επανατοποθέτησης των traders μετά το πρόσφατο πτωτικό σερί, στον απόηχο της επιβολής των αμερικανικών δασμών.
Σε εγρήγορση παραμένει η επενδυτική κοινότητα, καθώς είχαμε εξελίξεις πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης σχετικά με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής από το CVC. Η Πειραιώς προχωρά σε αποκλειστικές συζητήσεις με το επενδυτικό κεφάλαιο για την απόκτηση ποσοστού 70% στην Εθνική Ασφαλιστική έναντι 469 εκατ. ευρώ. Όπως σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση, η τράπεζα θα επιδιώξει τη διαδικασία Danish Copromise ώστε να δεσμεύσει λιγότερα εποπτικά κεφάλαια.
Παράλληλα, απαντώντας σε σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Motor Oil επιβεβαίωσαν από κοινού ότι διερευνούν συνεχώς ευκαιρίες συνεργασίας στην παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα πρόσφατα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για διαπραγματεύσεις σχετικές με τη συγχώνευση της Heron και της NRG είναι ακριβή.